کد مطلب: ۴۳۲۸۹۸

عبور ارزش بازار سهام از نقدینگی کل کشور / ورود ۶۵۰ هزار نفر به بورس در ۱۱ ماه

عبور ارزش بازار سهام از نقدینگی کل کشور / ورود ۶۵۰ هزار نفر به بورس در ۱۱ ماه

میانگین ماهانه صدور ۵۰ هزار کد بورسی از ابتدای سال تا پایان دی، در بهمن با ثبت رشدی عجیب به ۱۵۴ هزار کد رسیده است. با این حساب تعداد کل کدهای بورسی صادرشده از ابتدای سال ۹۸ تا پایان بهمن‌ماه به ۶۵۰ هزار کد رسیده است.

به گزارش تجارت‌نیوز ، براساس آخرین آمارهای منتشر شده توسط بانک مرکزی، نقدینگی کل کشور در پایان ماه آذر از مرز ۲۳۰۰ هزار میلیارد تومان عبور کرد و به عدد ۲۳۲۰ هزار میلیارد تومان رسید. با توجه به اطلاعات موجود از سرعت رشد نقدینگی کل کشور، ماهانه در حدود ۲ درصد به نقدینگی کشور با ساختار فعلی اضافه می‌شود.

براین اساس انتظار می‌رود نقدینگی کل کشور تا پایان بهمن ماه به رقم ۲۴۱۳ هزار میلیارد تومان رسیده باشد. نگاهی به ارزش بازار سهام شامل ارزش بورس، بازار اول، دوم و پایه فرابورس در پایان معاملات دیروز نشان‌دهنده رسیدن مجموع ارزش این بازارها به رقم ۲۴۰۰ هزار میلیارد تومان است و بر این اساس ارزش بازار سهام کشور درحال‌حاضر در مرز نقدینگی کل کشور است.

این اتفاق درحالی رخ می‌دهد که ارزش بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس شامل بازار بدهی (عمدتا اخزا)، ETFها و اوراق تسهیلات مسکن با مجموع ارزش بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان از محاسبات ارزش مجموع بازار سهام فاکتور گرفته شده‌اند. بررسی تطبیقی این دو متغیر کلان اقتصادی نیازمند کار کارشناسی بیشتر و تخصصی‌تر است؛ اما داشتن یک تصویر کلان با توجه به این اطلاعات برای شناسایی مرز فعلی بازار سهام به لحاظ ارزشی می‌تواند برای سرمایه‌گذاران مفید باشد.

شور بورسی در عموم جامعه

بازار سهام این روزها با تحولات سریع متغیرهای بیرونی دست و پنجه نرم می‌کند. پس از قرارگیری مجدد ایران در لیست سیاه FATF به‌دلیل عدم تصویب دو لایحه پالرمو و CFT، بازار ارز با رشد سریع نرخ مواجه شد. به نحوی که از روز چهارشنبه هفته گذشته نرخ دلار از محدوده ۱۴۳۰۰ تومانی به مرز ۱۵۸۰۰ تومان در مقاطعی از روز شنبه رسید و حاکی از رشد بیش از ۱۰ درصدی بود؛ همین عامل باوجود بروز برخی ریسک‌های سیستماتیک و بیرونی، اجازه اصلاح و انعکاس ترس در معاملات بازار سهام را نداد و موج‌های صعودی را پس از شوک دقایق نخست روز شنبه به همراه داشت.

از آنجا که بازار سهام همواره رشدهای پرقدرت خود را بر محور کاهش ارزش پول ملی و افزایش نرخ ارز در بازار آزاد تجربه کرده ‌است، اهرم قدرتمند تکانه‌های یادشده در بازار ارز بار دیگر تاثیر خود را در معاملات روزانه سهام به همراه داشت.

از سوی دیگر مردم عادی که در شوک‌های قبلی نرخ ارز تجربه کاهش شدید قدرت خرید با نگهداری سرمایه‌ها در بازار پول را پشت سر گذاشته‌اند، با شکل‌گیری انتظارات تورمی در جامعه به‌دنبال تبدیل دارایی‌های خود به هر شکل ممکنی غیر از پول نقد هستند. در همین راستا بازار اوراق بهادار تهران تبدیل به اولین و دردسترس‌ترین پناهگاه سرمایه‌گذاران برای تبدیل دارایی‌های خود به شکل غیرنقد برای فرار از کاهش قدرت خرید شده است.

محدودسازی بازار ارز به لحاظ مبادلات مالی و میزان تراکنش‌ها توسط بانک مرکزی برای جلوگیری از سفته‌بازی مخرب در ساختار اقتصادی کشور، دسترسی آسان به سهام متنوع از صنایع مختلف و نقدشوندگی بالا به‌ واسطه حضور پرشمار خریداران و فروشندگان در معاملات روزانه، قابلیت رصد و حضور مرجع بازاری شفاف برای قیمت‌گذاری و کم بودن ریسک نگهداری دارایی به شکل سهام نسبت به طلا و ارز به‌صورت فیزیکی، در کنار تجربه رشدهای قیمتی و سودآوری افراد تازه‌وارد به بورس در دوره پررونق به‌عنوان یک عامل تبلیغی در سطح جامعه، همه و همه از عوامل ترغیب سرمایه‌گذاران برای تبدیل پول‌های راکد خود به شکل سهام به‌شمار می‌آید. در چنین فضایی با توجه به رشد نرخ ارز در بازار آزاد و تجربه حرکت قیمتی سهام به‌دنبال این رشدها، پیش‌بینی می‌شود با توجه به مزیت‌های یادشده، هجوم نقدینگی به بورس‌کماکان ادامه داشته باشد. موجی که بازی را از دست بزرگان خارج کرده و نقش سهامداران عمده در تعیین روند کلی نسبت به دوره‌های پیشین را به حداقل رسانده است.

افزایش انتظارات تورمی با توجه به رشد نرخ ارز، موج جدیدی از سرمایه‌های سرگردان را به بدنه بازار سهام تزریق کرده ‌است. شلوغی مجدد کارگزاری‌ها و صف کشیدن مردم برای گرفتن کد بورسی حاکی از تداوم ورود نقدینگی تازه به بورس است. از طرفی آمارهای منتشرشده درخصوص صدور کدهای جدید نشان‌دهنده هجوم افراد برای سرمایه‌گذاری در بورس است. بر این اساس میانگین ماهانه صدور ۵۰ هزار کد بورسی از ابتدای سال تا پایان دی، در بهمن با ثبت رشدی عجیب به ۱۵۴ هزار کد رسیده است. این درحالی ا‌ست که تا قبل از انتشار آمار بهمن‌ماه، رکورد ثبت کدهای جدید بورسی در سال ۹۸ در مهرماه و با افتتاح ۹۱ هزار کد بورسی بود. با این حساب تعداد کل کدهای بورسی صادرشده از ابتدای سال ۹۸ تا پایان بهمن‌ماه به ۶۵۰ هزار کد رسیده است.

منبع: دنیای اقتصاد

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ایرانی

    الان یعنی چی ؟ یعنی اگر سهام داران پول شون بخوان باید کل پول های کشور از هنر و ورزش و کشاورزی و همه و همه جا جارو کنیم بدیم دست سهام داران ؟ یعنی این دیگه ؟ یعنی تموم کارها تعطیل بشه و هر چی پول هست و نیست بدیم دست چندتا سهام دار و اونوقت بقیه حتی یک ریال و دقیقا حتی یک ریال پول نداشته باشن؟ هیچ کس برنج نخوره لباس تنش نباشه و کلا هیچ کاری انجام در هیچ کجای کشور انجام نشه برای چندتا سهام دار ؟

    • ع

      خیر
      مثلا ملک به عنوان دارایی مشابه سهام در نظر بگیرید و سپس بیایم حساب کنیم ارزش کل املاک کشور اعم از زمین و آپارتمان و تجاری و …. چند میلیارد ریال است. حال آیا بنظر شما با نقدینگی کل کشور می شود پول همه املاک را پرداخت کرد؟!!!! حتما ربطی نداره و در مورد بورس هم چنین وضعیتی است و مقایسه نقدینگی کل کشور با ارزش بازار و ایجاد وحشت کار عوضی هایی است که میخوان سرمایه مردم را در کف از چنگشون دربیارن.

  • مائده

    هیچی مون عقلانی نیست حتی همین حجوم به بورس ! قطعا حباب دارهمرور
    27 فروردین
    ❗️ همتی: احساس ما اینه که ، راحت ترین کار، تو بازار ارز هست18 فروردین
    ❗️وزیر اقتصاد: بر اساس نتایج دو پژوهش مستقل بورس حباب ندارد17 فروردین
    ❗️یک بی‌سواد : شاخص 8 میلیونی ? 7 فروردین 99
    ❗️نوبخت: کاهش تقاضای ارزی در سال ۹۹ / تامین نیازهای وارداتی از داخل کشورمطلبی که مطرح می‌شود برحسب واقعیات جاری احتمال کمی خواهد داشت اما بعید نیست
    بنابراین‌ هیچ قضاوتی در مورد مطالب نیست و زمان واقعیات را مشخص خواهد کرد.