به گزارش تجارتنیوز، قیمت تراکتور هم مانند خودرو دو نرخ دارد؛ یکی نرخ بازار آزاد و دیگری نرخ دولتی. اختلاف میان این بازار هم سبب شده که بسیاری در تلاش باشند با برنده شدن در قرعهکشی تراکتور، از سود چند میلیونی آن استفاده کنند.
رئیس اتحادیه ماشین آلات کشاورزی و صنعتی در گفتگو با تجارتنیوز گفت: با افزایش ۳۵ درصدی قیمت تراکتور در هفته گذشته، قیمت یک تراکتور (دولتی) ۳۰۰ میلیون تومانی به ۴۲۰ میلیون تومان رسیده است. این در حالی است که تراکتور در بازار آزاد با قیمت ۶۰۰ میلیون تومان فروخته میشود.
علی توسطی ادامه داد: البته قیمت تراکتور به میزان آپشنهای این خودرو مربوط میشود. مسلما هر چه آپشنهای این خودرو بیشتر باشد، قیمت آن نیز بالاتر میرود. به عنوان مثال قیمت یک تراکتور معمولی (دولتی) با قیمت یک خودروی دناپلاس رقابت میکند.
توسطی با اشاره به وضعیت تولید بیان کرد: گویاشرکت تراکتورسازی تبریز نمیتواند تامین کننده کل نیاز داخل باشد. از اینرو کشاورزان برای خرید تراکتور باید ثبتنام کنند و افراد در صورت برنده شدن در قرعهکشی میتوانند صاحب یک تراکتور شوند.
تراکتوری که به گفته رئیس اتحادیه ماشین آلات کشاورزی و صنعتی اختلاف قیمت دولتی آن با بازار آزاد حدود ۱۸۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان است. یعنی در خرید و فروش تراکتور هم رانت ۲۰۰ میلیون تومانی وجود دارد.
تخلف در قرعهکشی تراکتورهای دولتی
رئیس اتحادیه ماشین آلات کشاورزی و صنعتی میگوید: سیستم قرعهکشی یا سهمیهبندی خودروهای سنگین از جمله تراکتور در دو سال اخیر اجرا شده است. دلیل آن هم اعمال ممنوعیت واردات تراکتور در دو سال اخیر است.
اختلاف بین قیمت تراکتور دولتی و بازار آزاد حاشیه سودی را ایجاد کرده که سبب شده دلالان وارد این بازار شوند و تراکتورها اصولا به نام افرادی باشد که نیازی به آن ندارند.
در همین مورد رئیس اتحادیه ماشین آلات کشاورزی و صنعتی گفت: مرکز توسعه مکانیزاسیون جهاد کشاورزی افراد خاص را که بنا بر رابطه معرفی شدند به شرکت تراکتورسازی و از آنجا دوباره به بانک معرفی میکند.
علی توسطی به تجارتنیوز توضیح داد: هیچگاه این روند قرعهکشی تراکتور شفاف نبوه است. گویا شرکت تراکتورسازی این سهمیه را به افراد خاص میفروشد. همین مساله باعث شده دلال بازی در صنعت خودروهای سنگین بیشتر شود.
توسطی بیان کرد: افراد با دریافت این خودروی سنگین شروع به دلال بازی میکنند و در بازار با قیمتهای متفاوتی میفروشند.
بررسیها هم نشان میدهد قرعهکشی در بانکهای جهاد کشاورزی سیستماتیک نیست و بلکه قرعهکشی به شکل کاغذی برگزار میشود. همچنین نظارتی هم بر توزیع این شیوه سهمیهبندی وجود ندارد.
برای مطالعه بیشتر خبر قیمت تراکتور را بخوانید.
بایدچقد تو نوبت باشیم قیمت روز ب روزم بالا میره
سلام من کشاورزم تراکتور جاندیر داشتم عالی بود تراکتور جفت دیفرانسیل بیکیفیت ایران خریدم باقیمت پونصدو چهل مجبور شدم هم بی کیفیت هم قیمت بالا خدا لعنت کنه کلا این ساختار مجموعه که فقط فکر نابودی کشاورزی دام داری مونم خب فقط باید گاو شیری سر ببریم تاکی خدا لعنت کنه باعث بانیشو .دیوانه هستیم ما کشاورزان باید مثل بازیگرا فقط بفروشیم دریم بریم ترکیه این ور اون ور وایسادم چی شه تولید کننده اونم بخش کشاورزی باید بمیره حرف دلتو بزنی میکننت تو گونی وسلام
متاسفانه دلال و سرمایه دار پیشتاز در جمع آوری مدرک و ثبت نام برای تراکتور هستند.
آخه بی فرهنگ تراکتور به دردت نمیخوره چرا بازار متاقضی واقعی رو متلاشی میکنی ؟
مشکل بعضاً ملت ما اینه سرطان پول گرفتن و همه چی رو ختم به ثروت میکنند ،
یکی هم نیست بگه فرداش باد میکنی و بچت نمیگه خدا نیامرزه
خواب بودید این رانت بیش از چهل ساله وجود دارد کی حق به حقدارش رسیده
من کشاورزم بخدا ۳سال تونوبتم خدا لعنت کنه دلال هارو که اینقدرقیمت بالارفت
مشکل اینجاست که به علت بالا رفتن دلار ترکتور رو به عراق و .. با قیما بالاتر صادر میکنن و مردم رو بدبخت کردن
از بعد مردم برای نان خوردن باید قرعه کشی کنن دامداران بدبخت کرد دولت باید خجالت بکشه و در زمان آینده نسل های ما درباره ش بعنوان ننگ تاریخ یاد میکنند
واقعا تاسف داره به این سیستم غلط .ایا نمیتونی گمرک باز بزار تراکتورهای خارجی بیاد
دامداری و کشاورزی فاتعهش خوندست چون از بین ما هیچ مسولی موجود نیست تا دردمونو بفهمه یا برسونه
بنده مراجعه کردم به اداره کشاورزی گفتند افزایش قیمت ردشده ودولت ومجلس قبول نکردند. ولی متاسفانه همین اعلام افزایش 35درصدی قیمت . اثر مخرب روی بازار تراکتور گذاشت وقیمت رابه شدت افزایش داد.وهمین اختلاف قیمت کارخانه وبازاردولت راناگزیر به پذیرش افزایش قیمت خواهد نمود. نتیجه_1 کشاورز نمیتواند تراکتور بخرد.2 کسانی که بعد ازسالها نوبتشان شده مدت زیادی دوباره در این گیرودار عقب می افتندو افزایش قیمت بیشتری راباید تحمل کنند
ببخشید شما در این باره مطمئن هستین