به گزارش تجارت نیوز، با وجود اعلام شهر رم، پایتخت ایتالیا برای برگزاری دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا، اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امورخارجه ساعاتی پیش گفت که این مذاکرات به میزبانی عمان در مکان پیشین خود یعنی شهر مسقط برگزار میشود.
آنتونیو تایانی، وزیر خارجه ایتالیا، روز دوشنبه در گفتوگو با خبرگزاری رسمی این کشور، آنسا (ANSA)، اعلام کرد که دور دوم گفتوگوی میان تهران و واشنگتن در شهر رم، پایتخت ایتالیا برگزار میشود؛عباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان هم، در گفتوگوی تلفنی با همتای عراقی خود گفته بود که دور دوم این مذاکرات قرار است در ایتالیا برگزار شود. این خبر به سرعت در رسانههای داخلی و خارجی انعکاس پیدا کرد.
اما همزمان با انتشار این خبر، دو خبر دیگر نیز در راس اخبار مرتبط با محل برگزاری دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا قرار گرفت. ابتدا اینکه جی دی ونس، معاون اول ترامپ همزمان با مذاکرات احتمالی ایران و آمریکا در رم، به ایتالیا سفر خواهد کرد و جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا، نیز با سفر به آمریکا با دونالد ترامپ، رئیسجمهور این کشور دیدار می کند که بنا بر اخبار منتشر شده این دیدار در روزهای پیش از برگزاری مذاکرات تهران و واشنگتن صورت خواهد گرفت.
هنوز معلوم نیست که چرا تنها چند ساعت پس از انتشار خبر انتخاب شهر رم برای برگزاری دور بعدی مذاکرات، تهران ترجیح داد که مجددا به مسقط برود اما برخی خبرها سفر معاون رئیسجمهور آمریکا به ایتالیا را با این موضوع بیارتباط نمیدانند.
چرا رم؟
اما دلیل انتخاب شهر رم برای برگزاری دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا چه بود؟ به نظر میرسد نوع رابطه دونالد ترامپ با دولت ایتالیا در انتخاب شهر رم برای برگزاری این مذاکرات بیتاثیر نبوده است و البته ایران نیز به دلیل تهدیدهای مداوم سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس در به کارگیری مکانیسم ماشه علیه ایران و موضع غیردوستانه آنها علیه تهران تصمیم گرفتند تا در شهر دیگر اروپایی پای میز مذاکره با ایالات متحده بنشینند؛ جورجیا ملونی ائتلاف راستگرایانهای را از اواخر سال ۲۰۲۰ در ایتالیا رهبری میکند و به عنوان شریکی بالقوه برای ترامپ شناخته میشود. با وجود اینکه تهران به صورت نابهنگام اعلام کرد که مکان مذاکرات از رُم به مسقط تغییر پیدا کرده است اما واشنگتن هنوز در این رابطه اعلام موضع نکرده است؛ همین چند ساعت پیش دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا با بیان اینکه فکر میکنم ایران دارد در مذاکرات هستهای ما را «سر میدواند»، مدعی شد: «(ایرانیها) دارند وقتکشی میکنند، چون عادت داشتند با آدمهای احمق در این کشور طرف باشند.»
دیدار در پی دیدار
مذاکرات هستهای ایران و آمریکا که با هدف کاهش تنشهای تهران و واشنگتن در مسقط برگزار میشود، در دومین دور خود به دنبال دستیابی به اهداف عینیتری از این مذاکرات است. با وجود اینکه سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه و مذاکرهکننده ارشد کشورمان همراه با استیو ویتکاف، مذاکره کننده ارشد آمریکایی، دور نخست مذاکراتشان را امیدوارکننده عنوان کرده بودند اما با ورود مذاکرات به موضوعات جزییتر، روند این مذاکرات با دشواریهایی همراه خواهد شد. البته ذکر این نکته نیز جایز است که پیش از برگزاری دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در روز شنبه، وزیر امور خارجه کشورمان در سفر به روسیه درباره مذاکرات ایران و آمریکا رایزنی خواهد کرد.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه هم از گفتوگوهای سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه این کشور و دیگر مقامهای ارشد روسی با عراقچی خبر داده است اما در رابطه با دیدار احتمالی وزیرخارجه ایران با ولادیمیر پوتین نیز میگوید: «هنوز برنامه این دیدار مشخص نیست.» جالب است که با روی کار آمدن مجدد ترامپ در ایالات متحده علاوه بر ایرانیها، آمریکاییها نیز به مسکو میروند. استیو ویتکاف، فرستاده رئیسجمهور آمریکا در غزه، اوکراین و حالا برنامه هستهای ایران نیز تنها چند روز پیش از دور نخست مذاکرات تهران و واشنگتن به روسیه رفته بود و از همانجا هم راهی مسقط شد تا با نمایندگان ایران دیدار کند.
البته هفته پُر دیدار ایران و مقامات خارجی به همینجا ختم نمیشود. آنچنانکه اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه، میگوید:« ایران تلاشهای دیپلماتیک خود را برای حل مناقشه هستهای با غرب و همچنین کاهش فشار از سوی اقتصاد تحریمشده خود افزایش میدهد و قرار است این هفته میزبان رافائل گروسی، رئیس سازمان بین المللی انرژی هستهای، هم باشد. کاظم غریبآبادی، معاون حقوقی و بین المللی وزیر امور خارجه پیش از این گفته بود که رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، چهارشنبه ۲۷ فروردین وارد تهران میشود و با وزیر امور خارجه و رئیس سازمان انرژی اتمی دیدار خواهد کرد و هدف هم، گفتوگو در چارچوب تداوم تعاملات و همکاریهای دو طرف عنوان شده است.
تهدید در پی تهدید
در این هفته علاوه بر ترامپ، تهران از سوی مقامات اروپایی نیز تهدید شده است. ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه، با بیان اینکه مذاکرات هستهای ایران و آمریکا باید با منافع اروپا مطابقت داشته باشد، اظهار داشته است: «فرانسه، بریتانیا و آلمان در مورد بحثهای هستهای بین ایالات متحده و ایران هوشیار خواهند بود تا اطمینان حاصل کنند که آنها با منافع اروپا مطابقت دارند.»
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز با بیان اینکه گفتوگوهای ایران و امریکا اقدامی در مسیری درست هستند، مدعی میشود: «ما نمیخواهیم ایران به سلاح هستهای دست پیدا کند و در حال رایزنی مستمر با کشورهای انگلیس، فرانسه و آلمان هستیم که موضع ما چه باشد چراکه در حال نزدیکشدن به مهلت مکانیزم ماشه هستیم.»
او میافزاید: «نیاز داریم درباره این موضوع با آمریکا نیز صحبت کنیم چرا که مهم است رویکرد متحدی در این خصوص داشته باشیم. چرا که هیچکس نمیخواهد شاهد ایرانی باشیم که سلاح هستهای داشته باشد؛ ما بر تلاشها در این خصوص متمرکز هستیم.»
با وجود اینکه ایران بارها اعلام کرده است که برنامه هستهای خود را صرفا در رابطه با اهداف غیرنظامی دنبال میکند اما کشورهای غربی مدعی هستند که ایران خواهان دستیابی به سلاح هستهای است. دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا که با ارسال نامهای برای رهبر ایران، تهران را تهدید کرده بود که در صورت عدم دستیابی به توافق، اقدام نظامی را در دستور کار خود قرار میدهد، مدعی میشود که در صورت بروز هرگونه جنگی رهبری آن را به اسرائیلیها خواهد سپرد.