تجارتنیوز گزارش میدهد:
رشد ۳۶ درصدی مشارکت اقتصادی زنان در عربستان/ بیکاری جوانان به نصف رسید
نرخ کل بیکاری در عربستان سعودی تا پایان سال 2022 از 9 درصد در دوران کووید-19 به 4.8 درصد کاهش یافت.
به گزارش تجارتنیوز ، عرفان حاجمحمدی : بر اساس آخرین مقاله منتشرشده توسط صندوق بینالمللی پول (IMF) که روز چهارشنبه منتشر شد، نرخ بیکاری عربستان سعودی به پایینترین سطح تاریخی خود رسیده است.
در این گزارش آمده است که این کشور همچنین سریعترین رشد اقتصاد را بین کشورهای G20 در سال 2022 داشته است.
صندوق بینالمللی پول به بررسی دلایل و برنامههای عربستان برای دستیابی به این نرخ بیکاری پرداخته است.
چرا نرخ بیکاری در عربستان کاهش یافت؟
به نقل از العربیه ، نرخ کل بیکاری در عربستان تا پایان سال 2022 از 9 درصد در دوران کووید-19 به 4.8 درصد کاهش یافت که نشاندهنده افزایش کارگران عربستانی در بخش خصوصی و همچنین کارگران مهاجر - عمدتاً در بخشهای ساختوساز و کشاورزی - است که در حال بازگشت به سطح قبل از کووید هستند.
گریس نجار، مدیرعامل منطقهای موسسه مدیریت پروژه برای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، در مصاحبهای با عربنیوز در اوایل ماه ژوئن، گفت که ایجاد شغل در این کشور در ماههای آینده شتاب بیشتری خواهد گرفت، در درجه اول به دلیل شتابی که در توسعه ابرپروژهها وجود دارد.
عربستان سعودی گندم، خرما، محصولات لبنی، تخممرغ، ماهی، مرغ، میوه، سبزیجات و گل را به بازارهای سراسر جهان صادر میکند. خرما که زمانی جزو اصلی رژیم غذایی عربستان سعودی بود، اکنون عمدتاً برای کمکهای بشردوستانه جهانی کشت میشود.
بیکاری در میان جوانان نیز در سال 2022 به نصف کاهش یافت و به 16.8 درصد رسید، در حالی که مشارکت اقتصادی زنان به 36 درصد رسید که از هدف 30 درصدی تعیینشده در دستور کار اصلاحی چشمانداز عربستان سعودی 2030 فراتر رفت.
رشد اقتصادی
در این گزارش آمده است که رشد اقتصادی کلی عربستان به 8.7 درصد رسیده است که بخشی از آن به دلیل تولید نفت قوی و تولید ناخالص داخلی غیرنفتی 4.8 درصدی است که «به دلیل مصرف قوی خصوصی و سرمایهگذاری خصوصی غیرنفتی است».
ایجاد شغل بهویژه برای اتباع سعودی -که بیش از 60 درصد آنها زیر 35 سال سن دارند- بخش مهمی از برنامه اقتصادی بلندپروازانه است که توسط محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور، برای کاهش اتکای پادشاهی به نفت دنبال میشود.
عمدهفروشی، خردهفروشی، ساختوساز و حملونقل، بخشهای اصلی محرک رشد غیرنفتی بودند. گزارش صندوق بینالمللی پول پیشبینی میکند که این شتاب رشد غیرنفتی در سال 2023 به افزایش خود ادامه دهد.
نرخ تورم پایین ماند و پیشبینی میشود که بیشتر کاهش یابد. با وجود افزایش به 3.4 درصد در اوایل سال 2023، تورم در ماه مه 2023 به 2.8 درصد بازگشت، زیرا کمکهای بخش حمل و نقل و قیمت مواد غذایی افزایش اجارهبها را جبران کرد.
پیشرفت اصلاحات ساختاری
هیات اجرایی صندوق بینالمللی پول به پیشرفت قابل توجهی در برنامه اصلاحات ساختاری عربستان سعودی، به ویژه بهبود مشارکت زنان در نیروی کار و بهبود در محیط نظارتی و تجاری اشاره کرد. بر اساس این گزارش، آنها به سرمایهگذاری بیشتر بخش خصوصی و تشویق «پیشرفت مثبت» کمک کردهاند.
در این گزارش آمده است که بخش بانکی این کشور «قوی» باقی مانده است. همچنین بر ابتکار سبز عربستان سعودی (SGI) تاکید کرد که اجرای آن برای دستیابی به هدف خالص کاهش انتشار گازهای گلخانهای حیاتی خواهد بود.
بر اساس گزارش وبسایت دولت سعودی در بخش چشمانداز 2030، SGI یک نمای وحدتبخش برای اقدام اقلیمی در عربستان است که بر مبارزه با تغییرات آب و هوایی، بهبود کیفیت زندگی و حفاظت از محیط زیست برای نسلهای آینده متمرکز است.
گزارش صندوق بینالمللی پول سالانه جمعآوری میشود که طی آن تیمی از کارکنان از کشور بازدید میکنند، اطلاعات اقتصادی و مالی را جمعآوری میکنند و با مقامات درباره تحولات و سیاستهای اقتصادی کشور بحث میکنند.
در سالهای اخیر، تلاشهایی برای توسعه استعدادهای محلی در عربستان سعودی، از جمله در بخش ساخت و ساز، صورت گرفته است. دولت چندین طرح را برای توسعه مهارتها و ایجاد فرصتهای شغلی برای سعودیها اجرا کرده است؛ از جمله برنامه ملی تحول.
آخرین گزارش مشاغل آینده توسط مجمع جهانی اقتصاد نشان داد که مشاغل با سریعترین رشد در عربستان سعودی توسط فناوری و دیجیتالیشدن هدایت خواهد شد.
این گزارش میافزاید که انتظار میرود عربستان سعودی شاهد افزایش شدید تقاضا برای متخصصان هوش مصنوعی و یادگیری ماشین باشد، زیرا اکثر مشاغل در حال تغییر به سمت دنیای دیجیتال هستند.
نظرات