به دنبال ناپدید شدن روزنامهنگار سعودی، جمال خاشقجی، انتقادات بینالمللی علیه حکومت سعودی افزایش یافته و دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا این کشور را تهدید به مجازات شدید کرده است.
به گزارش تجارتنیوز به نقل از رویترز، خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی، پس از ورود به کنسولگری عربستان در استانبول در دوم اکتبر ناپدید شد. دولت ترکیه میگوید او در داخل ساختمان به قتل رسیده اما سعودیها این اتهامات را رد کرده است.
به نوشته خبرگزاری رسمی سعودی العربیه، حکومت عربستان هرگونه تهدید و تلاش برای تضعیف این کشور را به طور کامل رد میکند، چه این تهدید تحریم اقتصادی باشد و چه استفاده از ابزارهای سیاسی یا تکرار اتهامات دروغین.
بریتانیا، فرانسه و آلمان هم در بیانیهای مشترک خواستار انجام تحقیقاتی مشترک برای روشن شدن حقیقت در «نهایتِ جدیت» شدهاند.
به دنبال نگرانی سرمایهگذاران در مورد وخامت روابط خارجی عربستان، بازار سهام این کشور روز یکشنبه 33 میلیارد دلار از ارزش خود را از دست داد.
مدیر کل شبکه تلویزیونی العربیه در دوبی روز یکشنبه در یادداشتی در این زمینه نوشته است: اگر تحریمها علیه بزرگترین صادرکننده نفت جهان اعمال شود، با یک فاجعه اقتصادی مواجه خواهیم بود که به تمام دنیا آسیب میرساند. این مساله مجر به عدم موفقیت عربستان برای تولید 7.5 میلیون بشکه نفت در روز خواهد بود. اگر نفت 80 دلاری رئیسجمهور آمریکا را خشمگین میکند، هیچکس نباید احتمال افزایش قیمت نفت به 100 یا 200 دلار یا حتی دوبرابر آن را منکر شود.
این در حالی است که نمایندگان کنگرهسآمریکا از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه، خواستار واکنش قدرتمند آمریکا در مقابل عربستان هستند. بر اساس قانون این کشور، نمایندگان کنگره میتوانند مانع از فروش تسلیحات نظامی به یک کشور خارجی شوند.
از سوی دیگر، بر اساس قرارداد 110 میلیارد دلاری که سال گذشته میان دو کشور منعقد شد، ایالات متحده سود کلانی از فروش اسلحه به سعودیها به جیب زده است. همچنین در چهارچوب این قرارداد، عربستان متعهد شده که در آمریکا سرمایهگذاری بزرگی انجام دهد که صدها هزار شغل ایجاد میکند.
احساسات ضدسعودی در کنگره آمریکا از سوی دیگر موجب افزایش احتمال تصویب لایحه نوپک (NOPEC) میشود. این لایحه موسوم به «قانون ضدانحصار در تولید و صادرات نفت» بارها برای رایگیری و تبدیل شدن به قانون به مجلس نمایندگان برده شده است.