کد مطلب: ۵۹۸۰۵۳

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

شوخی عجیب با بازار خودرو / چقدر خودرو می‌توان وارد کرد؟

شوخی عجیب با بازار خودرو / چقدر خودرو می‌توان وارد کرد؟

آزادسازی واردات خودرو به مرحله نهایی رسیده و احتمالا به زودی واردات خودرو به کشور آزاد می‌شود. اما آزادسازی واردات خودرو مشروط به صادرات خودرو و قطعات آن است. اما ایران چقدر خودرو صادر می‌کند؟

به گزارش تجارت‌نیوز ، آنگونه که آمارهای گمرک ایران نشان می‌دهد در سال ۹۸، تنها ۱۳۰۰ دستگاه خودرو از ایران به ۹ کشور صادر شده است. ارزش دلاری صادرات ایران در این سال هم ۵ میلیون و ۷۲۲ هزار دلار بوده است.

اما چرا میزان صادرات خودرو در این طرح مهم است؟ چون شرط مهم شورای نگهبان برای آزادسازی واردات خودرو به کشور این بود که هیچ ارزی از کشور خارج نشود. پس در این صورت واردات خودرو یا از طریق ارزهای خارجی انجام می‌شود یا واردات در قبال صادرات خودرو و قطعات آن.

اما ایران به کدام کشورهای جهان خودرو صادر می‌کند و میزان این صادرات چقدر است که بتواند در مقابل صادرات خودرو و قطعات آن، خودروی خارجی وارد کند؟

واردات ۸۰۰ هزار خودرو در سال!

اما این عدد یعنی چقدر و با ارز حاصل از آن چقدر می‌توان خودرو وارد کرد؟ بر اساس آمار وزارت صمت میزان تولید خودرو در ۷ ماهه سال جاری، ۵۶۰ هزار دستگاه خودرو تولید شده. یعنی هر ماه به طور متوسط ۸۰ هزار دستگاه خودرو و هر روز حدود ۲۶۰۰ دستگاه خودرو تولید شده.

صادرات ایران در سال ۹۸ اما فقط ۱۳۰۰ دستگاه خودرو بوده. یعنی میزان صادرات خودروی ایران، نصف تولید یک روز بوده است.

درآمد ارزی ایران از محل صادرات خودرو فقط ۵ میلیون و ۷۲۲ هزار دلار بوده. ارزانترین خودروی بازار جهانی ۷ هزار دلار است و با فرض ثابت بودن میزان صادرات ایران در قبال این درآمد، فقط می‌تواند ۸۰۰ دستگاه خودرو وارد کند!(مشروط به اینکه هیچ هزینه‌ای صرف واردات نشود.)

اما وزیر صمت وعده افزایش صادرات را داده و گفته صادرات خودرو در سال ۱۴۰۴ به یک میلیون دستگاه در سال می‌رسد. این وعده یعنی افزایش ۷۷۰ برابری صادرات خودرو.

جدای از اینکه آیا ایران ظرفیت تولید این تعداد خودرو را دارد یا نه، سوال دیگر این است که کدام کشورها تا کنون مشتری خودروی ایران بوده‌اند و صادرات خودروی ایران به این کشورها چقدر بوده است؟

صادرات ۵۰۰ خودرو به عراق!

در سال ۹۸ و سال مورد بررسی (قبل از همه‌گیری کرونا) عراق اولین مقصد صادرات خودروهای ایرانی بوده. ما در این سال ۳ میلیون و ۱۲۲ هزار دلار خودرو به عراق صادر کرده‌ایم.
بعد از آن آذربایجان قرار دارد که میزان صادرات خودرو به این کشور هم یک میلیون و ۱۵۹ هزار دلار بوده. ارزش صادرات خودرو به سوریه حتی یک میلیون دلار هم نبوده و ۹۸۱ هزار دلار است.
در این فهرست، نام کشورهایی مانند ترکیه با ۷ هزار دلار و امارات متحده عربی با ۴ هزار و ۶۰۰ دلار هم به چشم می‌خورد.
پیش از این گفته شده بود که قیمت تیبا در عراق حدود ۷ هزار دلار است. با این حساب اولین مقصد صادراتی خودروهای ایرانی عراق بوده که زیر ۵۰۰ دستگاه خودرو از ایران خریده.
البته چندی پیش اعلام شد عراق هم خرید خودرو از ایران را متوقف کرده چون معتقد است خودروهای ایرانی استاندارد لازم را ندارد!

صادرات یک دستگاه خودرو به ترکیه!

ما اعداد جالب‌تری هم درباره صادرات خودروی ایران وجود دارد. مثلا صادرات خودروی ایران به ترکیه فقط ۷ هزار دلار بوده! یعنی ایران فقط یک دستگاه خودرو به ترکیه صادر کرده است!
در مورد صادرات ۴ هزار دلاری به امارات متحده عربی هم اساسا مشکل بتوان اظهارنظر کرد!

ایران پیش از این نتوانسته بود بازار کشورهای اطراف را بگیرد، حالا این کشورها یکی یکی اعلام می‌کنند که از ایران خودرو نمی‌خرند. از جمله عراق و سوریه.

چندی پیش هم اعلام شد ایران و ترکمنستان قرارداد صادرات خودرو دارند. اما بر اساس داده‌های موسسه داده‌پژوهی «استاتیستا» (Statista) در سال ۲۰۲۰ میلادی، تنها حدود ۶۰۰ دستگاه خودرو در ترکمنستان به فروش و در سال ۲۰۱۹ میلادی یعنی قبل از کرونا، تعداد معاملات خودرو در ترکمنستان فقط ۵ هزار خودرو معامله شده است.

یعنی حتی اگر ایران کل بازار ترکمنستان را هم به دست بگیرد، می‌تواند ۵ هزار خودرو به این کشور صادر کند. معادل دو روز تولید خودروسازان داخل!

واردات خودرو منتفی است؟

مساله این است که مجلس و شورای نگهبان گفته‌اند تنها شرط واردات خودرو، این است که هیچ ارزی از کشور خارج نشود. یعنی باید خودرو و قطعات خودرو صادر کنیم تا بتوانیم خودروی خارجی وارد کنیم.

این موارد نشان می‌دهد ایران تاکنون نه تنها در جذب بازار صادراتی موفق نبوده که بخشی از بازار خود را هم از دست داده است. از طرفی بعید است با صادرات ۵۰۰ دستگاه به عراق و یک دستگاه به ترکیه و یا حتی فتح بازار کوچک ترکمنستان بتوان خودروی زیادی وارد کرد.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    این طرح که واردات خوردو رو مشروط کردن به صادرات قطعه و خودرو پس واردات رو هم باز خود این شرکتهای سازنده داخلی انجام میدن و در نهایت کاری میکنن که به نفع خودشون باشه و این طرح محکوم به شکسته مگر اینکه واردات رو برای مردم عادی آزاد کنن که بتونه قیمت خودرو رو بیاره پایین

  • ناشناس

    آخی اونایی که قراره ماخودروبهشون بدیم اصلاعقلشون نمیرسه ماشین خوب برای خودشون واردکنن ازمالگن میخرن بعدمابااون پول برای خودمون خودروخوب میخریم گناه دارن میشه یه لطفی بکنیدساقیتون رابهشون معرفی کنیدالبته اگه به ماهم بگیدبدنیست ممنون میشیم

  • ناشناس

    فقط یه مشکلی هست،کی گفته فقط ارز حاصل از صادرات خودرو میتونه مصرف بشه؟

  • ناشناس

    اگه پراید و دو سه هزار دلار میدن واسه صادرات بهترین راه حل این هست که یه صد هزار تایی هدیه بخرن به کشورهای امثال اتیوپی و زامبیا این شد صادرات بجاش ماشین خوب بیارن تجار راهش پیدا میکنن نگران نباشید

  • حسین

    آخه ای مردم ساده اینها فقط میخوان ی تعداد خودرو بیارن که ماشینهای خودشون و بچه هاشون دومرتبه صفر کیلومتر بشه و بعد دوباره جلوشو بگیرن…آخه با واردات بنز و لکسوس…ماشینهای لوکس و نیمه لوکس چه نفعی به ملت معمولی میرسه؟؟؟؟

  • ناشناس

    این طرحم شکست خورده بدونید..اخه کدوم قطعه رو میخاید صادر کنید که خودرو وارد کنید

  • ناشناس

    مگه اینا ۱۴۰۴ باز رو کارن. مگه دورشون تموم نشده
    یا مثل قرارداد چین ۲۵ سالش میکنن

  • ناشناس

    خدا قوت ای نجات دهنده خدا نگهدار دار شما باشه تا صادرات به بالای ده هزار برسه یا علی

  • ناشناس

    اصلا گیریم که تونستیم مشتری هم اونور پیدا کنیم مثلا پارس 400 میلیون بخریم بخوایم صادر کنیم میشه تقریبا 14000 دلار تازه هزینه ارسال و خرجای دیگه هم هست خوب اونوقت کدوم ادم عاقل تو دنیا میاد لگن پارس رو 14000 دلار بخره؟ در صورتی که با 14000 دلار اونور میتونه هیوندا اکسنت 2018 النترا 2016 توسان 2015 تویوتا کمری 205 کرولا 2017 و الی اخر حالا خودتون قضاوت کنید کسی پیدا میشه درمقابل این ماشینها پارس سوار شه؟؟؟؟؟

  • Mm

    سلام ایران خیلی هم خوب بوده و خوب کاری دولت و مجلس کرده اند