کد مطلب: ۴۸۹۹۶۳

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

افزایش موج مهاجرت در میان پرستاران / معوقات بخش درمان چه شد؟

افزایش موج مهاجرت در میان پرستاران / معوقات بخش درمان چه شد؟

تعداد پرستاران کشور یک سوم نیروی مورد نیاز است، 35 هزار نفر از این تعداد به کرونا مبتلا شده‌اند و برخی به خاطر مشکلاتی که برایشان پیش آمده هنوز نتوانسته‌اند به کار برگردند. در این میان عدم پرداخت معوقات آنها را با مشکلات دیگری مواجه کرده است و برخی به فکر مهاجرت افتاده‌اند.

به گزارش تجارت‌نیوز ، طی 9 ماه گذشته 35 هزار پرستار به کرونا مبتلا شده‌اند، مشکلات تنفسی و ریوی در برخی از آنها حاد است و سبب شده برخی حتی پس از گذشت چند ماه نتوانند به کار برگردند. دولت قول داده بود که معوقات پرستاران پرداخت شود اما نه تنها خبری از معوقات نیست بلکه کارانه یک ماه را به‌جای کارانه چهار ماه به آنها داده و این پرداختی‌ها فقط برای 115 هزار پرستار بخش دولتی است نه دیگر بخش‌ها.

طبق استانداردهای حداقلی باید به‌ازای هر ۱۰ هزار نفر جمعیت ۵۰ پرستار مشغول به کار باشد، اما این آمار در ایران 62 درصد کمتر است. یعنی ‌به‌ازای هر ۱۰ هزار نفر جمعیت، ۱۹ پرستار وجود دارد.

براساس داده‌های لحظه‌ای مرکز آمار ایران، تعداد جمعیت کشور بیش از 84 میلیون نفر است که طبق استاندارهای بهداشت و درمان باید 400 هزار پرستار در مراکز درمانی و بیمارستانی کشور مشغول به کار باشند، اما تنها حدود 150 هزار پرستار در کشور وجود دارد و پرستاران مشغول به کار در شرایط کرونایی فشار کاری سه برابری را تحمل می‌کنند.

در شرایطی که چند سال است نیاز به استخدام پرستار حس می‌شود اما در سال‌های 96، 97 و 98 پرستاری به سیستم درمان کشور اضافه نشده است.

در سال گذشته از طریق آزمون استخدامی چهار هزار پرستار انتخاب و در سال 99 وارد بازار کار شدند. همچنین رئیس سازمان برنامه‌وبودجه مجوز استخدام سه هزار نفر از نیروهای شرکتی و قراردادی وزارت بهداشت را صادر کرد. بنابراین در خوش بینانه‌ترین حالت هفت هزار نفر امسال به جمعیت پرستاران اضافه شده است.

چقدر کارانه پرداخت شد؟

وعده‌های مسئولان برای حمایت از همین جمعیت پایین پرستاران نیز قابل تامل است، رئیس سازمان برنامه‌وبودجه در تیر ماه امسال اعلام کرد هزار میلیارد تومان برای تسویه معوقات کارانه پرستاران در سال 98 پرداخت شده است.

دبیر کل خانه پرستار به تجارت‌نیوز گفت که این منابع به 115 هزار پرستار بخش دولتی اختصاص یافته و فقط 800 هزار تومان به عنوان کارانه به پرداخت شده است. این در حالی است که در سال گذشته مبلغ کارانه ماهانه یک پرستار 800 هزار تومان بود اما دولت این مبلغ را برای تسویه چهار ماه کارانه پرداخت کرده است.

به گفته محمد شریفی‌مقدم، در حالی که برای تسویه کارانه چهار ماه پایانی سال 98 باید چند میلیون پرداخت می‌شد، فقط 800 هزار تومان داده شده و در 9 ماهی که از شیوع ویروس کرونا در کشور می‌گذرد هیچ کارانه‌ای پرداخت نشده است.

اما پرستاران از رقمی کمتر از این مقدار خبر می‌دهند. آنها می‌گویند که کارانه واریزی‌ آنها بین 200 تا 600 هزار تومان است و کارانه یک ماه را بین چند ماه تقسیم کرده‌اند.

در روز ششم آبان ماه روابط عمومی سازمان برنامه‌وبودجه از تخصیص منابع دیگری برای حمایت از کادر درمان خبر داد. در متن این اطلاعیه آمده است: سازمان برنامه‌وبودجه مبلغ ۱۱ هزار و ۵۰۰ ميليارد تومان را براي تسويه كليه معوقات كارانه كادر درمان و آموزش پزشكي تا اول آبان ماه امسال به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي اختصاص داد.

دبیر کل خانه پرستار معتقد است که از این مبلغ در بهترین حالت شش درصد به پرستاران می‌سد، یعنی به طور میانگین شش میلیون تومان برای هفت ماه امسال پرداخت می‌شود. در واقع این منابع به نام پرستاران و به کام افراد دیگری است.

تبعات فشار اقتصادی بر پرستاران

تعداد کم پرستاران و طبیعتا فشار کاری بالا، موجب شده که در شرایط کرونایی 35 هزار پرستار به کرونا مبتلا شود. برخی از این پرستاران دو هفته قرنطینه شدند، اما برخی دیگر به خاطر مشکلات تنفسی و ریوی که پیدا کرده‌اند چند ماه است نمی‌توانند به کار خود برگردند.

بیماری، قرنطینه، مشکلات جسمی و … همه‌ ماجرا نیست، برخی از پرستاران به علت فشار کاری مجبور به ترک کار شده‌اند. برخی دیگر نیز به فکر مهاجرت افتاده‌اند.

شریفی‌مقدم در این باره می‌گوید: در داخل کشور از پرستارها حمایت نمی‌شود، مشوق‌های درآمدی وجود ندارد، فشار کاری بالاست، تعداد پرستاران نسبت به جمعیت خیلی کمتر از استاندارد جهانی است. اما مشوق‌های مالی و حمایتی برای پذیرش پرستار از کشورهای دیگر بالاست و در شرایط کرونایی هم بیشتر شده. حتی قوانین مهاجرت در برخی از کشورها تسهیل شده و برای پرستاری کردن از بیمار کرونا میزان حقوق پرداختی در خارج از کشور بسیار بالاست. طبیعی است که پرستاران ما هم به فکر مهاجرت می‌افتد.

به گفته او، اقدام به مهاجرت پرستاران نسبت به سال گذشته پنج برابر شده. اگر در سال گذشته 50 نفر قصد مهاجرت داشتند، امسال 250 نفر برای مهاجرت اقدام می‌کنند. 50 هزار پرستار بیکار داریم که طبیعتا در بین این گروه اقدام به مهاجرت بیشتر است.

چون فعلا واکسن و درمانی برای بیماری کرونا وجود ندارد، بیشترین نیاز بیماران کرونایی نیز مراقبت است، بنابراین پرستاران در صف اول جنگ با کرونا هستند، اگر این صف شکسته شود کرونا همه‌ صف‌های دیگر را شکست می‌دهد.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • سامان

    در ایران امسال حقوق معلمان که 10 ماه هست در منزل تشریف دارند 50 درصد افزایش داشته و پرستاران که شیفتهای 14 ساعته میروند وهر روز باید سر کار روند با ان فشار بالای کاری 20 درصد افزایش داشته اند
    حقوق یک پرستار باید خداقل 2 برابر یک کارمند ویا یک معلم باشد نه کمتر از ان
    این چه انصافی در حکومت اسلامی است

    • ناشناس

      اگه می خوای از حقوق پرستاران دفاع کشی باهاش مشکلی ندارم اما هیچ وقت به خودت اجازه نده که کسی رو با معلما مقایسه کنی …اگه پرستارا در حد 1 یا 2 ساله که اذیت میشن، قشر معلم نزدیک به 30 ساله در حقش ظلم شده و تازه یه ذره افزایش حقوق داشتن اون هم نه به اندازه تورم یا افزایش قیمت کالاهای اساسی …همون پرستار یا هر شاغل دیگه ای که درسش رو از معلم یاد گرفته به هیچ وجه نباید حقوقش از معلم بیشتر باشه.

    • ناشناس

      کشوری که افرادش مث تو فکرکنند و آموزش دهندگان جامعه را که با هزینه خودشان و صرف وقت بیشتر، با گوشی و اینترنت از جیب ، آموزش می دهند، اینگونه کوته فکر باشد، چنگیز خان مغول و هیتلر نیاز هست، نه آموزش و نه بهداشت و…

    • ناشناس

      واقعا معلمهای این دوره خیلی زحمت میکشند! معلم کلاس مجازی را گروه بندی کرده و تصحیح امتحانات را به سرگروهها سپرده و خودش فقط زحمت تصحیح اوراق سه نفر را انجام میدهد!!! یه وقت خدای ناکرده هزینه اینترنتش زیاد نشه! معلمها چهار تا شش ماه کار میکنند و 12 ماه حقوق میگیرند
      اون معلمهای قدیم بود که خیلی خیلی زحمت میکشیدند و بسیار خوب بودند. یادش بخیر

    • ناشناس

      واقعاهردو در اشتباهید هرکس در کاری زحمت میکشه برای این میگم چون دیگری نمیتونه شغل اون یکی را انجام بده پس همه قشری زحمت خودشو داره نه تنها شما بقیه هم همینطور دارن زندگی میکنن

    • ناشناس

      دعوا نکنید خوب نیست بخدا تواین وضعیت خدابه هردوقشر اجربده

    • محمد

      دقیقا معلم داداش من ساعت 12 ظهر بیدار میشه.بخوروبخاب ساخته بهشون.به نظرمن با وجود واقعیت مجازی 10تا معلم واسه کل ایران کافیه.کشورها کم کم باید معلمو بذارن کنار این همه پولو مستقیما خرج بچه کنن خیلی بهتره.ی عینک واقعیت مجازی 200دلار اینترنت رایگان برای بخش اموزش و…دیگه نیاز نیست سالی پنجاه هزار میلیارد هدر بره

    • محمد

      من از گوگل چیزای بیشتری یاد گرفتم تا معلمم

    • ناشناس

      بحث پرستار ومعلم نیست هردوشغل شریف وقابل احترام دارن دولت باید دغدغه های هردوقشر زحمت کش راپاسخگوباشه

  • محمد

    وقتی ریاست سازمان مدیریت و برنامه ریزی راستگو نباشد و وزیر بهداشت و درمان نتواند از حق و حقوق پرسنل زیر مجموعه دفاع کنه و تلویزیونی که از چوپان دروغگو درسی به یاد نداشته باشه،،،میشود همین که ۸ ماه از سال گذشته با این وضعیت کرونا پرسنل مستاصل درمان فقط ۳ ماه حق و حقوقشون رو دریافت کردند…

  • رضا ت

    این همه اختلاص میکنید پول یکیشون بگیرید بدید بهپرستارا برا ده سالشون کافیه

  • ناشناس

    هم معلمان و هم پرستاران در کشور مان به نسبت زحمت و استرس کاری ، متاسفانه از حقوق و درآمد منصفانه برخوردار نیستند