به گزارش تجارتنیوز، قیمت دلار در نخستین هفته از دی ماه امسال با روندی مشابه هفته گذشته آغاز به کار کرد. این روند افزایشی آهسته و پیوسته در اغلب روزهای آذر ماه نیز جاری بود. به نظر میرسد با نزدیکی به پایان سال میلادی و همچنین افزایش تعداد مسافرتهای خارجی این روند صعودی در هفتههای آینده نیز ادامه داشته باشد.
از ابتدا تا انتهای آذرماه امسال قیمت دلار ۶ تا ۷ هزار تومان افزایش یافت. بازار معاملات تهران که به اعتقاد معاملهگران در حالتی احتیاطی به سر میبرد باعث شد قیمت سکه بیش از ۲ میلیون تومان گران شود.
دیروز شنبه ۳ دی ۱۴۰۱، قیمت دلار در بازارهای موازی نیز گران شد. دلار هرات به کانال ۴۰ میلیون تومانی نزدیک شد و در پله ۶ و ۷ کانال ۳۹ هزار تومان نوسان دارد. قیمت دلار سلیمانیه نیز با قیمت ۴۰ هزار و ۵۰۰ تومان در بازار معامله میشود. درهم امارات نیز به قیمت ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان رسید.
دیروز قیمت دلار توافقی 36 هزار 584 تومان اعلام شد که نسبت به قیمت هفته گذشته آن تغییر زیادی نداشته است و حدود چهار هزار تومان با دلار بازار آزاد فاصله دارد.
قیمت دلار صرافی ملی نیز به طور معمول، قیمتی مشابه با دلار توافقی دارد. قیمت دلار نیمایی نیز همچنان در کانال 28 هزار تومان قرار دارد.
با بررسی بازار میتوان به این نتیجه رسید که بازار فردایی معاملات تهران میل به افزایش قیمت دارد اما روند خرید و فروش در بازار فردوسی حکایت دیگری دارد.
دلار خریدار ندارد؟
بسیاری از خریداران که به امید سود در روزهای گذشته اقدام به خرید دلار کردهاند، حالا به امید کسب سود محدودی به بازار مراجعه میکنند اما کسی خریدار نیست.
ترس معاملهگران کف بازار از رو دست خوردن توسط بازارساز، باعث شده بازار در حالت احتیاطی قرار بگیرد. از سوی دیگر شاید کارشناسان بازارهای مالی امیدی به آینده برجام در کاهش نرخ ارز تهران نداشته باشند اما معاملهگران به شیوهای سنتی معتقدند اگر خبری برجامی به بازار روانه شود قیمت دلار میریزد و نقره داغ میشوند.
هفته گذشته برخوردهای امنیتی در بازار زیاد بود و برخی دلالان توسط نیروی انتظامی دستگیر شدند. عدهای از فعالان بازار میگویند این اقدام بازارساز برای این بود که رفتار بازیگران ارزی تحت تاثیر قرار گیرد، اما این ترفند نیز نتوانست قیمت را در نخستین روز هفته با کاهش همراه کند.
به نظر میرسد همان عامل تاثیرگذار تورم و افزایش انتظارات تورمی فعلا افسار بازار دلار را در دست دارد. تلاش بانک مرکزی به عنوان نهاد پولی کشور هم هر چه بیشتر میشود، اقبال کمتری به دست میآورد.
کارشناسان این روند تصاعدی را با توجه به سیاستهای داخلی از ابتدای سال هشدار داده بودند. آنها معتقدند آنچه اکنون در حال وقوع است، نیمی از حجم انباشته شده قیمت دلار است و بازارساز هنوز قیمت را در کنترل خود دارد.
سیاست بازارساز یا اثرتورم؟
دیدگاههای متفاوت و متناقضی بر بازار معاملات تهران حاکم است. با نگاهی کلی عدهای در انتظار رشد دلار هستند. برخی نیز وضعیت فعلی را سیاست بازارساز میدانند که ممکن است هر لحظه قیمت را به کانالهای پایینتر بکشاند. اما آنچه واضح است روند هر چه که باشد دود آن به چشم مردم خواهد رفت.
علی طباطبائی، کارشناس بازارهای مالی با تاکید بر اینکه از ابتدای سال قیمت دلار در کانالهای بالاتر پیش بینی میشد به تجارتنیوز گفت: «دولت نمیتواند در درازمدت به این روند ادامه دهد. در نهایت قیمت دلار به سمت کانالهای بالاتر حرکت میکند.»
منابع ارزی بازارساز توان کنترل بازار را دارد؟
او درباره تاثیر اقدامات نهاد پولی کشور برای ارسال سیگنالهای کاهشی به بازار ارز تاکید کرد: «آنچه اکنون بازار ارز را تحت تاثیر قرار داده، تورم و خروج نقدینگی از کشور است. تا زمانی که فکری برای این موارد نشود و روند تغییر نکند، قیمت دلار به کانالهای پایینتر برنمیگردد.»
طباطبائی معتقد است: «سیگنالهای کنترلی تا حدی میتوانند بر بازار موثر باشند و قیمتها را کاهشی کنند؛ اما ادامه آنها در درازمدت ممکن نیست.»
او گفت: «بازارساز با روش کنترل عرضه و تقاضا، تنها به صورت موقت میتواند قیمتها را کنترل کند. یکی از عوامل کنترل قیمت دلار در بازار آزاد یا توافقی، ارزپاشی و سختگیریهای بانک مرکزی است. این موضوع ارتباطی با روند طبیعی بازار نداشته و ندارد.»
طباطبایی با تاکید بر اینکه منابع بانک مرکزی محدود است، ادامه داد:« این نهاد در دراز مدت قادر به تامین بازار نخواهد بود. سیاستگذار تا زمانی میتواند به سرکوب قیمتی ادامه دهد که منابع کافی را برای ارزپاشی در اختیار داشته باشد. نهایتا دو تا سه ماه دیگر چنین امکانی وجود دارد.»
این کارشناس بازارهای مالی با اشاره به از دست رفتن امیدها برای مذاکرات هستهای برجام، توضیح داد: «دولت قیمت دلار را در ماههای پیش رو با سرکوب قیمتی کنترل خواهد کرد. اگر شرایط تغییر اساسی داشته باشد، سناریوها نیز عوض میشود.»
به گفته طباطبائی در صورتی که همین روال ادامه یابد و اخبار سیاسی نامساعد بر شرایط فعلی افزوده شود، دولت نهایتا میتواند قیمت دلار را با سیاست ارزپاشی پایین نگه دارد.
آخرین پیشبینیها را هر روز در صفحه پیش بینی بازارها بخوانید.
شما رو به مقام انسانیت میرسانیم…رسوندید
این دلار کی میاد پایین مردمو بیچاره کردن
همه سلطان ها رو گرفتن حالا اسم مقصر شده بازارساز ،اونی که ملت رو فرض کردید خودتون تشریف دارید
یک راه حلی دارم
باید واحد پول رسمی کشور رو به دلار تغییر دهیم و دلار چاپ کنیم و حقوق ها به دلار باشه و قیمت کالا ها هم به دلار باشه بعد خود آمریکا اجازه نخواهد داد که ارزش دلار بیاد پایین چون دلار واحد پول خودشونه
همه را دولت گرانمیکند
خود دولت راه می دهد چطور یکی را بخواهند از رخت خواب بیرون میکشند یعنی چند تا دلال را نمیتواند جمع کنند پس معلومه اجیر شده دست دولت هستند تا خزانه را پر کنند
خروج نقدینگی ازکشور!سرمایه گذاری ملک در ترکیه ،قبرس،دبی و…چرا؟خدایابه داد ایران برس
سلام آقای قالیباف که شما میگید ارز هست ولی باید کنترل بشه چرا کنترول بشه اگه دولت با درآمد زیادی که با کشورها داره به کشور تزریق کنه بازار کمبود عرض نداشته باشه سره یک ماه بخدا عرض میکشه پایین همه فروشنده میشن چرا مردم گول میزنید بخدا یه سری ها سره این تورم خونشون فروختن دیگه نتونستن خونه بخرن یه جوان مگه چقدر در میاره که سر سال با تورم صاحب خانش اجاره پول پیشو زیاد کنه به خدا این پول ها خوردن نداره من دو ماه پیش خونمو فروختم یک میلیارد نیم میخواستم سکه بخرم ولی اینکار نکردم گفتم بااین کار باعث بدبخت شدن یه عده میشم پولم گذاشتم بانک ملی بصورت قرص الحسنه ولی دولت تدبیر امید هم خوب جوابمونو داد پولمونو بی ارزش کرد بخدا من برای ذره ذره از زندگیم تلاش کردم این نباید حق باشه که دیگه نتونم خونه بگیرم تو به امام حسین خودتونه به خواب نزنید مردم کشش این همه نا عدالتی ندارن به اسم دین مردم ندوشید بخدا که مردن شده برام عروسی
واسه دولت اصلا مهم نیست چه بلایی سر مردم و جوانان میاد الان اجاره یه خونه قوطی کبریت شده ارزو چه برسه خرید
قیمت تو این چند روز بد میریزه
دلتو با این خوش خیالی شاد کن ، بدتر میشه که بهتر نمیشه
داره میریزه
ای بابا چه بد🤒🤒