کد مطلب: ۵۱۷۵۳۰

یک اقتصاددان در گفتگو با تجارت‌نیوز پاسخ داد:

یارانه‌های سال آینده باید حذف شوند؟

یارانه‌های سال آینده باید حذف شوند؟

پرداخت یارانه‌ها یکی از موضوعاتی است که دولت و مجلس بر سر آن اختلاف نظر دارند در حالی که دولت می‌گوید بودجه پرداخت یارانه را ندارد اما مجلس روی افزایش یارانه‌ها تاکید می‌کند. پرداخت یارانه‌ها چگونه باید باشد؟

به گزارش تجارت‌نیوز ، پرداخت یارانه‌ها یکی از سیاست‌های پرداختی دولت از سال ۸۹ بوده که با افزایش ۲۰۰ درصدی قیمت بنزین از آذر سال گذشته پرداخت یارانه معیشتی بنزین نیز به آن افزوده شد. در حال حاضر دولت به طور ثابت دو یارانه نقدی و معیشتی بنزین را در روزهای دهم و بیستم هر ماه به حساب سرپرستان خانوار واریز می‌کند.

با شیوع ویروس کرونا و فشار اقتصادی که این بیماری روی اقتصاد و به خصوص اقشار ضعیف ایجاد کرده، دولت در یک سال اخیر پرداخت یارانه معیشتی کرونا را در دو مرحله در دستور کار قرار دارد.

موضوع پرداخت یارانه نقدی در سال آینده نیز یکی از موضوعاتی است که مجلس و دولت روی آن اتفاق نظر ندارند، در واقع دولت می‌گوید بودجه پرداخت یارانه را ندارد ولی مجلس اصرار دارد که مبلغ یارانه‌ها را بیشتر کند.

مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده‌نگری وابسته به سازمان برنامه و بودجه در گزارشی اعلام کرده است: پرداخت یارانه نقدی به مردم از محل درآمدهای صادرات فرآورده‌های نفتی در سال‌های اخیر باعث تشدید کسری بودجه دولت در نتیجه فشار تحریم‌ها بر صادرات نفت و فرآورده‌های نفتی شده که نتیجه آن بالا ‌رفتن نرخ تورم به‌ ویژه در سال‌ جاری بوده است.

مشکل پرداخت یارانه‌ها چیست؟

مسئله پرداخت یارانه یکی از موضوعات پربحث اقتصاد ایران طی سال‌های اخیر بوده است. فرشاد فاطمی، اقتصاددان نیز معتقد است که هدفمندسازی یارانه‌ها در سال ۸۹ ناتمام ماند. طبق نظر او پس از شروع پرداخت یارانه نقدی باید یارانه تمام کالاها حذف می‌شد و یارانه نقدی هدفمند پرداخت می‌شد، اما هیچ کدام انجام نشد. یعنی هم یارانه کالاها برگشت و حجم زیادی در بودجه برای یارانه کالا در نظر گرفته شد.

به گفته او وضعیت ایران در حال حاضر مثل سال ۸۹ و حتی بدتر است چرا که هم یارانه نقدی و هم یارانه کالا پرداخت می‌شود. اگر چه یارانه ۴۵ هزار تومانی دیگر رقمی نیست اما همچنان بار مالی آن وجود دارد و سیاست‌گذار نیز آزادی عمل ندارد. از سوی دیگر به واسطه تحریم‌ها، محدودیت منابع صادرات نفت ایجاد شده و هزینه‌های شیوع ویروس کرونا فشار اقتصادی روی خانوارها با درآمد ناپایدار افزایش یافته است.

یارانه‌ها باید چه تغییری کنند؟

فرشاد فاطمی با اشاره به این که سال آینده از لحاظ سیاست‌گذاری اقتصادی سالی بسیار دشوار است می‌گوید: تجربه نشان داده تصمیم‌های سخت را در شرایط سخت و نایابی منابع راحت‌تر می‌توان گرفت. امیدواریم که دولت جدید با سیاست‌گذاری مشخص بتواند برای چهار سال آینده با برنامه‌ریزی برای یارانه‌ها تعیین تکلیف کند.

چند سالی می‌شود که موضوع حذف سه دهک از یارانه‌بگیران در بودجه می‌آید اما اجرایی نمی‌شود، در این خصوص فاطمی معتقد است اجرای طرح حذف یارانه‌بگران در گفتن ساده اما در اجرای آن بسیار سخت است.

مشمولان یارانه دولت چگونه باید شناسایی شوند؟

این اقتصاددان عنوان می‌کند که طبق تجربه سیاست‌های توزیع یارانه‌ای در سراسر دنیا، در یک فرایندی که برایشان هزینه دارد افرادی که مستحق برخی از کمک‌های دولت هستند ثبت کنند و نظام تامین اجتماعی آنها را شناسایی می‌کنند.

پیشنهاد فرشاد فاطمی در خصوص پرداخت یارانه‌ها این است که به جای سیاست حذف چند دهک که اجرایی نیز نمی‌شود، باید سیاستی اتخاذ شود که مشخص باشد چه افرادی با چه مشخصاتی مشمول دریافت کمک‌های دولتی هستند، این کمک‌ها با چه فرایندی سخت‌گیرانه‌ای پرداخت می‌شود و چگونه تداوم مشمول بودن افراد مشخص می‌شود.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • محراب

    چرا با ما مردم بدبخت اینجوری میکنید خدارو خوش نمیاد.خیلیهامون داریم زندگیمونو ب زور همین یارانه ها راه میبریم اونوقت میخواین حذفش کنید اینجوری اه پشته سرتونه.
    بابا ما مردم دیگه کم آوردیم شما ک مسئولین هستین درک نمی کنین ما دردمونو ب کی بگیم دیگه.انسانیتتون کجا رفته آخه.

  • ناشناس

    مثلا طرف تو میدان تربار کارمیکنه با حساب خانم و مامانش و بچش طرف طلا فروشه با حساب مامانش کار میکنه تنها مامانش حذف یارانه بگیر میشه خودش کمک معیشتی هم میگیره وبیمه کارگری هم پرداخت میکنه برید بابا با معیار سنجش تون من معلول تحت پوشش هستم بیمه کارگر پرداخت میکنم اما نه کمکی بهم میشه نه ازاین کمک معیشتی ها که میگید بهم تعلق گرفته کل واریزی حساب های خودم باخانواده 17ملیون بوده که5تومن هم وام خونگی بوده همش دروغ اندر دروغه کیلویی حساب میکنن هرچه اسم وفامیل وپسوندت طولانی باشه تو ملاک اینا وضعیت بهتره

  • ناشناس

    اخه باباچرااینقدرمردم واذیت میکنین مردم باهمین معیشتی ویارانه دارن زندگی میکنن بعدشماهامیخواین حذفش کنین بااینکه بایدزیادکنین حرف حذف بودنومیزنین خجالت بکشین

  • ناشناس

    اونایی که میگن حذف شودچون دزدیهاشون کم شده میخوان یارانه هاراهم بخورن مگرنفت. گاز وغیره داخل ایران مال کی جزملت کشورهای دیگرباپول یارانه چندماه میتواننددرایران بهترین خانه رابخرنندببین چقدفرق هستش

  • امیر

    سلام چه کمکی قیمتها بالا اجاره خونه برق اب وهمه چیز درنظر بگیرید به ما که فشار زندگی میاد رحم کنید باانصاف باشید بیکاری متاهل خیلی سخته با بچه هر چندتا داره

  • ناشناس

    خودشان ماهیانه حقوقی به حسابشان واریز میشود سرشان درد نمی کند که یک کارگر یک روز کار می کند وچندروز دیگر بیکاراست باید قشرضعیف را می خواهند حذف کنند چون گرسنگی نکشیدم تادرد فقیری را بدانند

  • ناشناس

    دولت پول پرداخت یارانه داره ولی نمیخواد بده.ولی باید یارانه بده اگه یارانه نده مجبورش میکنیم به زور یارانه بده .دیگه زمان بزن دررو تموم شده ..افتاد

    • ناشناس

      ?????

  • ش

    حذف کردن دهک های بالاکار زیاد مشکلی نیست مثلا کسی که در الهیه و یا امثالهم منزل دارد چه احتیاجی به چهل و پنج هزار تومان دارد..کسی که کارخانه و کارگاه دارد چه نیازی دارد؟وزرا و وکلا و استاندار و فرماندار و صاحبان مراتب بالای جامعه چه نیازی دارند؟آنها را حذف کنند.به بقیه مردم فقیر و گرسنه برسند.

  • ناشناس

    من مادر4تابچم شوهرم قطع نخواست مستاجرم بچه مدرسه ای دارم بدون گوشی بافلش پورکردن درخونه همسایه درس میخونن هیچ منبع درامدوکمکی ندارم شب هاازکنارسطل اشغال یواشکی نون خشک میارم خونه شماهابگیدچیکارکنم خیلی رفتم دولت التماس کردم بهم میگن توجونی وزیبا چرافقیرموندی پس ابروشرف چی

  • ناشناس

    منظور از زیبایی یعنی چی؟