به گزارش تجارت نیوز، گزارش اخیر مرکز آمار از شاخص قیمت مصرفکننده در اردیبهشت 1404، روند نرخ تورم سالانه را صعودی و شاخص ماهانه و نقطه به نقطه را نزولی نشان میدهد؛ این در حالی است که ماه گذشته هر سه مورد افزایشی بودند.
گزارش مرکز آمار، نرخ تورم ماهانه و نقطه به نقطه اردیبهشت را به ترتیب به 2.7 و 38.7 درصد اعلام کرده است؛ این ارقام 1.2 و 0.2 واحد درصد کاهش را نسبت به فروردین نشان میدهد.
تورم سالانه کشور نیز 33.9 درصد رسیده که حاکی از 0.7 واحد درصد افزایش در مقایسه با ماه قبل از آن است.
5 استان با کمترین نرخ تورم
گزارش مرکز آمار نشان میدهد که در فهرست پنج استان با کمترین نرخ تورم، تغییراتی نسبت به فروردین رخ داده؛ به گونهای که نام بوشهر از این فهرست خارج و استان یزد به آن افزوده شده است.
در عین حال، روند رشد قیمتها در این استانها، همچون کل کشور افزایشی بوده است؛ ماه گذشته نیز چنین شرایطی وجود داشت.
استانهایی با بیشترین نرخ تورم
بر اساس گزارش اخیر شاخص قیمت مصرفکننده، چهار استان سمنان، آذربایجان غربی، ایلام و اصفهان، همچنان بیشترین نرخ تورم را دارند. اما در این فهرست، اردبیل جای را به هرمزگان داده است.
10 استانی که کمترین و بیشترین نرخ تورم سالانه را در اردیبهشت 1404 تجربه کردند، در جدول زیر آمدهاند.
جدول دوم، به تغییرات تورم ماهانه و نقطه به نقطه در این 10 استان اختصاص دارد.
تورم سالانه در 17 استان؛ هماندازه با بالاتر از میانگین کشوری
اما گزارش مرکز آمار، رتبه استانها را از کمترین به بیشترین نرخ تورم سالانه چگونه نشان میدهد؟
بر اساس این گزارش، از بین 31 استان کشور، درصد رشد قیمتها در 14 استان پایینتر از نرخ کل ایستاده است.
استانهایی که در این دسته قرار میگیرند، به ترتیب از کمترین به بیشترین نرخ تورم، عبارت هستند از: 1-سیستان و بلوچستان، 2-کرمانشاه، 3-یزد، 4-زنجان، 5-چهارمحال و بختیاری، 6-خراسان جنوبی، 7-همدان، 8-بوشهر، 9-البرز، 10-آذربایجان شرقی، 11-خراسان شمالی، 12-مازندران، 13-لرستان و 14-تهران.
در نقطه مقابل، اکنون روند رشد سالانه قیمتها در 17 استان کشور، هماندازه یا بالاتر از متوسط کشوری قرار دارد. این استانها به ترتیب از کمترین به بیشترین تورم عبارتند از: 15-گلستان، 16-قم، 17-گیلان، 18-مرکزی، 19-خوزستان، 20-کهگیلویه و بویراحمد، 21-کرمان، 22-خراسان رضوی، 23-فارس، 24-قزوین، 25-کردستان، 26-اردبیل، 27-هرمزگان، 28-اصفهان، 29-ایلام، 30-آذربایجان غربی و 31-سمنان.
در این میان، دادههای مرکز آمار نشان میدهد که 15 استان در ماه گذشته تورمی کمتر از میانگین داشتند اما «قم»، در گزارش ماه اردیبهشت، به آن سوی جدول رفته است (در جایگاه دیگر استانها نیز نسبت به فروردین تغییراتی دیده میشود که میتوانید اینجا ببینید.)
نمودار زیر، نرخ تورم سالانه را در 31 استان کشور نشان میدهد.

نرخ تورم
تغییرات در جایگاه تورمی استانها
در فهرست استانهایی نیز که طی اردیبهشت 1404، کمترین نرخ تورم سالانه را تجربه کردهاند، تغییراتی دیده میشود؛ به گونهای که استان بوشهر ماه قبل از آن، در رتبه چهارم قرار داشت اما اکنون در جایگاه هشتم ایستاده. در مقابل، یزد از رتبه هفتم به سوم رسیده است.
همچنین استانهای چهارمحال و بختیاری و زنجان که به ترتیب جایگاههای سوم و پنجم را در اختیار داشتند، در گزارش اخیر مرکز آمار، در رتبههای پنجم و چهارم قرار دارند.
از سوی دیگر، در فهرست استانهایی که بیشترین نرخ تورم را دارند نیز جابهجاییهایی رخ داده. در این فهرست، اردبیل جایگاه پنجمی خود را در فروردین اکنون به هرمزگان داده است و خود در رتبه ششم قرار دارد.
به عبارت دیگر هرمزگان در گزارش اردیبهشت، پنجمین استان با بیشترین رون رشد قیمتهاست؛ در حالی که طی ماه قبل از آن، ششم بود.
جدول زیر شرایط را نشان میدهد.
شرایط ویژه یزد؛ از رتبه سی و یکم به سوم
جایگاه برخی استانها در فهرست کمترین به بیشترین نسبت به اردیبهشت سال گذشته تغییرات چشمگیری را تحربه کرده؛ در حالی که سیستان و بلوچستان در هر دو بازه زمانی کمترین نرخ تورم را داشته است.
در مقابل یزد که اردیبهشت سال گذشته سی و یکمین استان کشور از این نظر بود (بیشترین نرخ تورم را داشت)، اکنون سومین استان با کمترین عدد این شاخص است.
کرمانشاه و چهارمحال بختیاری، نیز از رتبههای بیست و هشتم و بیست و چهارم به جایگاههای دوم و پنجم رسیدهاند. البته روند این تغییرات از ماههای گذشته آغاز شده بود و همچنان ادامه دارد.
سمنان اما وضعیت کاملا متفاوتی را طی کرده و در ماههای اخیر در فهرست استانهایی با کمترین نرخ تورم، از رتبه زیر 10 به جایگاه سی و یکم (بیشترین نرخ تورم) کوچ کرده است.
جدول زیر، این تغییرات را نشان میدهد.
برای اطلاعات بیشتر، مطالعه گزارش صعود نرخ تورم اردیبهشت به 33.9 درصد پیشنهاد میشود.