موضوعات داغ: # بندر شهید رجایی # رئیس سازمان بورس اوراق بهادار # پیش بینی بازارها # انفجار # بندرعباس # عرضه کالا در بورس کالا # خودروهای وارداتی # قیمت سکه
حمیدرضا دهقانی، سفیر سابق ایران در قطر، در گفت‌وگو با برنامه صدای دیپلمات «تجارت‌نیوز» پاسخ داد:

جایگاه قطر در مناسبات ایران و آمریکا کجاست؟

سیده آمنه موسوی 6 اردیبهشت 1404 ساعت 19:30
سفیر سابق ایران در قطر معتقد است: قطر از یک طرف تحریم‌های آمریکا را به شدت رعایت می‌کند و از یک طرف هم با ما دوست است!

به گزارش تجارت نیوز، حمیدرضا دهقانی، سفیر سابق ایران در قطر، در بخشی از گفت‌وگوی خود با با برنامه صدای دیپلمات در پاسخ به این سوال که جایگاه قطر در مناسبات ایران و آمریکا کجاست، توضیحات مفصلی ارائه کرده است که در ادامه می‌خوانید.

کشورها را در دوراهی انتخاب ایران و دیگر کشورها قرار ندهیم

اگر فقط دیدگاه مقامات قطری را نسبت به ایران سوال کنید، ممکن است این سوال چندان جامع نباشد. شما بایستی بگویید دیگاه رهبران قطر نسبت به ایران و آمریکا چیست؟

*وزیر خارجه قطر در صحبت‌هایش هم گفته بود که ایران همسایه ماست ولی آمریکا دوست ماست.

بله قطر به هر دو نگاه می‌کند. فرض کنید هر دو دوست باشیم. قطر دوست دارد که دوستانش با هم دشمن نباشند. می گوید این یکی دوست من و دیگری همسایه من است و من دوست دارم اینها با هم درگیر نباشند. ما در بحث محاصره به قطر کمک کردیم اما این کشور دوست دارد که دوستی بین ما و قطر تحت تأثیر فشار آمریکایی‌ها قرا نگیرد. ما کلاً نباید کشورها را در دو راهی بیا با ما باش یا با دیگران، قرار دهیم. آن وقت است که طرف مقابل حساب سود و زیانش را می‌کند نه معرفت و اخلاق و اینکه فلانی بیشتر به من کمک کرد یا در گرفتاری با من دوست بود یا فلانی از من چیزی نمی‌خواست جز کمک به من، آنجاست که سود و زیان مالی پیش می‌آید و شاید ما انتخاب آنها نباشیم. ما نباید سیاستی پیش بگیریم که دیگران ناچار شوند بین ما و دیگران انتخاب کنند. چون ممکن است ما ضرر کنیم. در مورد روابط با قطر هم مانند دیگر کشورها باید نشان دهیم که طمعی به آنها نداریم. هیچ اختلافی هم با آنها نداریم. آنها هم در طول سال‌ها اینچنین بودند.

قطر از یک طرف تحریم‌های آمریکا را به شدت رعایت می‌کند و از یک طرف هم با ما دوست است!

*می‌توانیم روی کمک قطری‌ها در بزنگاه‌های حساس حساب کنیم؟

همین که عرض کردم. قطر از یک طرف تحریم‌های آمریکا را به شدت رعایت می‌کند و از یک طرف هم با ما دوست است!

*اینگونه سود خودش را می‌برد. چون وقتی ما تحریم باشیم…

او رعایت می‌کند و در نتیجه ما نمی‌توانیم روی چنین چیزی حساب بلندمدت باز کنیم. چون او می‌خواهد تحریم‌ها را هم رعایت کند و بایستی مراقب باشیم. در مساله پول‌های ایران در کره‌جنوبی هم چون در زمان من و آخرین روزهای حضور من در آنجا اتفاق افتاد می‌توانم توضیح کاملی در رابطه با آن بیان کنم. البته اقدام مذکور نتیجه چندین ماه و شاید بیشتر از یکسال مذاکره بود که در نهایت در هفته‌های آخر حضور من در قطر تبادل انجام شد. من به فرودگاه رفتم و از افرادی که در ایران و آمریکا زندانی بودند استقبال شد و تبادل صورت گرفت. پول‌ها هم در کره جنوبی تبدیل شد و به اروپا رفته و یک تبدیل دیگر هم در آنجا انجام شد چون از یوان کره باید به دلار و از دلار به یورو (تبدیل می‌شد) و سپس در بانک‌های قطری قرار می‌گرفت. دو بانک قطری از طرف قطر و 6 بانک هم از طرف ما که بانک‌های غیرتحریمی بودند مسئول شدند و این تبادل پول انجام شد. حتی من خودم مدارک این بانک‌ها را از ایران به قطر بردم که سریع‌تر حساب‌ها را باز کنیم چون روزهای آخر بود و مدارک زیادی وجود داشت و سخت بود که همه کارها به سرعت انجام شوند. حساب‌ها باز شد. یادم هست تقریباً هر 6 بانک، معاونین و یا رؤسای بانک‌ها به آنجا آمدند و کار در حال انجام بود. بعد هم که من آمدم و شاید یک هفته یا 10 روز بعد عملیات 7 اکتبر صورت گرفت.

*یعنی قرار بود همان روزها پول‌ها به حساب‌های بانک‌های ما در قطر منتقل شود؟ اگر هفتم اکتبر اتفاق نمی‌افتاد ما می‌توانستیم پول‌ها را داشته باشیم.

منتقل شد. ولی این گونه بود که این پول‌ها باید برای مصارف غیرتحریمی استفاده می‌شد.

متن و ویدئو کامل گفت‌وگوی علی ماجدی با تجارت‌نیوز را اینجا بخوانید و ببینید.

نظرات
آخرین اخبار