به گزارش تجارت نیوز، بر اساس نتایج طرح آمارگیری نیروی کار در زمستان 1403، نرخ بیکاری گلستان نسبت به پاییز همان سال و فصل مشابه سال قبل از آن، روند افزایشی را تجربه کرده است.
گلستان در پاییز سال گذشته، نرخ بیکاری تکرقمی داشت اما در زمستان سال 1403 و سال قبل از آن، شاخص دو رقمی را تجربه کرد. هشت استان در آخرین گزارش مرکز آمار بیکاری دو رقمی دارند که به ترتیب عبارتند از: کرمانشاه (15.2 درصد)، کردستان (١٣.٧ درصد) اردبیل (13.1 درصد)، خوزستان (12.3 درصد)، گلستان (11.2 درصد)، لرستان (11 درصد)، همدان (10.6 درصد) و اصفهان (10 درصد).
نرخ بیکاری گلستان؛ بالاتر از میانگین کشوری
گزارش مرکز آمار از تحولات بازار کار در زمستان 1403، نرخ بیکاری گلستان را 11.2 درصد نشان میدهد؛ این رقم از افزایش 1.3 واحد درصدی نسبت به پاییز سال گذشته و افزایش 0.5 واحد درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از آن، حکایت میکند.
این در حالی است که نتایح طرح آمارگیری نیروی کار، میانگین نرخ بیکاری کشور در زمستان سال گذشته را 7.8 درصد نشان میدهد؛ این رقم گویای افزایش 0.6 واحد درصدی نسبت به پاییز و در مقابل، کاهش 0.8 واحد درصدی در مقایسه با زمستان 1402 است.
ارقام یاد شده نشان میدهند که نرخ بیکاری گلستان، 3.4 واحد درصد بیشتر از نرخ کل است. گلستان، پنجمین استان کشور، با بیشترین نرخ بیکاری محسوب میشود، در حالی که در فصل گذشته در میان استانهای صدرنشین این شاخص نبود.
محمد حمیدی، معاون استاندار گلستان اخیرا تاکید کرده که شغل کشاورزی به دلیل مهاجرپذیری و تراکم جمعیت در برخی نقاط این استان، دیگر جوابگوی نیازهای معیشتی مردم نیست و بخش صنعت نیز در گلستان با چالشهایی مواجه است. به گفته او، این مسائل به افزایش بیکاری و آسیبهای اجتماعی در استان دامن میزند.
جدول نخست، وضعیت بیکاری و اشتغال زمستان 1403 را در کل کشور نشان میدهد.
جدول دوم نیز نگاهی دارد به شرایط این شاخص در استان گلستان و مقایسه آن با کل کشور؛ در پاییز و زمستان 1403.
نرخ مشارکت اقتصادی در گلستان؛ کمتر از متوسط کشوری
همچنین نرخ مشارکت اقتصادی، یکی دیگر از شاخصهای مهم مرتبط با بازار کار است که به آن نرخ فعالیت نیز گفته میشود. این شاخص، گویای نسبت جمعیت فعال (اعم از شاغل و بیکار جویای کار) به جمعیت در سن کار است. مرکز آمار، جمعیت در سن کار را 15 سال و بیشتر میداند.
به عبارت دیگر، نرخ مشارکت اقتصادی نشاندهنده این واقعیت است که چند درصد افراد در سن اشتغال، در واقعیت شاغل یا جویای کار محسوب میشوند.
این شاخص در گلستان، طی زمستان 1403 در مقایسه با فصل مشابه سال قبل از آن، بر خلاف روند کشوری، افزایشی است اما نسبت به پاییز همان سال (مانند میانگین کل) روند کاهشی دارد.
نرخ مشارکت اقتصادی در این استان، کمتر از متوسط کشوری است.
روند افزایشی نسبت اشتغال در گلستان
نسبت اشتغال نیز از جمله شاخصهای مهم در ارتباط با تحولات بازار کار محسوب میشود که میگوید چند درصد جمعیت حاضر در محدوده سن کار، شاغل هستند. برای مثال در کل کشور در زمستان 1403، تنها 37.3 درصد جمعیت مشمول، شاغل و مابقی آنها بیکار بودهاند.
این شاخص در گلستان، طی زمستان سال گذشته، نسبت به پاییز همان سال و زمستان 1402، بر خلاف میانگین کشوری، روند افزایشی داشته است.
روند صعودی نرخ تورم در گلستان
در این میان، نرخ تورم نیز از جمله شاخصهای مهم در اقتصاد هر کشور محسوب میشود. گزارش مرکز آمار از شاخص قیمت مصرفکننده در فروردین 1404 نشان میدهد که نرخ تورم ماهانه در گلستان، روند افزایشی داشته و بالاتر از میانگین کشوری ایستاده است.
نرخ تورم نقطه به نقطه این استان اما روند کاهشی دارد؛ هر چند همچنان بیشتر از متوسط کشوری است.
در عین حال، تورم سالانه گلستان روند افزایشب را تجربه کرده و هماندازه نرخ کل است.
سرعت رشد قیمتها در گلستان، طی اسفند 1403 کمتر از میانگین کشوری بود؛ به گونهای که در فهرست استانها (از کمترین به بیشترین نرخ تورم)، رتبه چهاردهم را داشت اما جایگاه این استان در فروردین 1404 به شانزدهم رسید.
برای اطلاعات بیشتر در مورد نرخ بیکاری و نرخ تورم، مطالعه سه گزارش بیشترین و کمترین نرخ بیکاری استان ها در زمستان 1403، 10 استان با کمترین و بیشترین نرخ تورم در فروردین 1404 و رتبه هفتمی همدان در بیشترین نرخ بیکاری پیشنهاد میشود.