به گزارش تجارت نیوز، امروزه، ۱۰ کشور برتر جهان در مجموع 1.5 تریلیون بشکه ذخایر نفت اثباتشده در اختیار دارند. ونزوئلا با داشتن 303 میلیارد بشکه ذخایر نفت اثباتشده، بزرگترین دارنده ذخایر نفت در جهان است. عربستان سعودی، با توانایی تولید 11 میلیون بشکه نفت در روز، حدود 10 درصد از کل تولید جهانی نفت را به خود اختصاص داده است که این امر ناشی از ذخایر عظیم نفتی این کشور است.
در ماه مه، صادرات نفت خام ایران، سومین دارنده بزرگترین ذخایر نفت جهان، به 1.8 میلیون بشکه در روز رسید. بهطور کلی، یکسوم نفت جهان در منطقه خلیج فارس تولید میشود.
بررسی ذخایر نفت اثباتشده در جهان
ونزوئلا با کشفهای عمده نفتی در دهه 1920، به صدر فهرست دارندگان ذخایر نفتی رسیده است. در سال ۲۰۲۴، صادرات نفت 58 درصد از بودجه دولت ونزوئلا را تأمین کرد اما تولید نفت این کشور بهطور چشمگیری کاهش یافته است. علاوه بر این ونزوئلا با یکی از بدترین انقباضهای اقتصادی در تاریخ مدرن مواجه است. از سال ۲۰۱۳، تولید ناخالص داخلی سرانه این کشور 68 درصد کاهش یافته است.
عربستان سعودی در سال ۲۰۲۳ بیش از 11 میلیون بشکه نفت خام در روز تولید کرد که در رتبه دوم پس از ایالات متحده قرار دارد. تخمین زده میشود که این کشور با داشتن پایینترین هزینههای تولید در سطح جهانی، در قیمت نفت 35 دلار در هر بشکه به نقطه سربهسر برسد.
ایران با 209 میلیارد بشکه ذخایر نفتی در رتبه سوم قرار دارد و پس از آن کانادا با 163 میلیارد بشکه در رتبه چهارم قرار میگیرد.
تنشهای خاورمیانه و تأثیر آن بر قیمت نفت
پس از حمله اسرائیل به ایران، قیمت نفت افزایش یافت اما در پی حمله ایران به پایگاههای نظامی آمریکا در قطر، قیمت آن بهطور قابلتوجهی کاهش پیدا کرد. قیمت نفت از آن زمان آرام شده چراکه هم درگیریها آرام شدند و هم این درگیریها جریان انرژی را مختل نکردند.
در گزارش قیمت نفت و طلای جهانی در زمان شروع تنشهای میان ایران و اسرائیل بیان شد که اگر ایران تنگه هرمز را که نقطه عبور 20 درصد از ترافیک نفت جهانی است، ببندد، قیمتها ممکن است بهشدت افزایش یابد. بسیاری از مدیران نفتی چنین اقدامی را بعید میدانند. بستن تنگه هرمز، یکی از قویترین ابزارهای چانهزنی ایران را از بین میبرد و پس از استفاده، دیگر قابل بهرهبرداری نخواهد بود.