بزرگترین معامله در تاریخ بورس انرژی، دادوستد ۱۵۰ هزار تن نفتای سبک شرکت پالایش نفت لاوان در رینگ بینالملل در ۹ اردیبهشت ماه سال ۹۴ بود که موجب شد ارزش معاملات ماهانه در اردیبهشت آن سال به بیش از ۳۶۰ میلیارد تومان افزایش یابد.
به گزارش تجارتنیوز، از سویی دیگر، در شرایطی که تاکنون ارزش معاملات آذر ماه به بیش از ۳۱۱ میلیارد تومان افزایش یافته فاصله چندانی تا رکوردشکنی این بازار باقی نمانده است.
بازار فیزیکی
این گزارش میافزاید: در بازار فیزیکی بورس انرژی در هفته گذشته ۵۰ هزار و ۹۰۲ تن از انواع فرآورده های نفتی، گازی و پتروشیمیایی مورد معامله قرار گرفت که موجب شد بیش از ۹۴ میلیارد تومان ارزش معاملات به ثبت برسد.
این در حالی بود که در این بازه زمانی عرضه ۹۶ هزار و ۱۱۸ تن در بازار فیزیکی انجام شد و عرضه بیش از ۹۶ هزار تن در بازار فیزیکی به منزله ثبت بیشترین حجم عرضهها در ۶ هفته اخیر بود. همچنین متوسط ارزش معاملات هفتگی بورس انرژی در سال جاری رقمی نزدیک به ۷۱.۳ میلیارد تومان بوده که نشان میدهد ارزش معاملات در هفته گذشته ۳۲ درصد بیشتر از متوسط سال جاری است که نکته مهمی در این بازار به شمار میرود.
ثبت یک رکورد جذاب
افزون بر این، ارزش معاملات هفته گذشته موجب شد تا ارزش کل دادوستد در بازار فیزیکی در آذر ماه به ۳۱۲ میلیارد تومان برسد که این رقم معاملات خود یک رکورد جذاب به شمار میرود ولی هنوز تا شکسته شدن رکورد معاملات ماهیانه در تاریخ معاملات بورس انرژی فاصله دارد.
در سویی دیگر، بیشترین ارزش معاملات ماهانه در تاریخچه فعالیت بازار فیزیکی بورس انرژی رقمی نزدیک به ۴۵۰ میلیارد تومان بوده که برای شکسته شدن این رکورد در هفته جاری نیاز است تا ۱۳۹ میلیارد تومان به ارزش معاملات افزوده شود. رخدادی که اگرچه ثبت آن محتمل است ولی خوشبینانه محسوب خواهد شد.
این گزارش میافزاید: در هفته گذشته حجم عرضهها در بورس انرژی، به بیش از ۹۶ هزار تن افزایش یافت که بیشترین حد در ۶ هفته اخیر بوده ولی تقریبا ۵۳ درصد آن مورد معامله قرار گرفت.
از سوی دیگر قیمتهای جهانی نفت خام هنوز هم در مسیر رشد قرار داشته که سیگنالی برای افزایش بیشتر بهای فرآورده های نفتی در بازارهای داخلی و بینالمللی محسوب خواهد شد که سیگنالی مهم برای تقویت حجم تقاضا است و این شرایط در کنار هم نشان میدهد که پتانسیل تقویت حجم معاملات در هفته جاری وجود دارد.
رینگ داخلی
در عین حال، در هفته گذشته در رینگ داخلی میعانات گازی پالایش گاز ایلام، میعانات گازی پالایش گاز خانگیران (S-۵۰۰)، سوخت کوره سبک پتروشیمی تبریز، متانول پتروشیمی شیراز، آیزوریسایکل پالایش نفت اصفهان، حلال ۴۰۲ پالایش نفت بندرعباس و حلال ۴۰۲ پالایش نفت کرمانشاه «عمده» با رشد قیمت روبهرو شدند و در رینگ بینالملل حلال ۴۰۲ پالایش نفت تبریز و گاز مایع پالایش گاز فجر جم با رقابت و افزایش نرخ مورد معامله قرار گرفتند.
این شرایط نشان میدهد که هنوز جذابیتهای معاملاتی در بورس انرژی به قوت خود باقی است. البته نکته مهم در خصوص معاملات هفته گذشته را میتوان کاهش جذابیت خرید حلال ۴۰۲ دانست زیرا برخی از عرضههای این کالا با رقابت مواجه نشد اگرچه تمامی عرضهها مورد معامله قرار گرفتند.
از سویی دیگر، بیشترین رشد قیمت در هفته گذشته در بازار فیزیکی بورس انرژی به میعانات گازی پالایش گاز خانگیران در رینگ داخلی (S-۵۰۰) با ۱۳.۷۹ درصد تعلق گرفت و میعانات گازی پالایش گاز ایلام در رینگ داخلی در رتبه بعدی با رشد قیمت ۱۲.۸۷ درصد بود. این شرایط باز هم نشاندهنده کشف آزادانه قیمتها در این بازار است.
منبع: ایران اکونومیست