قاسم ساعدی اظهار کرد: سهمیهبندی سوخت یکی از روشهای موثر در مدیریت سوخت کشور است که ما براساس تجربیات گذشته و موضوع تحریم و کنترل و مدیریت سوخت کشور، سامانه سهمیهبندی و کارت سوخت در کشور تزریق شد و برحسب آنچه که مورد نیاز دولت و مردم بود، بهنحو قابلقبولی مدیریت شد.
به گزارش تجارتنیوز، وی ادامه داد: با توجه به قاچاق بیرویهای که در اطراف مرزهای کشور صورت میگیرد، متاسفانه هیچ راه دیگری بهجز اینکه سهمیهبندی سوخت اجرایی شود و کارتهای سوخت را فعال کنیم, چارهای نداریم. البته باز هم رویه قاچاق با یک رویکرد جدید و با یک روش نو، باز هم وارد خواهد شد.
این نماینده مجلس اضافه کرد: بنابراین ستاد مبارزه با قاچاق کشور، نیروی انتظامی، نیروهای امنیتی، مرزداران و نهادهای نظارتی باید با این وضعیت، رویکردهای جدید در راه مبارزه با قاچاق کمر همت را ببندند. مبادی خروج سوخت باید بهطور مناسب رصد شود و بهطور شبانهروزی آن مبادی کنترل و مدیریت شود و حقیقاً قضیه قاچاق سوخت قضیه بسیار شومی برای کشور بوده و اگر در بحث قاچاق سوخت در حد معقول بود اصلا نیازی به سهمیهبندی نبود.
ساعدی تصریح کرد: ولی قاچاق سوخت سبب شده که دولت مجبور شود وارد این مرحله کار شده و مجلس هم برای خروج بلاتکلیفی دولت از این قضیه و فقدان راه دیگری وارد کار سهمیه بندی سوخت شده است و چارهای غیر از اینکه سوخت را سهمیهبندی کند تا قاچاق را بهحداقل برساند چارهای ندارد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: قاچاق مسئلهای است که حتی با کارتهای سوخت هم نمیتوان آنرا به صفر رساند مگر اینکه نهادهای متصدی امر باید خیلی محکم بایستند، خیلی محکم برنامهریزی کنند و بهجدّ آن ابزارهای مورد نیاز نهادهای نظارتی و نهادهای کنترل و مبارزه با قاچاق هم باید از طرف دولت تأمین شود.
وی ادامه داد: اکنون به ناچار هیچ راهی غیر از سهمیهبندی سوخت که بتواند مسئله سوخت را مدیریت کند, نداریم چون ما درحال تحریم هستیم و این تحریم باعث میشود که منابع داخلیمان را برای تامین نیازهای داخلی مدیریت کنیم.
این نماینده مجلس اضافه کرد: برحسب آنچه که آمارها میگویند اکنون ۱۵ تا ۲۰ میلیون لیتر سوخت در کشور در روز قاچاق میشود. این عدد آمار بسیار بالا و هولناکی است و این به مسئله سوخت کشور ضربه وارد میکند.
ساعدی با بیان اینکه زمان مشخصی برای اجرایی شدن سهمیهبندی سوخت در نظر گرفته نشده است, تصریح کرد: فعلا اجرای سهمیهبندی سوخت در حال مطالعه است. اکنون این موضوع در کمیسیون انرژی، مرکز پژوهشهای مجلس و کارشناسان دولت در وزارت نفت و در بدنه دولت، تیمهای متخصص و مرتبط با این قضیه در حال بررسی است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: باید همه زوایا و زیر و روی این مسئله چکشکاری شود تا یک نظر واحد مبتنی بر یکسری شاخصهای تعیین شده باشد که بتواند نیازهای داخلی کشور و همه اقشار مردم و همه نیازمندیهای مردم را هم تامین کند و هم اینکه در رابطه با سوخت کنترل شدهتر باید باشد و در حال مطالعه است ولی وقت و زمان مشخصی که بگوییم در چه روزی، در چه زمانی یا در چه ماهی این سامانه فعال میشود و وارد عرصه میشود تاحالا تصمیم نهایی گرفته نشده است. اما در مجموع با دنبال کردن این روند ممکن است در یکی دو ماه دیگر این امر اجرا شود.
منبع: آنا
سلام این همه اختلاص مکنن هیچی نیست باید بنزین گران بشه من مسافر کش عادیم 60 لیتر برای 2 روزمه الان 6روزه توخونه ام بنزین ندارم حداقل ِکارت سوخت زیاد کنید کو تا سر برج باز 60 لیتر 4روز کار بقیش تعطیل لطفا جدی بگیری یا خودتون جای ما بگذارید