به گزارش تجارتنیوز، موضوع دلارهای 4200 تومانی باز هم سروصدا کرد. دولت از فروردین ماه سال 97 که دلار ترجیحی را تصویب کرد با انتقاداتی نسبت به این سیاست مواجه شد.
بنا به گفته حسن روحانی در مهر ماه سال جاری دولت در سال گذشته 18 میلیارد دلار و در سال جاری تا مهر ماه 19 میلیارد دلار برای تامین کالاهای اساسی مردم دلار 4200 تومانی هزینه کرده است.
اما کجا انتقادات به ارزانفروش منابع ارزی به قیمت 4200 تومانی موجب واکنش رئیس جمهور شد؟ حسن روحانی در ماه گذشته نسبت به گزاره که دولت 18 میلیارد دلار را بر باد داده است، واکنش تندی نشان داد و در این خصوص گفت: این سخن بسیار غلط است که گفته میشود این ۱۸ میلیارد بر باد رفته است. من چنین حرفی را در رسانههای دیگری هم دیدهام. ما ۱۸ میلیارد دلار را به مردم دادهایم که آمدهاند و برای واردات ثبت سفارش کردهاند. آنان این پول را دریافت کردند که جنس وارد کنند، اگر این کار را نکردند حتما باید با آنها برخورد شود.
پس از روحانی نوبت به اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور رسید که واکنش نشان دهد. وی در پایان مهر ماه در سخنرانیای عنوان کرد: کسانی که میگویند دولت ١٨ میلیارد دلار را به باد داده در مقطعی 22 میلیارد دلار منابع کشور را به استانبول و دبی بردند تا به گفته خودشان قیمت ارز را در کشور کاهش دهند در حالی که نه قیمت دلار کاهش پیدا کرد و نه مشخص شد که 22 میلیارد دلار چه شد؟(خبرآنلاین)
این واکنشها در یک رفت و برگشت دوباره نوبت به روحانی رسید که در سفر اخیر خود به استان یزد جمله «بدانید در این دولت یک ریال و یک دلار گم نخواهد شد» را مطرح کرد و در این خصوص افزود: چنین موضوعی در دوران دیگر بوده که میلیاردها گم شد و هنوز هم پیدا نشده است. راه را اشتباه نرویم.
این اظهارات را برخی از مسئولان تایید و برخی تکذیب کردند.
غلامعلی جعفرزاده، نایب رئیس فراکسیون مستقلین مجلس در گفتگو با آفتاب یزد موضوع گم شدن دلارها را تایید و عنوان کرده است: سخنان آقای جهانگیری در زمینه خروج ۲۲ میلیارد دلار از کشور در دولت سابق برای مبارزه با افزایش قیمت ارز، درست است و ما خیلی قبلترها نیز از این موضوع خبر داشتیم. اولین بار که من این موضوع را در قالب مصاحبهای با یک سایت معروف مطرح کردم، بعد از یک ساعت، آن خبر از روی سایت حذف شد و مسئولان آن سایت خبری گفتند، از طرف یک نهاد نظارتی با ما تماس گرفتند و مجبور به حذف این خبر شدیم، این در شرایطی بود که من تمامی اسناد مربوط به موضوع را در اختیار داشتم.
آنطور که آفتاب یزد گزارش داده معاون اول رئیس جمهور این موضوع را در سال 93 نیز مطرح کرده و گفته بود: دولت قبل 22 میلیارد دلار ارز را از طریق چند صرافی از کشور خارج کرده است. اما آن موقع کمتر کسی بدان موضوع توجه داشت و آن را رسانهای کرد. اسفندماه همان سال اکبر کمیجانی قائم مقام بانک مرکزی این موضوع را تایید کرده است.
اما چطور این میزان از منابع ارزی کشور خارج شده است؟
دنیای اقتصاد مقصود روحانی را اینطور توضیح داده است: درسال ۸۶ ظاهرا دولت محمود احمدینژاد از محل فروش نفت ایران مقادیری اوراق بهادار از طریق یک کارگزار لوکزامبورگی به نام «کلیر استریم» خریداری کرد؛ این کارگزار بخشی از این اوراق را در اروپا و بخش دیگری را بهصورت فیزیکی در «سیتی بانک» نیویورک نگهداری میکرده است. از آنجا که بر اساس قوانین داخلی ایالات متحده آمریکا هرگونه استفاده از دلار در نظام بانکی در هر کجای جهان نیازمند اخذ مجوز لازم از نظام بانکی آمریکاست، در آن زمان بانکهای ایران از طریق یک نوع همکاری با عنوان «U-Turn» با بانکهای بینالمللی غیر آمریکایی، بدون داشتن ارتباط مستقیم با سیستم بانکی آمریکا از خدمات دلاری بهره میبردند.
در ادامه این بخش عنوان شده است: پس از اعمال محدودیتهای جدید از سوی دولت آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران در آبان ماه ۱۳۸۷ و بر اساس مصوبه وزارت خزانهداری آمریکا استفاده بانکهای ایرانی از این خدمت ممنوع شد.این درحالی است که ظاهرا از اواخر پاییز سال ۱۳۸۶ کارگزار لوکزامبورگی به ایران اخطار و اعلام میکند که دیگر نمیتوانم امنیت را برای منابع شما تامین کنم و این منابع را بهتر است از مجموعه من منتقل کنید؛ در آن زمان حدود ۲۲۰ میلیون دلار از این اوراق قرضه به فروش میرسد و منابع آن به داخل کشور منتقل میشود و با تاخیر دولت ایران در سال ۱۳۹۱ از سوی خزانهداری آمریکا تمام داراییهای ایران عمومی اعلام شده و دستور اجرایی مبنی بر توقیف داراییهای ایران در آمریکا با همکاری دولت و کنگره این کشور صادر میشود.
در گزارش آفتاب یزد نیز ذکر شده که دولت گذشته برای کنترل قیمت ارز، این حجم از پول کشور را در قالب حواله یا پول نقد به صرافیهای دوبی و استانبول فروخته و ظرف 17 ماه، 22 میلیارد دلار به خارج صادر شد، اطلاعات جسته و گریخته خبر از این میدهد که 30 درصد از 22 میلیارد دلار ارزی که در آن سالها از کشور خارج شده بود توسط یک صراف انجام شد.
ظاهرا در همان زمان، کمیسیون اقتصادی به پرونده خروج 22 میلیارد دلار ارز ورود کرده تا با تشکیل کارگروهی از دولتمردان دعوت شود تا مستندات خود را به کمیسیون ارائه دهند اما این موضوع به مرور زمان از دستور کار کمیسیون اقتصادی خارج شد.
غلامعلی جعفرزاده نماینده مردم رشت که هم در مجلس نهم و هم در مجلس دهم حضور داشته، درباره این مسئله اظهارات جهانگیری را تایید کرده است. او در گفتوگو با آفتابیزد در این خصوص اظهار کرد: من در مجلس نهم از کانال دیگری اطلاعاتی به دست آوردهام و بلافاصله مصاحبه کردم که آن موقع اجازه انتشار نیافت و در جریان مسائلی مثل نتایج آن کارگروهی که شما میگویید نیستم. اما میدانم که یکی از دلایلی که قوه قضاییه بر آن اساس آقایان نزدیک به احمدینژاد را محکوم کرد، خروج این بودجه از کشور و مالیاتها بوده است و محکومیتها صورت گرفت.
وی در خصوص این که در کمیسیون برنامه و بودجه درباره این 22 میلیارد دلار پول گم شده اظهارنظری نشده است گفت: در گزارشات تلفیق در سالهای گذشته یعنی قبل از این دولت واقعا پولهای گم شده داشتیم و آن پولهای گم شده را هیچ وقت پیدا نکردیم و این مورد هم جزو همان مواردی بود که میگفتیم برای آقای احمدی نژاد هم پرونده تشکیل دهند، آخر هم نفهمیدیم که بنا به چه ملاحظاتی ظاهرا اصلا قرار نیست چنین اتفاقی برای ایشان بیفتد.
آنطور که دنیای اقتصاد از سخنرانی روحانی در یزد گزارش داده است، رئیس جمهور نسبت به پرونده بابک زنجانی این ابهام را به زبان آورده که هنوز بعد از گذشت چند سال برای ما روشن نیست آقایی که ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار پول مردم را خورد و او را دستگیر کرده و حتی حکم اعدام هم برایش صادر شد و اکنون در زندان است الان، این پول کجاست و چه کسانی مسوول هستند و چرا آنهایی که در این زمینه نقش داشتند برای مردم توضیح داده نمیشود.
حسن روحانی در بخش دیگری از اظهارات خود عنوان کرد: میخواهم پرونده ۲ میلیارد دلاری برای مردم روشن شود تا مردم خوشحال شوند و بدانند که عزمی که برای مبارزه با فساد وجود دارد، راسخ است.
روحانی همچنین به پرونده 947 ميليون دلاري و وضعيت نهادهايي كه بيش از 700 ميليون دلار بدهكاري دارند اشاره کرده است و و از مسوولان خواست در مورد اين پروندهها براي مردم توضيح دهند.
آفتاب یزد واکنش غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه نسبت به اظهارات روحانی در یزد رادر گزارش خود آورده است. به گفته وی، از آنجا که برای ما به عنوان دستگاه قضا مایه تعجب بود که یک مقام مسئول آن هم مسئولی دارای تحصیلات حقوقی بجای آنکه وقتی از بروز مفسدهای در بخشهای مختلف دولت مطلع شد برابر ضوابط و مقررات قانونی، موضوع را به انضمام اسناد و مدارک به مراجع قضایی اعلام و منعکس نماید، در یک سخنرانی عمومی با ادعای لزوم شفافیت و پاسخگویی بخشهای مختلف موضوعاتی را مطرح کند.
اسماعیلی در این سخنان خود همچنین توضیحاتی را در خصوص پرونده بابک زنجانی که مورد اعتراض و انتقاده روحانی بوده، توضیحاتی داده است.
دیگر واکنش منفی به اظهارات رئیس جمهور از سوی محمود بهمنی، رئیس کل اسبق بانک مرکزی صورت گرفت.
وی امروز در این خصوص به تسنیم گفت: اولاً آقایان چرا پس از شش سال الآن به یادشان آمد که درباره این مسئله صحبت کنند؟ سررسید این اوراق در دولت ما نبود؛ چرا آقایان در همین دولت اقدامی برای وصول 2 میلیارد دلار نکردند؟
بهمنی در بخش دیگری از انتقادات خود به این موضوع اشاره کرده است که این اوراق در دولت نهم و دهم گرفته نشده است و زمان خرید آن مربوط به دولتهای قبل است، ضمن آنکه زمان سررسید اوراق نیز در دولت قبل نبوده است.
وی همچنین معترض شده که اگر آقایان مدعی حقوق بیتالمال هستند چرا خودشان اقدامی برای احیای حقوق بیتالمال انجام نمیدهند؟
احمد امیرآبادی فراهانی، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی نیز در توئیتی اعتراض خود را اعلام کرده و در این خصوص نوشته است: «آقای روحانی گفته دردولتش یک دلار هم گم نشده!!! راست میگه دلار گم نشده یورو گم شده نمونه: 186 میلیون یورو شرکت جاهد وزارت جهاد کشاورزی».
آیا انتقادهای مقامات نسبت به یکدیگر موجب میشود که در خصوص فسادهای اقتصادی نتیجهای حاصل شود و دلارها به چرخه اقتصاد بازگردد؟