به گزارش تجارتنیوز، اپلیکیشن مسیریاب ویز یک بار در سال 96 فیلتر و پس از مدتی رفع فیلتر شد. اما حداقل از سال 97 تاکنون بهرهگیری از این اپ در ایران بدون استفاده از فیلترشکن ممکن نیست. از آن زمان تاکنون، چند تیم ایرانی روی ارائه اپلیکیشنهای مسیریاب فعالیت کردند یا میکنند؛ ماجرا از تلاش دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف برای ارائه «دال» آغاز شد که موفقیت چندانی به دست نیاورد.
بعدها نامهای دیگری هم در این اکوسیستم شنیده شدند از جمله سپهر، ایرانی مپ، رایا و نما، اما شاید معروفترین آنها «بلد» و «نشان» باشند؛ اولی را تیم هزاردستان (ارائهکننده کافه بازار و سایت دیوار) و دومی را شرکت سازههای اطلاعاتی راژمان ارائه کرده است.
کدامیک کاربر بیشتری دارند؟
بلد و نشان، هر دو خود را در پرنصبترین اپلیکیشن مسیریاب ایرانی دانستهاند؛ اما در برخی از مارکتهای عرضه انواع اپها، کفه ترازو به نفع اولی سنگینتر است. برای مثال نشان در کافه بازار سه میلیون نصب فعال و در مایکت و پلی استور به ترتیب 800 هزار و بیش از یک میلیون دانلود داشته است. در حالی که کاربران، بلد را از کافه بازار ۴ میلیون بار و از پلی استور بیش از پنج میلیون بار نصب کردهاند.
در عین حال، به نظر میرسد مسیریاب نشان، حضور فعالتری در رسانهها و شبکههای اجتماعی دارد. این تیم مشهدی، به تناوب آمارهایی را از فعالیت خود منتشر میکند. اخیرا نیز جواد عامل، مدیرعامل شرکت سازههای اطلاعاتی راژمان در گفتگویی، محصول مسیریاب شرکت خود را پرنصبترین اپ ایرانی این اکوسیستم دانسته است.
او با وجود اشاره به اینکه این شرکت با فیلتر شدن ویز به فکر ارائه اپ مسیریاب افتاده، تاکید کرده است که با این اقدام موافق نیست؛ کاربر باید در فضای رقابتی اپلیکیشن مورد نظر خود را انتخاب کند و «نشان» نمیخواهد عاقبتی چون خودروی ملی داشته باشد. عامل همچنین در مورد نگرانیهای کاربران در مورد اطلاعات هویتی خود، مدعی شده است که جای هیچگونه نگرانی در این زمینه وجود ندارد. به گفته او، این اپ مسیریاب، هنوز به درآمدزایی نرسیده است و با سرمایهگذاری، اداره میشود (پیوست).
ویز یا مسیریاب ایرانی؟
با وجود فیلترینگ مسیریاب ویز در ایران، برخی از کاربران هنوز استفاده از این اپ را به نمونههای ایرانی آن ترجیح میدهند یا در صورت استفاده از هر دو، به ویز اطمینان بیشتری دارند. نظرهای برخی از مخاطبان تجارتنیوز را در این مورد در ادامه میخوانید:
– ویز رو نمیتونم به خاطر فیلترشکن استفاده کنم به همین دلیل اپهای ایرانی رو نصب کردم. بلد گاهی بین مسیر قطع میشود و پیش آمده که هر چه صبر کردم درست نشده و مجبور شدم از نشان استفاده کنم که به نظرم اپ بهتری است. اما نشان هم ایراداتی دارد مثلا اینکه مسیرهای طولانی را انتخاب میکند و بعد میفهمی مسیر کوتاهتر و بهتری وجود داشته. کلا چندان قابل اعتماد نیست.
– من برای اپهای مسیریاب از ویز استفاده میکنم یا بلد. اعتماد بیشتری به ویز دارم. تا به حال چند بار با بلد مسیر را اشتباه رفتم. ویز خیلی مطمئنتره و میدونی که مسیر را اشتباه نشون نمیده. ایراد بزرگ بلد این هست که بعضی مسیرهای بنبست رو تشخیص نمیده. شده که من را به کوچهای هدایت کرده که آخر آن نرده کشیده بودند اما ویز اینجور بنبستها را هم تشخیص میده. از یه طرف دیگه درسته که هم ویز و هم بلد خیلی قبل از اینکه به زمان تغییر مسیر برسی، اعلام میکنن ولی ویز مدام تکرار و یادآوری میکنه که راننده فرصت داشته باشه به سمت اون مسیر تغییر جهت بده و در لحظه، آماده باشه ولی بلد خیلی تکرار نمیکنه و زمانی اعلام نهایی رو میکنه که خیلی وقتها آدم خروجی را رد کرده و نمیتونه تغییر مسیر بده. ولی حسن بلد این هست که محدوده طرح رو مشخص میکنه و وقتی مقصدت رو میزنی اعلام میکنه. یک حسن دیگه هم داره که همیشه کاربردی نیست ولی گاهی به درد میخوره؛ مثلا ویز فقط میگه یادگار ولی بلد میگه یادگار جنوب که این، احتمال خطا رو کمتر میکنه. ولی به هر حال ویز تا آخرین لحظه، آدرس درست رو میگه و کم پیش مییاد که آدم اشتباه بره در نهایت. کلا من اعتماد بیشتری بهش دارم و مطمئن هستم که مسیر اشتباه بهم نشون نمیده. ولی گاهی به خاطر فیلتر بودن ویز مجبور میشم از بلد استفاده کنم و در مجموع هم نمیتونم بگم ناراضی هستم.
– من خودم فقط ویز رو دارم که هنوزم به مراتب خیلی بهتر از بلد و نشانه. هر وقت که مجبور میشم اسنپ یا تپ سی بگیرم، می فهمم هیچ کدوم به خوبی ویز نیستن. ویز مسیریابی رو بهتر میشناس و وضعیت ترافیک ها رو، واقعا زودتر به مقصد می رسم. منتها اخیرا راننده ها می گن ویز رو که راه میندازن، چون با فیلترشکنه خود نرم افزار اسنپ یا تپ سی درست کار نمی کنه و محض همین با اونا کار می کنند. نمی دونم راس می گن یا نه. یه نکته دیگه هم که می گن اینکه ویز طرح رو نمی شناسه.
– من معمولا از ویز برای مسیریابی استفاده میکنم. مسیرها رو دقیق میگه و در مواقع ترافیک، راه های خلوتتر رو هم پیشنهاد میده. بعد هم اینکه همون اول مسیر وقتی اینترنت وصل باشه و مقصد رو مشخص کنی، دیگه قطع نمی شه نرم افزار معمولا. البته خیلی کم برای من پیش اومده که مسیر رو اشتباه نشون بده که تصحیح کرده در نهایت. ایراد بزرگش اینه که وقتی ویز روشنه خیلی اینترنت و باطری استفاده میکنه.
– من کلا از اپهای ایرانی استفاده نمیکنم. ویز هم چون فیلتره مشکلاتی داره. معمولا از گوگلمپ استفاده میکنم.
– من خیلی با ویز کار نکردم ولی مدل نمایش مسیرها در نشان مثل مثل ویز هست. گفتارش خوبه و تغییرات کوچه ها تقریبا به روزه. مسیریابی اش اشکلاتی داره ولی در مجموع راضی کننده است. در این زمینه مثل گوگل مپ می مونه و هر دو اشکالاتی دارن. چون نشان، بومی هست بعضی نقاط و مکانها رو بهتر نمایش می ده مثل پلیس + 10 و مراکز بهداشت ولی روی گوگل مپ ممکنه هر چیز مشابهی رو نشون بده. یا مثلا وقتی همین کرونا شایع شد، سریع اطلاعاتی رو اضافه کرد و اینجور خدماتش بهتره. تا جایی که من میدونم تیم خوبی هم داره که دارن روی الگوریتم و نرم افزارشون به صورت جدی کار میکنند.
حمایت با فیلترینگ؟
در فضای مجازی نیز مسیریابهای ایرانی منتقدان و طرفدارانی دارند. برخی از کاربران به فیلترینگ اپهای خارجی برای حمایت از تیمهای ایرانی (به ویژه اجبار رانندگان اسنپ و تپسی به استفاده از اپهای داخلی) و کپیکاری ضعیف آنها انتقاد کردهاند.
گروهی نیز به برخی ایردات مسیریابی که از آن استفاده میکنند، اشاره کردهاند؛ برای مثال هدایت از مسیرهای شلوغ و نادرست، تلفظ اشتباه اسامی برخی خیابانها، تشخیص ندادن برخی مسیرهای بنبست یا یکطرفه و تخمین نادرست زمان.
اما تعدادی از کاربران نیز عملکرد مسیریابهای ایرانی را بالاتر از حد انتظار خود دانستهاند و نوشتهاند که استفاده از این اپها، تجربه بدی برای آنها نبوده است.
برخی کارشناسان معتقدند، اگر در این مورد نیز مانند موارد مشابه دیگر، مسیر حمایت از محصولات داخلی از فیلترینگ نمونههای خارجی نمیگذشت، شاید آنها تاکنون اعتماد کاربران بیشتری را به خود جلب کرده بودند.
آخرین اخبار و گزارشهای حوزه استارتاپ را در صفحه اختصاصی استارتاپ تجارتنیوز دنبال کنید.
ویز خیلی خوبه شما کی اینو میارین
سلام ، بزرگترین ایراد نرم افزارهای ایرانی این هست که همش دنبال رانت و انحصار هستند و چون توان رقابت ندارند سعی میکنند با این شیوه مخاطب جذب کنند
ما در پیام رسان ها هم انحصار ایجاد کردیم و تلگرام و وایبر و ویچت را فیلتر کردیم اما مگه نسخه های ایرانی توانستند در همان فضای انحصاری هم کاری جلو ببرند ؟
در حال حاضر نرم افزارهای ایرانی ، از نقشه های ویز که توسط افراد داوطلب ایرانی بروزرسانی میشه کپی برداری میکنند که این کار اصلا صحیح نیست اما باز هم به دلیل همان مشکلاتی که عرض کردم توان رقابت ندارند
اولین شرط رقابت این هست که شما به رقیبت احترام بزاری و دنبال کپی کاری و تقلب نباشی!!!
ما عادت کردیم در برخورد حذفی
حذف رقبای خارجی به اسم حمایت از داخلی
صدا و سیما
بازار خودرو
اپ
و هزارتا چیز دیگه
اما این تنها باعث خیال راحت تولیدکنندگان داخلی برای وجود بازار انحصاری شده و به دلیل وجود بازار غیر رقابتی سعی لازم رو در تولیدات بهینه و مشتری پسند نمیکنند.
آخه حتی رابط کاربری رو از ویز کپی کنی و یکی نداشته باشی که صفحه خشک ویز رو قشنگتر کنه، بعد بگی میخوای رقابت کنی!
انگار یک تیم بره تو زمین فوتبال و بدون رقیب بگه من هزار به هیچ بردم. اگر راست میگی بزار حریف هم بیاد تو زمین ببینم چی کاره هستی.
من منکر حمایت از محصول داخلی نیستم و اتفاقا موافق هستم، اما این حمایت باید محدود باشه هم از لحاظ زمانی و هم از لحاظ مقداری
یعنی مثلا به خودرو ساز بگن ازت تا اینقدر حمایت میکنیم و این حمایت هر سال مثلا 20 درصد کم میشه و بعد از ۵ سال هم تمومه، تونستی خودت رو برسونی رسوندی، ما اجازه ورود میدیم. که اونهم حرکتی کنه
ما برای استفاده از آپ خارجی داریم گمرک اطلاعات میدیم. چون هزینه تبادل اطلاعات با سرور خارجی بسیار بیشتر هست.
حالا اومدن فشار هزینه بیشتر به گردن مصرف کننده آوردند و بازم جواب نداد. حالا هم فیلترینگ.
شده همون حکایت تولید خودرو که جنس بنجل رو به قیمت خدا تومن با ناز میدن دست مردم!
نکته جالب این هست که خیلی از دوستان اطلاعات قابل قبولی از هیچیک از نرمافزارها ندارند و حتی یک سرچ ساده توی اینترنت نداشتهاند.
مثلا
برنامه نشان تنظیمات پیشفرض (به نظر من) مناسبترین مسیر را نمیدهد.
برنامه ویز با اینکه طرح ترافیک و آلودگی (زوج و فرد سابق) در شهرهایی مثل تهران و تا اونجا که میدونم اصفهان پیادهسازی شده، اما بکارگیری احتیاج به یک سری تعاریف داره که کاربر عادی شاید راحت پیدا نکنه.
از لحاظ مسیر دهی مسلما ویز برتر هست و هیچ جای بحثی نیست. این رو میشه در تخمین زمان رسیدن دید که در آپ نشان و بلد همینطور زمان افزایش پیدا میکنه ولی ویز تقریبا ثابت است.
بنده همه رو تجربه کردم، ویز با تمام مشکلاتی که برای وصل شدنش به نت هست، کماکان بدون رقیب هست.
بجای خودتحریمی باید رقابت رو یادبگیریم.
تو ترافیک مسیریاب های ایرانی اصلا خوب عمل نمی کنند و ویز با اختلاف زیاد صدر جدول هست
فقط ویزززززززز تمااامممم
اگه دوباره ویز راه بندازن خیلی خوب میشه
با سلام
در مورد مسیر یاب ها ویز نشان بلد باید رقابت ایجاد کرد باید همدیگر را به چالش بکشند نه اینکه یک اپ را بایکوت کرد و به دیگری بها داد این مسله را حل نمی کند صورت مسله را پاک می کند چیز ی در مورد سایر هم اعمال می شود و ناهنجاری ایجاد می کند نه رفاه
امتیازهای ویز نشان دادن پلیس ودوربین ها ی سرعت وخطر وتصادف وعملیات عمرانی و… به صورت کامل و کاملا دقیق وصحیح ونشان دادن وسرعت مجاز در هر خیابان حتی در فرعی هایی که شهرداری تابلوشو نزده ویز سرعت مجاز را نشان میده اما نرم افزار نشان نه سرعت مجاز را نشان میده ونه دوربین هاش دقیق هست دوربین سرعت را رد میکنیم تازه میگه دوربین نزدیک میشوید یک کیلومتر مونده به دوربین برسیم میگه به دوربین نزدیک میشوید هیچ متر وکیلومتری برای رسیدن به دوربین نمایش داده نمیشه نشان به جای اینکه بیاد نکات مورد نیاز نقشه را درست کنه اومده کروز رو نقشه گذاشته که صداش تو مخه یا دست انداز را نشون میده اونم نه دقیق وکامل با این چیزها اومده نقشه را سنگین وشلوغ کرده ولی اون چیزی که جز اولین در خواست های کاربر هست را ناقص داره با نشان داریم مسیری را میریم بعد چند کیلومتر میبینی یک دفعه ریست شد و یه مسیر دیگه را نشان میده واونی که تا حالا میرفتی غلط بود تنها چیز خوب در نشان رنگ های مختلف نشون دادن نقشه که نشانه طرح بودن خیابون هست این اولین واخرین چیز مثبت در نشان هست بلدهم دایم الهنگ هست مسیر یابی میکنه اون خط مسیر را نمیاره یا ماشین را در زاویه برعکس میاره در مسیر یاجلو افتاده ویا عقب دوربین هاش نسبت به نشان دقیق تر هست وبرتری بلد هم اینه که مسیریابی هارا با سرعت انجام میده اما اگه بی نقض بیاره این هم اولین وآخرین امتیاز بلد هست