به گزارش تجارتنیوز، فشار کارفرمایان برای بازبینی دستمزدهای ۱۴۰۱ جواب داد. نتیجه این فشار جلسه فوری شورای عالی کار بود که شب گذشته برگزار شد.
سال گذشته شورای عالی کار دستمزدهای کارگران را ۵۷ درصد افزایش داد. این افزایش برای سایر سطوح تا ۳۸ درصد تعیین شد. به دنبال این اتفاق موج جدیدی از اعتراض و اعمال فشار برای بازبینی دستمزدها آغاز شد.
به باور مدعیان جدید این میزان افزایش دستمزد تاثیر منفی بر هزینه تمام شده تولید و در نتیجه نرخ بیکاری دارد. از قرار معلوم نتیجه این پیگیری ها به جلسه شب گذشته شورای عالی کار ختم می شود.
واکنش وزارت کار به بازبینی حقوق کارگران
علی حسن رعیتی فرد، معاون روابط کار وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی در گفتگو با تجارتنیوز، برگزاری جلسه فوق العاده شب گذشته شورای عالی کار با هدف اصلاح دستمزدها را تایید نکرد و گفت: موضوع این جلسه در رابطه با بحثهای حمایتی بود. ما هم از طریق رسانهها شنیدیم که گفتهاند موضوع جلسه تغییر دستمزدهاست. اما این مسئله صحت ندارد.
اما طبق اطلاعات بدست آمده از نمایندگان کارگری، در جلسه شب گذشته شورای عالی کار، کارفرمایان خواستار کاهش حقوق کارگران نشدهاند. بلکه مساله کاهش دستمزد سایر سطوح بوده است!
براین اساس خطری متوجه کاهش حقوق کارگران و بازبینی افزایش ۵۷ درصدی نیست و تنها احتمال تغییر حقوق سایر سطوح مطرح است.
پیگیریهای تجارتنیوز نشان میدهد به دلیل مخالفت نماینده کارگران، جلسه شب گذشته، بینتیجه تمام شده و ادامه این مسئله به جلسه دیگری با حضور محمد مخبر، معاون رئیس جمهور موکول شده است. قرار است این جلسه امروز، ۳۱ فروردین برگزار شود اما تا این لحظه جزئیاتی از زمان و مکان و اعضای جلسه در دست نیست.
از طرف دیگر، گویا پیگیری برای اصلاح و تعدیل مصوبه دستمزدهای شورای عالی کار فشار زیادی را روی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی وارد کرده است. ظاهرا پیگیریها با حاشیههای استیضاح احتمالی حجت الله عبدالملکی وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی مرتبط است.
کاهش حقوق کارگران منتفی است؟
پیش از این رعیتی فرد در رابطه با پیگیری معترضان جدید افزایش دستمزد ها به اقتصاد۲۴ گفت: افزایش دستمزدهای سال ۱۴۰۱ ربطی به تعدیل نیرو ندارد. هزینه نیروی انسانی در قیمت تمام شده تولید بسیار ناچیز است.
همچنین در این گفتگو رعیتی فرد با مقایسه اختلاف میان سبد معیشت ۹ میلیون تومانی و حداقل دستمزد ۵٫۷ میلیون تومانی اضافه می کند: شورای عالی به قصد ایجاد تحریک تقاضا با افزایش دستمزدها موافقت کرد. مدعیان، این میزان افزایش را چماق نکنند.
از طرف دیگر، در بازار کار ایران اکثر کارگران مشمول قانون کار درآمدی نزدیک به حداقل مزد دارند و تنها عده معدودی از کارگران شاغل در کارگاه های بزرگ هستند که درآمدشان براساس سایر سطوح است.
سابقه اعتراضات مزدی
پیگیری برای بازبینی دستمزدهای سال ۱۴۰۱ یادآوری طرح شکایتی است که در سال ۸۶ از سوی یک گروه کارفرما برای تغییر مصوبه دستمزدهای آن سال صورت گرفت.
در آن زمان شورای عالی کار در اقدامی غیر کارشناسی، روزانه هزار تومان بابت حاشیه امنیت شغلی کارگران قراردادی در نظر گرفت. به دلیل اعتراض کارفرمایان وقت این مصوبه در نهایت اصلاح شد و پرداخت این مزایای اضافی به توافق کارفرما و کارگر منوط شد.
سال ۹۱ نیز گروهی از کارگران در اعتراض به نحوه افزایش مزد، شکایتی را در دیوان عدالت اداری مطرح کردند. فرجام این شکایت بعد از نزدیک دو سال عدم موافقت با خواسته کارگران بود.
تو رو خدا چرا یه چیزی رو تصویب میکنید دوباره زیرش میزنید ما قانون کاری ها با حقوق پایین با ۱۰درصد اضافه حقوق چه تاثیری رو حقوقمون داره .تا یه اضافه ای چیزی باشه سریع برا پیمانی ها عمل میکنید ولی برا قانون کاری ها زیرش میزنین 🤲🏻
مارااینقدرسوال پیچ نکنید الان دوماهه یه بار میگن تصویب شد یه بار میگن تا نیمه اردیبهشت بار دیگر میگن دوز مانده تا اخر اردیبهش الان میگن ماه خرداد.انوقت حقوق باز نشیتگان دولتی ولشکری سریع معلوم شده ولی تامین اجتماعی ها را هرروز سر میدوانند .خجالت بکشید
یکی بیاد تکلیف رو مشخص کنه بخاطر تصویب نشدن حقوقا هنوز به ما حقوق ندادن
تنها کسی اسیب میبینه کارگران هستن چه افزایش پیدا کنه چه نکنه هر روز یه بامبولی در میارید سر ملت با بند تبصره
سلام
نظر واقعا منه کارگر چی بگم از شرمندگی پیش زنو بچم یا از عقب افتادن قسطا با این گرونی یا از فشار کار فرما که انگار برده گرفتن چندر قاز حقوق بالا میره اندازه ۲ برابر کار میکشن از ادم باز میخوان همینم کم کنن بخدا ظلمه الان با درامد ماهی ۱۰ میلیون میشه تا حد معمول زندگی کرد باز اینا با این افزایش حقوق که کارگربدبخت چندر قاز پول ببینه البته اگه بمونه باز میخوان کم کنن بله اقایونی که حقوق میلیونی دارن بامیزو صندلی کولر وبخاری چه میفهمن کارگر چی میکشه پشت دستگاه با اون سرو صدا الودگی بوی نا مطبوع ۵ صبح تا معلوم نیست کی کار کنی واسه ۵ میلیون حقوق خدایا شکرت😔
اخه چه افزایشی،بدبخت کارگران کارخونه هاجونشون راگذاشتن کف دست وبه سختی کارمیکنن اونوقت بایدمالیات بدن،اخه چرا؟تواین اوضاع اقتصادی ازکارگرچه مالیاتی؟اونوقت پولداراش فرارمالیاتی دارن،متاسفم واقعا،پولی که ازحقوق. همسرم بایدخرج نون زن وبچش بشه بایدازش به عنوان مایات کم بشه
خودرو برای فرزند اوری نمی خایم زمین نمی خایییم اشتغال پدر فرزند درست کن همه چیز درست میشه
با سلام درکل نحوه اجرای افزایش حقوق در کشور همواره غلط بنیان نهاده شده و رفته رفته به معضل لاینحل امنیتی تبدیل خواهد شد…...
با سلام بنظر من نباید ما ذهن و فکر و هدف خود را معطوف به دیگران و بقیه مشاغل کنیم چرا که با این وضعیت مملکت که شب میخوابی و صبح بیدار میشی همه چیز رفته بالا این حقوق ما جامعه کارگری فقط برای اجاره خونه و قسطهایی که داریم هم بس نمیکنه چه برسه به زندگی اون کارفرما و آقایونی که میان میگن حقوق زیاده و باید کم بشه آیا تا حالا شده شرمنده بچه و خانوادت بشی با این چس حقوقی که میدین بخدا ۱۰ ماه نشده همه بی پول هستن و منتظر یارانه برای خرید نان خونشون ،بخدا من نمیدونم چرا همه اجناس داخل کشور که به دست همین کارگران بدبخت و بیچاره امثال من تولید میشه هر روز گرون میشه اما حقوق کارگر زیاد بشه همه اعتراض دارند هر چند این هم از بدبختی خود ماست ،با این حقوق شرکتها هیچ کس راضی نیست بره داخل یک شرکت کار کنه همین شرکتهایی که تا چند سال قبل سر ودست میشکستند برای استخدام شدن در اونها واقعا شرم کنید از دست پیش گرفتن گه کارگر بدبخت به مرگ میگیرین که به تب راضی بشه
چرا حقوق فروردین ۱۴۰۱ کارگران تغییری نکرده .پرداختی همان حقوق پارسال بوده.