به گزارش تجارتنیوز، هفته گذشته رسانهی دولتی ایرنا طبق آماری که منتشر کرد مدعی شد شرکت بهمن موتور خودروهای تولیدی خود را احتکار میکند. اما این ادعا تا چه حد واقعیت دارد؟
برای بررسی این موضوع در ابتدا باید گفت که گروه بهمن، یکی از دو شرکت خودروسازی است که هیچ محصولی برای فروش در مرحله دوم سامانه یکپارچه نداشت.
آخرین فروش بهمن موتور مربوط به مرحله اول سامانه فروش یکپارچه بوده که اسفند ماه سال گذشته برگزار شد و شرکت مذکور از 4 ماه گذشته مشغول تحویل خودروهای متقاضیان این دوره است.
بررسی آمار تولید و فروش بهمن موتور
بر اساس آمار تولید و فروشی که در وبسایت ایرنا منتشر شده است، بهمن موتور مظنون به کم فروشی بوده و آمار تولید آن با آمار فروش همخوانی ندارد.
طبق آمار ارائه شده در این فهرست، شرکت بهمن در سه ماهه ابتدای سال 10 هزار و 388 خودرو اعم از وانت، سواری و ون باری تولید کرد؛ در حالی که آمار فروش، عدد 7298 را نشان میدهد. بنابراین حدود 3000 خودرو در انبار گروه بهمن باقی مانده است.
از سوی دیگر شرکت بهمن دیزل نیز شرایط مشابهی دارد. این شرکت از 2564 عدد خودروی تولیدی اعم از کامیونت، کامیون، مینیبوس و کاربری، تنها 2194 دستگاه را به فروش رسانده که در این مورد نیز 370 دستگاه کمفروشی به نظر میرسد.
آیا گروه بهمن مشغول احتکار خودروست؟
شرکت بهمن یکی از تولیدکنندگان خصوصی بوده که تیراژ بالایی به نسبت دو خودروساز بزرگ کشور ندارد و بنابراین در این آمار نیز نکته واضح، تعداد کم خودروهای فروخته نشده است.
از سوی دیگر، خودروساز توانایی افزایش موجودی انبار خود را دارد و از این بابت که چرا کمتر از میزان تولیدی به فروش میرساند، نمیتوان ایرد گرفت. شاید سیاست فروش شرکت این باشد که در ماههای آینده بیشتر به فروش برساند و به همین دلیل محصول تولیدشده را در انبار نگهداری کند.
یک دلیل کمفروشی شرکت نیز میتواند رکود حاکم بر بازار باشد. از ابتدای سال 1402 کاهش عجیب و غریب قیمت خودروها باعث فراری دادن بخش عظیمی از متقاضیان و معاملهگران این بازار شده است. این امر باعث انصراف تعداد زیادی از ثبتنامیهای مرحله اول و دوم سامانه فروش شده است و بیانگر این است که بازار خودرو دیگر مثل گذشته برای خریداران جذابیت ندارد. بنابراین بهمن موتور شاید واقعاً توانایی فروش محصولاتش را در بازار فعلی از دست داده است.
از این رو صرف کاهش آمار تولید، نمیتوان ادعای احتکار را پیش کشید.
برای مطالعه بیشتر صفحه اخبار خودرو تجارتنیوز را دنبال کنید.
اگر ملت این ماشین های چینی بی کیفیت را نخرند شرکت ها ورشکست میشوند وآن وقت التماس میکنن
ودولت هم نمی تواند از ملت سئو استفاده کند ومبلغ
۶۰۰میلیون بابت پلاک وبیمه وحمل نقل ووووو بگیرد
نخریم تا التماس کنن
بهمن با دولت و مجلس و شورای رفاقت در تدارک زدن جیب مردم ساده لوح هستند
اون خودروهایی هم که تحویل داده همه رو تو بورس کالا پیش فروش کرده بودن واقعا کذاب هستید
بخاطر الزامات 85 گانه هست که تا اول مرداد باید خط تولید روی خودروهای ۸۵ گانه سوئیچ میشد خیلی از روزها تولیدی نبود و برای بالانس بازار تو روزهای آتی نیاز بود متناسب با تولید فروش انجام بشه
نه بابا چون اختلاف قیمت شورای رقابت با بهمن موتور 450ملیون بود تمام مصرف کنندها نتوانستن کامل واریز وجه کنن وتمام دلالان ماشین گیرشون اومد ومصرف کننده نتوانستن در این زمان کم تکمیل وجه کنن
یکیاش خود من نتوانستم تمام چیزهایی که داشتم فروختیم ولی دیگه زمان گذشته بود
هرچی هم زنگ میزنم میگم من تابستان 402 هستم چه فرقی میکنه میگه سری اول
سری دوم نمیدونم این چه حرفی هست
اگه فقط همان دفعه اول بود اوکی نه که بعد 5روز میگی تابستان شهرو یور بیایند
اینجا حق ما خورده میشه وخداوند رو خوش نمیاد خلاصه مدیر محترم بهمن موتور یه فرصتی دیگه به ما مصرف کننده بده ما حتی حواله هامون را نفروخت یم به دلالان
با سپاس
بهمن خودرو دروغ میگه .هیچی خودرو سواری طرح یکپارچه با اولویت تابستان نداده و احتکار کرده
این آقای نویسنده عجب ادعاهایی مطرح کرده:
“خودروساز توانایی افزایش موجودی انبار خود را دارد و از این بابت که چرا کمتر از میزان تولیدی به فروش میرساند، نمیتوان ایرد گرفت. شاید سیاست فروش شرکت این باشد که در ماههای آینده بیشتر به فروش برساند …”
“بهمن موتور شاید واقعاً توانایی فروش محصولاتش را در بازار فعلی از دست داده است.”
بهمن موتور می توانست بجای توزیع رانت و تقدیم نمودن خودرو به تعدادی از نمایندگان مجلس یا منسوبین و وابستگانشان با قیمت بسیار کمتر از بازار، اقدام به افزایش موجودی انبار می کرد و اگر در حال حاضر هم با همان قیمت پایینتر از بازار آزاد قصد فروش داشته باشد، مطمئن باشید با هیچ رکودی مواجه نخواهد شد! معلوم نیست چرا “سیاست فروش شرکت” فقط در مورد مردم عادی اعمال می شود و در مورد مسئولان نامحترم اجرا نمی شود!