به گزارش تجارتنیوز، با توجه به ورود رمزارزها در زندگی تجاری بشر، دولت ایران چه برنامهای برای هماهنگی با این بستر دارد؟
به نقل از ایرنا، تحریمها علیه ایران باعث شده دسترسی به برخی صرافیهای بزرگ فعال در این عرصه برای کاربران ایرانی قطع شود.
از سوی دیگر به دلیل نداشتن مجوز پلتفرمهای صرافی ارز دیجیتال ایرانی، کاربرانی که سرمایهشان در صرافیهای خارجی است، با اعتماد کامل نمیتوانند آن را به صرافیهای داخلی منتقل کنند.
ویکرد حاکمیت به پدیده رمزارز چیست؟
رضا باقریاصل دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات درباره رویکرد حاکمیت به پدیده رمزارزها گفته بود: «مواجهه با پدیده رمزارزها به طرق مختلف انجام شده است. بخش اول رویکرد گذشتهگرا نسبت به پدیده استخراج نوعی از رمزارزها است که در این مسیر مقرراتگذاریهایی صورت گرفته و بقیه آن به نحوه مدیریت انرژی و الزاماتی که سرمایهگذاران این بخش باید رعایت کنند، برمیگردد.
بخش دیگر از این سیاستگذاری چیزی است که دولت سیزدهم در سند تحول و در قالب سند داراییهای دیجیتال یا رمز ارزش به دنبال آن است. به نظر میرسد این یکی از محورهایی است که دولت سیزدهم به عنوان اسناد تحول باید در نظر بگیرد.
طرحی مجلس برای کاهش آسیب رمزارزها چیست؟
بخش دیگر مربوط به مجلس است. به واسطه چالشهایی که در این حوزه مطرح است و بنابر درخواست کمیسیون اقتصادی مجلس طرحی برای مواجهه با آسیبهای رمزارزها، قانونگذاری در دستور کار قرار گرفت.
رویکرد در مقابله با رمزارزها در ابتدا بیشتر بر محور ممنوعیت بود، اما اکنون به عنوان پنجره فرصتی تلقی شده و بنابر آییننامه داخلی مجلس، جمعی از متخصصان در حال تدوین قانون برای دارایی دیجیتال هستند.
استفاده از رمزارز در فعالیت کلان
به موازات این اقدامات بانک مرکزی نیز پروژه رمز ارز بانک مرکزی را به مراحل نهایی خود رسانده و انتظار میرود به زودی شاهد بهرهبرداری از آن باشیم.
البته باید دید بانک مرکزی قصد دارد از ارز دیجیتال یا رمز ارز برای فعالیت کلان با کاربرد خدمات بین بانکی استفاده کند یا قصد آن جایگزینی توکن ریال در پرداختهای خرد است.»
آخرین طرحی که روی میز قرار دارد، طرح مشترک آماده شده توسط ستاد تحول و وزارت اقتصاد است که بخش خصوصی هم تلاش نموده نقطه نظرات خود را از طرق مختلف به تدوینکنندگان طرح منتقل کند.
چنانچه اصلاحات لازم در این طرح اعمال شود و در ادامه به تصویب هیئت وزیران هم برسد، میتوان امید داشت که نه تنها برای حوزه تبادل بلکه فضای فعالیت برای سایر اجزای اکوسیستم رمزارز و بلاکچین هم فراهم شود.
کنترل تراکنشهای ارز دیجیتال
مدیرعامل صرافی رمزارز آنلاین درباره تحلیل خود از اینکه امریکا کشورهای دیگر را درگیر تحریم کرده و اکنون نگران است که اهرم فشار خود را از دست بدهد، گفت: مفهوم بلاکچین و سیستمهای مالی غیرمتمرکز در عمل اجازه نظارت، اعمال فشار و قدرت توسط یک کشور یا حتی یک فرد خاص را نمیدهد و همین موضوع باعث شده آمریکا تا حد ممکن از ابزارهای نظارتی برای کنترل رمزارزها استفاده کند.
وی افزود: نمونه آن را میتوان در تلاشهای سایفرتریس برای نظارت متناوب بر آدرسها و شناسایی هویت دارندگان کیفپولهای ارز دیجیتال مشاهده کرد.
امیر حسین راد ادامه داد، اعمال فشار بر صرافیها برای احراز هویت سختگیرانه از جمله دیگر تلاشهای آمریکا برای کنترل بر تراکنشهای ارز دیجیتال است. اما اینکه آیا آمریکا در مبارزه با سیستمهای مالی غیرمتمرکز موفق خواهد بود، جای بحث دارد.
راد گفت: تنها موردی که آمریکا میتواند از طریق آن بر تراکنشهای رمزارزی نظارت داشته باشد، سیستمهای متمرکز است که از جمله آنها میتوان به بنیاد تتر اشاره کرد که برای ادامه فعالیت در آمریکا مجبور است تا دارایی تتر در کیفپولهایی که متهم به حملات باجگیرانه هستند را مسدود کند.