طی ۲۲ ماه گذشته بازار سرمایه (بورس اوراق بهادار ایران) گوی سبقت را ربوده و نسبت به بازارهای مسکن، ارز، سکه و طلا بهترین بازده و بیشترین رشد را به ثبت رسانده است.
همچنین در ۱۲ ماه گذشته میزان اقبال مردم برای مشارکت در بازار سرمایه بسیار زیادتر شده و بنابر گفته شرکتهای کارگزاری مراجعه مردم برای دریافت کد بورسی و فعالیت در این بازار در این مدت، طی ۳۰ سال گذشته بیسابقه بوده است.
گرچه بازار بورس اوراق بهادار میتواند در میان مدت از رونق مناسبی برخوردار باشد اما باید توجه داشت که رونق این بازار زمانی بر بدنه اقتصاد کشور اثرگذار است که به موازات رشد بورس، تولید ناخالص ملی نیز افزایش یابد. در این میان باید یادآور شد از دید کارشناسان اقتصادی برآیند بازار بورس هر کشور الزاما نمیتواند منعکس کننده وضعیت کلان اقتصادی آن کشور باشد.
ورود حجم زیاد نقدینگی به بازار سرمایه
طی دو سال گذشته بدنه اقتصاد ایران شاهد افزایش چند برابری نرخ ارز بوده و این امر موجب شده تا برخی شرکتهای بورسی تلاش کنند نرخ تسعیر ارز را در صورتهای مالی خود مورد بازبینی قرار دهند.
همچنین همزمان با افزایش نرخ ارز در کشور، نرخ تورم نیز صعود چشمگیری داشت و این امر موجب بالا رفتن بهای تمام شده کالاها و خدمات شد.
در این میان برخی شرکتهای بورسی تلاش کردهاند تا صورتهای مالی خود را تعدیل کرده و بهای تمام شده کالا و خدمات را در آن لحاظ کنند. با توجه به سرعت بالا رفتن نرخ ارز و تورم، انعکاس دو اهرم فوق در صورتهای مالی با تاخیر اتفاق میافتد، چرا که انتشار گزارشهای شرکتها معمولا در بازههای ۶ و ۹ ماهه صورت میگیرد. این شکاف زمانی باعث شده تا ارزش ذاتی برخی شرکتهای بورسی با تاخیر زمانی به نرخ واقعی برسد.
با توجه به این بازدهی به ظاهر مناسب برخی شرکتها و بالا رفتن جذابیت مشارکت و سرمایهگذاری در بورس، حجم نقدینیگی وارد شده به این بازار به صورت متوالی در حال افزایش است. از سوی دیگر با کاهش نرخ سود بانکی در چند روز گذشته، افراد بیشتری برای ورود به بازار بورس اوراق بهادار اقدام کردهاند و شاهد جابجایی سریع حجم بزرگ نقدینگی از سپردههای بانکی به این بازار هستیم. در این میان نباید نقش تبلیغات، مخصوصا در فضای مجازی را روی این اقبال عمومی، فراموش کرد.
همچنین باید به نقش دولت در عرضه قطرهچکانی سهام برخی دستگاههای دولتی مانند شستا و تلاش در راستای بالابردن جذابیت بازار بورس برای دارندگان سرمایه، توجه کرد. این نوع عرضه به دولت کمک خواهد کرد بخشی از کسری بودجه فعلی خود را پوشش دهد.
گرچه ورود این سرمایههای جدید به بازار به خودی خود میتواند شتاب بازار بورس را برای همگرایی با تورم و نرخ ارز شدت بخشد اما طی این مدت برخی کارشناسان از ایجاد حباب در قیمت شرکتهای بورسی ابراز نگرانی کردهاند.
اقتصاددانان معتقدند پس از همگرایی دو اهرم نرخ ارز و تورم با ارزش واقعی شرکتها، افزایش قیمت سهام این شرکتها از پشتوانه واقعی برخوردار نخواهد بود.
این نگرانی ناشی از آن است که با فراتر رفتن نرخ شرکتها از ارزش ذاتی آنها، حباب مثبتی در نرخ اسمی شرکتها ایجاد میشود، این امر در کوتاه مدت می تواند به سفته بازی در بازار بورس اوراق بهادار منجر شود. همچنین در بلند مدت شاهد اصلاح و افت شاخص بازار بورس خواهیم بود که نتیجهای جز از بین رفتن سرمایه بازیگران ناآگاه این بازار نخواهد داشت.
از سوی دیگر حجم نقدینگی فعلی در بورس اوراق بهادار، همراه با رشد این بازار بزرگ و بزرگتر خواهد شد. در اصول اولیه اقتصاد حجم نقدینگی به معنای بدهی دولتها به دارندگان این نقدینگی است. اگر این حجم نقدینگی فاقد پشتوانه تولید ناخالص ملی باشد در میان مدت به افت ارزش ذاتی نقدینگی منجر میشود.
در نهایت باید گفت سیاستهای کلان اقتصادی کشور باید در مسیر افزایش تولید ناخالص ملی کشور قرار گیرد زیرا در صورت عدم تحقق تولید مناسب، سیستم پولی و مالی(بانک مرکزی) کشور ناگزیر خواهد بود این حجم بدهی(نقدینگی) را با بهای کمتر تسویه کند و متاسفانه هیچ راهکاری به غیر از افت ارزش پولی ملی در این مسیر وجود نخواهد داشت.
بورس بازم میره بالا و بالاتر چون الان بیشتر مردم تو بورس سرمایه گذاری می کنن طلا و ارز پر ریسکه مسکن هم دردسرهای خودشا داره سود بانکی هم پایینه چه جایی بهتر از بورس حتی افراد متوسط و ضعیف هم یکم پول داشته باشن وارد بورس شدن . بورس تا آخر سال ۲۵۰۰ را می بینه .
سلام
تا میتونید سهام بخرید ال نود ۱۷ میلیون بود من نخریدم گفتن قیمتش حباب ه میاد پایین الان ۲۰۰ میلیون شده چرا حبابش نیومد پایین تا بخواد حباب بورس بیاد پایین همون سرمایه گذاری که کردید دو برابرش سود به شما برگشته
گول تبلیغات الکی نخورید تا میتونید بخرید ولی از شرکت ها مطمئن دوست من آه هم نداشت با ناله سودا کنه الان دوساله تو بورس ه سرمایه ش شده هزار برابر منم هی ترسیدم گفتم حباب ه
بخرید همه ضرر کردن ما هم اشکالی ندارد بذار ضرر کنیم
ما تو کار مسکن هستم. اتفاقا خیلی هم خوشحالیم که سهام بالا برود و سهامداران سود سرشار نصیب شان بشود. چون سهامداران ریسک را میپذیرند و پولها را نقد میکنند (البته اگر توانایی نقد کردن سهام خود را داشته باشند) وتحویل ما میدهند. چون سهام وجود فیزیکی نداشته و سقف و سرپناه کسیرا تامین نمیکند . پس برای سهامداران وبورس بازان ارزوی ثروت فراوان داریم
بورس موتور مولد کشوره خواهشا با بازارهای دیگه(مسکن ، خودرو ، طلا) مقایسه نکنین البته اگه بورسش واقعا بورس باشه
سلام . برای اهلش سخن بگید. لطفا
اونی که حباب داره مسکنه خودروعه بخصوص مسکن که خیلی وحشتناک هم حباب داره ولی خب مردم عاقل شدن کیه که بره سمت خرید این واحدهای بنجل بیست سال ساخت بدون امکانات با قیمتهای فضایی دلالان
باید به درسی که شماها خوندید شک کرد
پراید 80 میلیونی حبابه ؟
خانه متری 20 به بالا حبابه ؟
دلار 20 تومنی حباب بود ؟
که حالا بورس حباب باشه ؟
از شاخص 170 میگن ریزش و حباب الان نزدیک 1000000بازم میگن ریزش حباب سهامدار باشید که تنها بازار باقی مانده هست
آیا خرید عرضه اولیه هم جز این نگرانیها محسوب میشه؟؟
من عرضه اولیه میخرم دوبرابر که شد میفروشم
اتفاقا من زمانی که عرضه اولیه > اولین منفی رو خورد من اضافه میکنم.عرضه اولیه های با مبلغ پایین سود ندارن حجم مبنا رو پر نمیکنن
بنام خدا
زمان دکتر مصدق اوراق قرضه در ازا طلا برای حمایت دولت به مردم داده شد . دو سناریو درپیش است چنانچه حمایت از بنگاه اقتصادی ثمر بدهد و سود آوری داشته باشد مطمئنا شاخص در اوج خود میماند و این با سود آوری مشخص میشود
اگر مسایل سیاسی جلوی سود اوری را بگیرد آنچنان ضربه مهلک بر بازار سرمایه وارد خواهد آمد که قابل جبران نحواهد بود
تفاوت بورس با ارز و طلا در ارزش بین المللی بودن آن است
امیدوارم که درایت مسیولین کار دست مردم ندهد