اگر حسابدار شرکتها و موسسات یا صاحب کسبوکار هستید، ادامه این مطلب را از دست ندهید. با لیستی که از تکالیف قانونی اشخاص حقوقی از منظر قانون مالیاتهای مستقیم در ادامه تهیه کردهایم، در زمان مقرر میتوانید بدون سردرگمی نسبت به انجام این تکالیف بپردازید و مشمول جریمه نشوید.
پرداخت حق تمبر سرمایه؛ اولین تکلیف مالیاتی اشخاص حقوقی
یکی از اولین تکالیف مالیاتی اشخاص حقوقی که میخواهیم به آن اشاره کنیم، پرداخت حق تمبر سرمایه است. طبق ماده ۴۸ قانون مالیاتهای مستقیم، کلیه اشخاص حقوقی موظفاند که ظرف مدتزمان ۲ ماه از تاریخ ثبت قانونی شرکت، مالیات نیم در هزار (۰.۵ در هزار) حق تمبر را به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت کنند. شرکتها و موسساتی که افزایش سرمایه داشتهاند نیز باید ظرف ۲ ماه از تاریخ افزایش سرمایه، نسبت به ابطال تمبر اقدام کنند.
درصورتیکه اشخاص حقوقی در مدت زمان تعیینشده برای انجام این تکلیف اقدام نکنند، مشمول جریمهای معادل پرداخت اصل حق تمبر و معادل ۲ برابر آن میشوند. علاوهبر این، برخی از اصناف و کسبوکارها مشمول پرداخت مالیات ارزش افزوده نیز میشوند که در ادامه این موضوع را بیشتر بررسی میکنیم.
پلمپ دفاتر قانونی؛ یکی از اولین تکالیف مالیاتی بعد از ثبت شرکت
یکی دیگر از مواردی که به عنوان تکالیف مالیاتی اشخاص حقوقی میتوان به آن اشاره کرد، پلمپ دفاتر قانونی است. بر اساس ماده ۶ قانون تجارت، کلیه اشخاص حقوقی باید حداکثر ۳۰ روز پس از ثبت شرکت نسبت به پلمپ دفاتر قانونی اقدام کنند. پلمپ دفاتر قانونی که شامل دفتر روزنامه و کل میشود، برای ارائه اظهارنامه مالیاتی لازم است.
موضوعی که اشخاص حقوقی باید به آن توجه داشته باشند این است که پلمپ دفاتر قانونی باید پیش از شروع سال مالی انجام شود؛ البته شرکتهای تازهتاسیس تا ۶۰ روز پس از شروع سال مالی برای پلمپ دفاتر قانونی فرصت دارند. اشخاص حقوقی در گذشته برای پلمپ دفاتر قانونی باید به اداره ثبت شرکتها مراجعه میکردند؛ در سالهای اخیر با مراجعه به اداره پست میتوان این کار را انجام داد.
تشکیل پرونده مالیاتی بهمنظور اخذ کد اقتصادی و ارسال اظهارنامه
به موجب قوانین تجارت، اشخاص حقوقی باید پس از تاسیس و ثبت شرکت، نسبت به تشکیل پرونده مالیاتی بهمنظور اخذ کد اقتصادی اقدام کنند. شرکتهای فاقد پروانه مالیاتی نمیتوانند در پایان سال مالی اظهارنامه مالیاتی را به سازمان امور مالیاتی کشور تحویل دهد. اشخاص حقوقی برای تشکیل پرونده مالیاتی باید از طریق درگاه ملی خدمات الکترونیک از طریق نشانی tax.gov.ir اقدام کنند. برای دریافت کد مالیاتی با کد ملی نیز میتوان از طریق همین درگاه و با مراجعه به نشانی my.tax.gov.ir اقدام کرد.
ثبتنام در نظام مالیات بر ارزش افزوده یکی از تکالیف مالیاتی اشخاص حقوقی است
یکی از اشتراکات تکالیف مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی، ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده پس از صدور اولین فاکتور فروش یا قرارداد است. اشخاص حقوقی با مراجعه به سامانه اینترنتی عملیات الکترونیکی مالیات بر ارزش افزوده به نشانی evat.ir میتوانند در نظام مالیات بر ارزش افزوده اقدام کنند.
برای ثبت نام به اطلاعاتی چون نام شرکت/موسسه، شماره ثبت، شماره اقتصادی و شماره شناسایی ملی مدیر عامل نیاز خواهید داشت. عدم ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده جریمهای معادل ۷۵ درصد مالیات متعلق تا تاریخ ثبت نام را به همراه خواهد داشت.
اشخاص حقوقی مکلف به صدور فاکتور فروش بابت کلیه معاملات هستند
اشخاص حقوقی موظفاند برای انجام معاملات خود صورتحساب صادر کرده و شماره اقتصادی خود و طرف معامله را در صورتحسابها، قراردادها و سایر اسناد مشابه درج کنند. درصورتیکه اشخاص حقوقی اقدام به صدور صورتحساب یا عدم درج شماره اقتصادی خود یا طرف معامله در معاملات خود نکنند، مشمول پرداخت جریمهای معادل ۲ درصد مبلغ موردمعامله خواهند شد.
تحریر دفاتر قانونی با استفاده از نرمافزارهای حسابداری پیشرفته
کلیه اشخاص حقوقی موظفاند علاوهبر پلمپ دفاتر قانونی باید نسبت به تحریر دفاتر حسابداری روزنامه و کل به زبان فارسی اقدام کنند. رویدادهای مالی باید بر اساس استانداردهای حسابداری و روزانه به ترتیب تاریخ وقوع در دفتر روزنامه ثبت و حداکثر تا پانزدهم ماه بعد به دفتر کل منتقل شوند.
مودیانی که از نرمافزارهای حسابداری برای ثبت رویدادها استفاده میکنند، موظفاند از نرمافزارهای موردقبول سازمان امور مالیاتی برای انجام این کار کمک بگیرند. نرم افزار سپیدار سیستم یکی از بهترین نرمافزارهای حسابداری است که میتوان از آن برای ثبت رویدادها و انجام محاسبات مالی استفاده کرد.
ارسال اظهارنامه مالیات بر حقوق؛ یکی از تکالیف مالیاتی صاحبان مشاغل
یکی از تکالیف مالیاتی اشخاص حقوقی ارسال لیست مالیات بر حقوق کارکنان حداکثر تا پایان ماه بعد است. اشخاص حقوقی باید مالیات حقوق کارکنان را محاسبه کرده و پس از کسر از حقوق، یک لیست شامل اطلاعات دقیق حقوقبگیران شامل نام کامل، نشانی، میزان حقوق و اطلاعاتی از این قبیل را به اداره مالیات تحویل دهند.
ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر درآمد در موعد مقرر
اشخاص حقوقی مشمول مالیات بر ارزش افزوده باید ظرف مدت ۱۵ روز بعد از هر فصل اقدامات لازم برای ارائه اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده را انجام دهند. علاوهبر این، اشخاص حقوقی موظفاند اظهارنامه مالیاتی درآمد خود را حداکثر تا ۴ ماه پس از اتمام سال مالیاتی ثبت کنند.
برای ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر درآمد باید از طریق مراجعه به نشانی اینترنتی tax.gov.ir در درگاه ملی خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی اقدام کرد. نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی ۲۵ درصد بوده و جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیات بر درآمد در موعد مقرر، ۳۰ درصد و غیرقابلبخشش است.
ارسال گزارش خرید و فروش فصلی به سازمان امور مالیاتی کشور
یکی از تکالیف مالیاتی اشخاص حقوقی که باید به صورت فصلی انجام شود، ارسال اطلاعات خرید و فروش و معاملات مربوط به یک فصل است. کلیه اشخاص حقوقی موظفاند تا ۱ ماه و نیم (۴۵ روز) پس از پایان هر فصل گزارشات معاملات فصلی خود را به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند.
پرداخت مالیات بر اجاره پرداختی؛ یکی از تکالیف قانونی اشخاص حقوقی از منظر مالیاتی
یکی از تکالیف مالیاتی اشخاص حقوقی که در تبصره ۹ ماده ۵۳ قانون مالیاتهای مستقیم به آن اشاره شده است، پرداخت مالیات بر اجاره پرداختی است. کلیه اشخاص حقوقی که مکانی را برای محل فعالیت اجاره کردهاند، باید مبلغ مالیات بر اجاره را از اجاره بها کسر کرده و تا پایان ماه بعد به اداره مالیات پرداخت کنند.
بعد از پرداخت مالیات بر اجاره، اشخاص حقوقی باید رسید پرداخت مالیات را به موجر تحویل دهند. جریمه عدم پرداخت مالیات بر اجاره ۱۰ درصد مالیات متعلق و ۲.۵ درصد مبلغ بیشتر به ازای هر ماه تاخیر در پرداخت محاسبه میشود.
ارائه گزارش حسابرسی صورتهای مالی شرکت به سازمان امور مالیاتی
کلیه اشخاص حقوقی، شرکتها و موسساتی که جمع درآمد آنها بیش از ۵۰ میلیارد ریال یا جمع سرمایه آنها بیش از ۸۰ میلیارد ریال باشد، باید در مدت ۳ ماه از انقضای مهلت ارسال اظهارنامه، گزارش حسابرسی مالی خود را به سازمان امور مالیاتی تحویل دهند. اشخاص حقوقی باید توجه کنند که عدم ارائه گزارش حسابرسی در تاریخ مقرر، معادل ۲۰ درصد مالیات متعلق محاسبه میشود.
محاسبه مالیات و پیشبرد آسان تکالیف مالیاتی با نرمافزار حسابداری سپیدار سیستم
در این مطلب درباره تکالیف مالیاتی اشخاص حقوقی صحبت کردیم و توضیح دادیم که مهلت قانونی انجام تکالیف قانونی اشخاص حقوقی چه تاریخی است. اگر جزو اشخاص حقوقی صاحب مشاغل هستید، برای محاسبه آسان انواع مالیات و اجرای آسان تکالیف مالیاتی میتوانید از نرمافزار حسابداری سپیدار سیستم کمک بگیرید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این نرمافزار پیشرفته به شما پیشنهاد میکنیم که حتما به سایت این مجموعه به نشانی sepidarsystem.com سر بزنید.