به گزارش تجارتنیوز، کیفیت و سرعت اینترنت در کشور شرایط خوبی ندارد. هرچند که مردم بخشی از این کاهش سرعت را ناشی از اجرای بیسر و صدای طرح صیانت میدانند اما به اعتقاد برخی از کارشناسان؛ زیرساختهای اینترنت کشور برای میزان مصرف و تعداد استفادهکنندگان فعلی جوابگو نیست. موضوعی که شیوع کرونا، خانهنشین شدن مردم و آنلاین شدن بسیاری از کسب و کارها آن را به خوبی نشان داد.
در شرایطی که اینترنت کشورهای توسعهیافته بر پایه فیبر نوری توسعه پیدا کرده و حالا صحبت از ورود ماهواره به این حوزه است، شبکه مخابراتی در بخش سیم مسی و فیبر نوری در کشور ما به خوبی توسعه پیدا نکرده است.
وعده وزیر ارتباطات برای توسعه اینترنت
مسئولان اما وعده میدهند که تنها راهحل، توسعه شبکه ثابت است و شبکههای بیسیم و موبایل به تنهایی نمی توانند از عهده نیاز کاربران برآید.
عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات اعلام کرده که نسخه شفابخش حل مشکلات اینترنت کشور توسعه فیبر نوری است.
این وزارتخانه از انتهای سال پیش برای ایجاد ۲۰ میلیون پورت فیبر نوری در سراسر کشور برنامهریزی کرده. قرار است این برنامه در سه سال اجرایی شود.
همچنین علاوه بر اپراتورهای ثابت به اپراتورهای تلفن همراه هم اجازه داده شده که خدمات اینترنت ثابت مبتنی بر فیبرنوری را ارائه کنند.
به گفته او، در بخش اینترنت همراه با موافقت دولت مقرر شده که بخشی از سهم دولت از درآمد اپراتورهای تلفن همراه صرف توسعه اینترنت ثابت فیبرنوری شود. در بخش ثابت هم، مقرر شده است که شرکتهایی که پورت فیبر نوری راه اندازی میکنند، سه درصد از درآمد خود را که بهعنوان حقالسهم به دولت میپردازند، به مدت پنج سال پرداخت نکنند.
وزیر ارتباطات مدعی شده که: تاکنون یک میلیون و ۴۰۰ هزار پورت مبتنی بر فیبر نوری راهاندازی شده است.
رد درخواست اینترنت بر پایه فیبر نوری
اما همچنان درخواست برای اینترنت بر پایه فیبر نوری از سوی مخابرات رد میشود. شهروندان تهرانی گزارش دادهاند که درخواست استفاده از سرویس فیبر نوری داشتهاند اما با مشکل نبود زیرساختهای لازم مواجه بودهاند.
بررسیها نشان میدهد که فیبر نوری در کشور خواهان زیادی هم ندارد. هزینه بالا، یکی از دلایل توسعه پیدا نکردن اینترنت بر پایه فیبر نوری است.
طبق آمارهای موجود، تعداد اشتراک فناوری FFTH که در دولت جدید به آن توجه ویژهای شده نسبت به پاییز ۱۴۰۰، حدود ۵٫۵درصد افزایش یافته است. این امر نشان میدهد با وجود تلاشهای دولت، همچنان افراد زیادی علاقمند به استفاده از این سرویس نیستند.
ضریب نفوذ تلفن ثابت در کشور هم اکنون به ۳۴٫۹۶ درصد رسیده است. تا پاییز ۱۴۰۰، ضریب نفوذ تلفن ثابت ۳۴٫۸۷ درصد اعلام شده بود. این افزایش بسیار اندک نشان میدهد توسعه تلفن ثابت در کشور تقریبا متوقف شده است.
چارهای جز بهرهگیری از فیبر نوری نداریم!
اما در این بین یک پرسش مطرح میشود که؛ با وجود طرفدار نداشتن اینترنت فیبر نوری در کشور آیا راهکاری غیر از این برای توسعه پهنای باند اینترنت کشور وجود دارد؟
خسرو سلجوقی، عضو سابق هیات عامل سازمان فناوری اطلاعات در اینباره به تجارتنیوز میگوید: در کشورهای توسعهیافته بر پایه فیبر نوری اینترنت توسعه پیدا کرده است. این کشورها حالا از فیبر نوری هم عبور کرده و به فکر توسعه اینترنت با ماهواره هستند.
او ادامه میدهد: استفاده از آنتنهای BTS مثل این است که به جای لولهکشی آب از بطری برای رساندن آب استفاده کنیم. در نتیجه چارهای جز بهرهگیری از فیبر نوری نیست. اما همانطور که گفته شد، به دلیل هزینه بالا و تاثیر تحریمها نتوانستیم زودتر زمینه توسعه اینترنت بر پایه فیبر نوری را فراهم کنیم.
به گفته سلجوقی؛ در حال حاضر دولت برای تامین هزینههای فیبر نوری، هم از مصرفکنندگان و هم ارائهدهندگان اینترنت، هزینهای را به طور غیرمستقیم دریافت میکند تا در نهایت بتواند به سمت توسعه فیبر نوری برود.
این کارشناس فناوری اطلاعات اضافه میکند: البته دنیا به سمت اینترنت ماهوارهای درحال حرکت است. یکی از همکاران ما پیشنهاد داد که در کشور با استفاده از تکنولوژی که بالن را به هوا میبرد، ماهوارههایی نزدیک به زمین بسازیم که مشکلات آنتنهای BTS را هم نداشته باشد. یعنی وقتی به مانع میخورد، کیفیت پایین نیاید. اما در عین حال مانند ماهواره نیز هزینهبر نبوده و به ظرفیت علمی و فناوری ویژهای هم برای راهاندازی نیازد ندارد.
او معتقد است: اگر بنای افزایش کیفیت اینترنت وجود داشته باشد،با استفاده از علم دانشمندان داخلی و کمک گرفتن از فناوریهای خارجی میشود اقدامات جدیدی را رقم زد.
من سه سال پیگیری کردم تا اینترنت فیبرنوری بگیرم ، پارسال وصل شد ولی الان که حجم ماهیانه رو به یک سوم رسوندند و قیمت ها رو هم به شکل تخیلی بالا بردند دیگه اصلا به صرفه نیست و تمدیدش نمیکنم.الان فقط بدرد کسی میخوره که بخواد با سرعت ۲۰۰ مگ اسنپ بگیره
جناب ناشناس شما احتمالا همون نویسنده همین مقاله نیستی؟این چه کاریه آخه دوست عزیز،، در ضمن شمایی که از اینترنت ماهواره ای ایراد میگیری یعنی شخصی مث ایلان ماسک داره اشتباه میکنه که اینترنت ماهواره ای جهانی راه اندازی میکنه؟تو کشور ما هم سرعت هم کیفیت اینترنت بشدت افتضاحه و متأسفانه هیچ کسی بفکر بهتر کردن این مسئله نیستش
آخه شما مگه نمیدانید دولت ها اگر یک تومن هم هزینه کنند، درست همان یک تومن را علاوه بر هزینه سرمایه از بر روی فیش ها از مردم میگیرند، آخه عقل شما چجوری تحلیل میکنه
خوش خیال اون اینترنتی که میگی همین اینترنتی هست که
داریم
بحث خواهان نیست دیگه ظرفیت اینترنت نمی کشه این حجم مخاطب اینترنت واره هر روز پالس داره هر روز قطع و وصل داره کاهش سرعت داره مشاغل خوابانده اگر اینطوری بود و این حرف ها صحت داشت هنوز باید تو dialup می ماندیم
دولت که نمیگه پول بدید میخوام فیبر نوری توسعه بدم.اینترنت گرونتر میکنه همه هزینه هارو از جیب مردم پرداخت میکنه به همین راحتی
مشخصه که تو این سه سال که مثلا فیبر نوری نصب میکنن و اینترنت هر روز افتضاح تر میشه میخوان طرح صیانت رو هم اجرا کنن و فقط پهنای باند داخلی رو افزایش بدن که مردم از ناچاری به اینترنت داخلی روی بیارن .
فیبر نوری یعنی پنهای باند عالی برای استارت آپ ها و تامین نیاز پهنای باند حداقل برای 30 سال آینده.
اینترنت ماهواره ای بسیار گران و تحت شرایط جوی و مکانی متغیر هست و فقط به درد مکان های صعب العبور میخورد که آخرین گزینه استفاده از اینترنت ماهواره ای است.
نمیگم اینترنت ماهواره ای بدردنخورد بلکه میگویم دربرابر فیبر نوری هیچ هست
درضمن هزینه فیبر نوری قرار نیست مردم بپردازند بلکه دولت دارد اجرای میکند و مردم فط مصرف کننده آن هستند.
در همه کشورهای پیشرفته دنیا 3/4 از اینرتنت برپایه اینترنت ثابت است ولی توی کشور ما 3/4 اینرتنت کشور برپایه موبایل و رادیویی می باشد.