خبر مهم:

کد مطلب: ۶۳۱۲۶۹

اینترنت چین چگونه است؟ / کدام شبکه‌ها در چین فیلتر است؟

اینترنت چین چگونه است؟ / کدام شبکه‌ها در چین فیلتر است؟

از زمان مطرح شدن محدودسازی اینترنت در ایران، گفته می‌شود که اینترنت ایران چینی می‌شود یا اینکه الگوی ایران برای اینترنت، نسخه چینی آن است. اما اینترنت در چین چه شکل است و آیا طرح صیانت از اینترنت شبیه الگوی چین است؟

به گزارش تجارت‌نیوز ، بر اساس طرح صیانت از فضای مجازی ، اینترنت در ایران دولتی می‌شود و هیچ شرکت خصوصی نمی‌تواند عرضه‌کننده اینترنت در ایران باشد. همه پیام‌رسان‌ها و اپلیکیشن‌ها باید از قوانین و مقرراتی که کمیسیون عالی وضع می‌کند تبعیت کنند و اگرنه، سرعت اینترنت محدود می‌شود و دسترسی به آن شبکه یا پلتفرم محدود می‌شود.

اگرچه آنچه در طرح صیانت آمده فراتر از این موارد است، اما همین چند نمونه شباهت زیادی با الگوی اینترنت چین دارد.

دیوار آتش در چین چگونه کار می‌کند؟

روزنامه اعتماد در گزارشی به ویژگی‌های اینترنت چین پرداخته است. بر اساس این گزارش پروژه مسدوسازی اینترنت در چین از سال ۱۹۹۸ کلید خورد و بعدها از دل این طرح، «دیوار بزرگ آتش» (Great Firewall) بیرون آمد. این دیوار یکی از پیچیده‌ترین سیستم‌های کنترل اینترنت و سانسور محتوا در دنیاست.

در چین دو میلیون نفر در استخدام دولتند تا صرفا بر شبکه‌های اجتماعی، سرویس‌های بلاگ یا پیشبرد فیلترینگ در این کشور نظارت می‌کنند.

در چین، مسیر‌های دسترسی به اینترنت، متعلق به دولت است. . شرکت‌هایی مانند تلکام، چاینا موبایل یا چاینا یونیکورن، انحصار فروش اینترنت را به دست دارند. یعنی نزدیک به ۷۰۰ میلیون کاربر اینترنت در چین فقط از چند شرکت قادر به خرید هستند. شرکت‌های خصوصی هم می‌توانند پهنای باند مورد نیاز خود را از دولت اجاره کنند.

بر اساس مطالعات گروهی از دانشگاهیان در سال ۲۰۲۰، در چین ۳۱۱ هزار دامنه توسط دیوار آتشین چین مسدود شده است. معروفترین این دامنه‌ها عبارتند از «گوگل، یوتیوب، فیس‌بوک، ردیت (Reddit)، نتفلیکس، اینستاگرام، توییچ، واتس‌آپ و حتی پینترست.»

البته دولت چین زمانی به محدودسازی و مسدود کردن اینترنت رو آورد که هنوز استفاده از اینترنت فراگیر نبود و کسب‌وکارهای این کشور روی پیام‌رسان و شبکه‌های خارجی فعال نبودند.

کدام سایت‌ها در چین فیلتر است؟

در چین، سایت ویبو جایگزین توییتر شده، وی‌چت جایگزین واتس‌آپ است و بایدو جایگزین گوگل. اما حتی این جایگزین‌ها هم محدودیت‌هایی دارند و مردم چین حق ندارند درباره یک‌سری موضوعات خاص در آنجا صحبت کنند. مثلا اگر با موتور جست‌وجوی بایدو در داخل کشور چین درباره حادثه میدان تیان آن من جست‌وجو کنید، با نتایج متفاوتی نسبت به نتایج گوگل روبه‌رو می‌شوید.

فیلترشکن‌ها در چین فعال است؟ با وجود افسانه‌هایی که از فیلترینگ در اینترنت چین به رسانه‌ها راه یافته، کاربران این کشور در تلاش برای رسیدن به اینترنت آزاد از تمام ابزار‌ها استفاده می‌کنند. کاربران مدام با استفاده از فیلترشکن به جنگ دیوار آتش می‌روند و این دیوار هم هر روز با به‌روزرسانی و امکانات سخت‌افزاری و بودجه‌های کلان، فیلترشکن‌ها را شناسایی و فیلتر می‌کند. همان مسئولیتی که در طرح صیانت بر عهده وزارت ارتباطات گذاشته شده است.

در این گزارش تاکید شده که مردم چین نهایتا راه استفاده از اینترنت آزاد را پیدا می‌کنند و مدام فیلترینگ را دور می‌زنند. اما مساله این است که چینی‌ها در سال ۱۹۹۷ یعنی ۲۵ سال پیش این پروژه را کلید زده‌اند. زمانی که اقتصاد این کشور اصلا به اینترنت وابسته نبود.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • میلاد

    این آینده نت ایرانه

    • ناشناس

      نفرمایید آینده اینترنت ما به مراتب از این بد تره

  • ناشناس

    از ونزوئلا جلو میزنیم

  • ناشناس

    بابا نمیشه میلیاردها دیتا بیت از ایران تولید شده ،دویست هزار میلیارد تومن در وحله اول لازمه،در حالی که بودجه صیانت ده هزار میلیارد تومنه،چین فقط دو میلیون کارمند داره تو بخش های مختلف برای جلوگیری از ورود اینترنت آزاد ،ایران هم حداقل باید صدو پنجاه هزار نیروی حاذق داشته باشه آخه وقتی زیر ساخت و بودجه نیست مقایسه کار غلطیه

  • ناشناس

    نکته مهم این بخش اونجا بود که زمانی این طرح اجرا شده که اقتصاد مردم وابستگی نداشته به اینترنت پس ملت بدبخت چین هم با فیلتر شکن وارد میشن بالای ده میلیون نفر از ایران میرن مثل من ولی انتخابات بعدی همه برید جلوی رییسی رو بگیرین

  • ناشناس

    چرا اینهمه فشار به مردم باید انجام بشه با الگو برداری از هر کشورهایی ‌که فقط عرصه های زندگی رو به مردم مسدود کرده بشه مگر نه اینکه نطامها باید در خدمت باشند نه برای در انحصار گرفتن مردم. امیدواریم که تدابیری برای زندگی نه برای مردگی مردم اندیشه شو د و بکار گرفته شود مگر نه انکه هر محدودیتی حتا در بچگی ادمی رو جری تر میکنه هان زندگی از ان همه مردمان است

  • ایران

    آیا نرخ بیکاری و تورمی که ما داریم چینم داره ؟
    از طرفی الان حدودا ۸ میلیون شوغل به اینترنت وابستس ، با بسته بیکار شدن این ۸ میلیون چی به سر این افراد میاد ؟
    آیا درسته ایرانو با چین یکسان ببینیم ؟
    در صورتی که از نظر اقتصادی اصلا با چین قابل مقایسه نیستم .
    آیا نمایندگان محترم مجلس که این طرح را پیشنهاد دادند به مسائل فکر کره‌اند ؟
    آیا برا این مسائل راه کاری پیشنهاد داده‌اند ؟
    نتنها که برا این مسائل راه کاری پیشنهاد نداده بلکه طرحی گنگ و ناقص به تصویب رسیده است .

  • ناشناس

    چرابایدازکشورهایی پیروی کنیدکه مردمشان راتحت فشارقرارمیدهند،کشورهای چین وروسیه هیچ دین ومذهبی ندارند،چراباآنهامعامله میکنید،مثلاقراربودماالگوی بسیاری ازکشورهاباشیم

  • ناشناس

    فعلا زیرساخت نداریم وگرنه تا حالا صد بار ملی شده بود

  • ناشناس

    اول اینکه اینترنت زمانی معنی پیدا میکنه که ساختار و چهارچوب داشته باشه یعنی شبکه گسترده جهانی! اگه یه کشور میخواد فقط در سطح محدوده خودش همچین شبکه ای داشته باشه بهش اینترنت نمیگن میشه اینترانت یا شبکه MAN. پس واژه ای به نام اینترنت ملی صحیح نیست.لطفا مردم اطلاعات خودشو بالا ببرن و اینقدر واژه اینترنت ملی رو برند نکنن. دوم اینکه ایران تولید کننده دیتا نیست و علم روز فقط از طریق دنیا به دستمون میرسه و اگر اینت ارتباط قطع بشه مث 30 سال پیش باید 5 سال منتظر باشیم تا کتابش چاپ بشه و صددرصد از دنیا عقب میمونیم. سوم اینکه ایران فضای مناسب برای ارائه کسبو کارهای اینترنتی رو نداره و بخواد روش وقت بزاره حداقل 15 سال زمان میبره که به شرایط حال حاضر دنیا برسه و اگرم رسید دیگه اون علم تو دنیا صد بار آپدیت و منقضی شده.

    • نازی

      درود عزیزم

  • ناشناس

    کاش طرحی برای محدودسازی فشار دولت مردانمون بر مردم تصویب میشد، تا طرحی برای محدودسازی استفاده مردم بر هر چیزی از جمله اینترنت!