تجارتنیوز گزارش میدهد:
درآمد صنعت گردشگری ایران/ به یک درصد دنیا هم نرسیدیم
با وجود اینکه شرکت های فعال در حوزه سفر و گردشگری، آمارهای مثبتی از حوزه فعالیت خود ارائه میدهند، اما درآمد صنعت گردشگری ایران به یک درصد دنیا هم نرسیده است.
به گزارش تجارتنیوز ، طبق آمارهای منتشرشده در گزارش عملکرد استارتاپ «فلای تودی» که در صنعت گردشگری و حملونقل بینالمللی و داخلی فعالیت دارد، این صنعت در سال 1401 به لحاظ ارزش ریالی با رشد همراه بوده است.
افزایش آمار فروش ذکرشده در این گزارش، در دو بخش بینالمللی و داخلی بوده اما سوالی که همچنان در این دست گزارشها پاسخ داده نمیشود، تعداد فروش خدمات است. زیرا رشد فروش شامل دو اتفاق است؛ یکی افزایش فروش در تعداد خدمات و دیگری افزایش قیمت هر خدمت است.
در این گزارش آمده که ارزش ریالی فروش بلیط هواپیما داخلی و خارجی در سال 1401 نسبت به سال 1400 رشدی معادل 129درصد داشته است. بهصورت جداگانه فروش بلیط خارجی 179درصد و بلیط داخلی 79درصد رشد کردهاند.
افزایش ۳ برابری قیمت بلیط ترکیه در سال 1401
این آمار در حالی ارائه شده که بلیط هواپیمای ترکیه در سال 1400 قیمتی حدود 2میلیون تا 3 میلیون تومان داشته و در سال 1401 به بازه قیمتی 9 میلیون تا 14 میلیون تومان رسیده که دلیل اصلی گران شدن بلیطهای خارجی بالارفتن قیمت ارز بود. این افزایش قیمت بلیط بهطور طبیعی در افزایش آمار فروش تاثیرگذار است.
نکته قابل توجه در این گزارش، فروش بلیطی به قیمت 487میلون تومان است؛ ولی جزئیاتی از مقصد و نوع هواپیما گفته نشده است.
در قسمت دیگری از این گزارش آمده که پرفروشترین مقاصد بینالمللی از نظر خرید بلیط پرواز و رزرو هتل، استانبول ترکیه و دبی امارت بودهاند که میتوان گفت یکی از دلایل افزایش تعداد سفر به این دو شهر، سرمایهگذارهایی است که توسط ایرانیان در این کشورها انجام شده است.
جمعیت مهاجران ایرانی در ترکیه 5 برابر شد
طبق آمار رصدخانه مهاجرت ایرانیان در سال 1401، ترکیه در بین مقاصد اصلی مهاجران ایرانی بود بهطوری که جمعیت ایرانیان در این کشور در سال ۲۰۲۱ نسبت به سال ۲۰۱۴ میلادی، بیش از ۵ برابر رشد کرده است. بنا بر اعلام مرکز آمار ترکیه، جمعيت ايرانيان در تركيه در سال ۲۰۲۱ میلادی، ۱۵۵ هزار نفر بوده است.
ترکیه از سال ۲۰۱۹ میلادی به مقصد مورد علاقه مهاجران ایرانی تبدیل شده است؛ تا جایی که جمعیت ایرانیان در ترکیه در بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ میلادی، بیشتر از جمعیت ایرانیان در اتحادیه اروپا، بریتانیا و استرالیا است.
درآمد شرکتهای ایرانی در صنعت گردشگری بینالمللی هنوز به ۱ درصد نرسیده است
با وجود تمام آمارهایی که در این گزارش آمده و نمایانگر رشد این صنعت در ایران است اما براساس تحقیقات جهانی، سهم شرکتهای ایرانی در صنعت سفر و گردشگری بینالمللی هنوز به 1درصد نرسیده است.
وبسایت phocuswright.com بهعنوان یک مرجع تحقیقاتی پیشرو در صنعت سفر و گردشگری تخمین زده که گردش مالی این صنعت تا پایان سال 2023 به 1.6تریلیون دلار میرسد.
این تخمین در حالی زده شده که میزان گردش مالی صنعت سفر و گردشگری سال 2023 تا این لحظه 854میلیارد دلار بوده که نصف رقم تخمین زده شده است. با این حال، رقم 854میلیارد دلاری فعلی از کل گردش مالی سال 2022 که رقم 717میلیارد دلار بوده، بیشتر است.
چه مشکلاتی بر سر راه فروش بلیط خارجی آنلاین است؟
پروازهای داخلی:
- کمبود ظرفیت ناوگان هوایی کشور
- ایجاد محدودیتهای سقف نرخی و تغییر فروش از بازار آنلاین و رسمی به بازارهای غیر رسمی
- مشکلات سقف نرخ بلیط و اختلافات سازمان هواپیمایی کشوری و انجمن شرکتهای هواپیمایی
پرواز خارجی:
- نوسانات نرخ ارز
- محدودیت ارائه ویزا به مسافرین ایرانی و تاثر منفی آن بر میزان فروش بلیطهای خارجی
- محدودیت درگاههای پرداخت آنلاین
- عدم تمایل شرکتهای هواپیمایی خارجی برای حضور در بازار ایران
- کاهش مقاصد بینالمللی شرکتهای هواپیمایی داخلی به علت تحریم
همسایگان ایران گوی سبقت را ربودهاند
این مشکلات در حالی برای شرکتهای حملونقل هوایی ایران وجود دارد که کشورهای همسایه مانند عربستان، قطر و امارات سرمایهگذاریهای زیادی در این حوزه انجام دادهاند.
برای مثال احمد الخطیب، وزیر گردشگری عربستان، دو ماه پیش، از سرمایهگذاری ۸۰۰ میلیارد دلاری این کشور در بخش گردشگری طی یک دهه آینده خبر داد و گفت: «سفر و گردشگری ۴.۵درصد از تولید ناخالص داخلی عربستان را تشکیل میدهد که این رقم در مقایسه با سال ۲۰۱۹ میلادی، ۳درصد افزایش یافته است. عربستان در تلاش است تا سال ۲۰۳۰ میلادی، سهم سفر و گردشگری در تولید ناخالص داخلی این کشور را به ۱۰درصد برساند.»
نظرات