گوشی رجیستری شده بخریم یا نه؟
اجرای طرح رجیستری گوشی تلفن همراه از دو سال پیش، با هدف مقابلهبا قاچاق آغاز شد. اما ناهماهنگی سامانه رجیستری و واردکنندگان گوشی و تبلت، عرضه محصولات فاقد رجیستری را به مشتریان افزایش داده، که باعث مشکلاتی برای آنها شده است.
به گزارش تجارتنیوز ، اگرچه طرح رجیستری موجب کاهش شدید واردات گوشیهای قاچاق در بازار و افزایش درآمد دولت شده اما مشکلات اجرایی آن همزمان زمینه کمبود و رشد نسبی قیمت را در بازار خردهفروشی فراهم کرده است.
در شرایطی که اغلب مشتریان متقاضی خرید گوشی و تبلت رجیستر شده هستند بهدلیل نبود امکان رجیستری گوشی و تبلت بدون بازکردن پلمب و بستهبندی این محصولات، در فروشگاههای مجازی فروش گوشی و تبلت، عرضه محصولات فاقد رجیستری رونق گرفته است موضوعی که موجب تماس و پیگیری چند باره مشتریانی شده است که بهدلیل طولانی شدن فرایند رجیستری یا رجیستر نشدن این محصولات، باصرف وقت و هزینه بیشتر ناگزیر به مراجعه به دفاتر فروش این شرکتها برای پیگیری رجیستری یا شکایت به اتحادیهها و تشکلهای صنفی ذیربط برای پیگیری قانونی حقوق خود شدهاند.
تحمیل مشکلات رجیستری به مشتری
سخنگوی اتحادیه کسبوکارهای مجازی در گفتوگو با خبرنگار همشهری با پذیرش این شیوه فروش گوشیهای فاقد رجیستری در شرکتهای مجازی، گفت: همه فروشندگان کالا در فضای مجازی یا حقیقی به رعایت شرایط و قوانین رسمی در عرضه کالا ملزم هستند و اصلا گوشیهایی که رجیستر نشوند، قابل استفاده نیستند و ارزشی ندارند.
با وجود این رضا الفتنسب، هرگونه مغایرت فروش مجازی گوشیهای فاقد رجیستری در شرکتهای اینترنتی با قانون تجارت را رد کرد و افزود: ضوابط اعلام شده در طرح رجیستری گوشی و تبلت و اجرای آن، در قانون تجارت و همچنین ضوابط نماد شرکتهای اینترنتی قید نشده است، در نتیجه بهنظر میرسد عرضه گوشی و تبلتهای فاقد رجیستری در فروشگاههای مجازی، تابع شرایطی است که سامانههای مذکور به مشتریان و این شرکتها تحمیل کردهاند.
او با بیان اینکه اجرای ضوابط رجیستری در فروشگاههای مجازی محصولات دیجیتال مسایل و مشکلات خاص خود را دارد، افزود: مشکل رجیستری گوشی خریداری شده از فضای مجازی حتی برای من نیز بهوجود آمد اما شرکت مجازی فروشنده اعلام کرد نگران رجیستر شدن گوشی خریداری شده نباشم و با گذشت چند هفته این مشکل حل شد. اگرچه معمولا فرایند رجیستری و ثبت اینگونه گوشیها و تبلتها در سامانه رجستری از چند روز تا ۳هفته طول میکشد.
او با بیان اینکه برخلاف فروشگاههای سطح شهر که با بازکردن در جعبه گوشی و تبلت در حضور مشتری نسبت به رجیستری آن اقدام میکنند، چنین امکانی در طرحهای فروش اینترنتی وجود ندارد اما فروشگاههای مجازی به رجیسترکردن گوشی و تبلت طی چند روز پس از فروش ملزم هستند.
شکایت به اتحادیه یا پیگیری با نماد اعتماد شرکت ها
سخنگوی اتحادیه کسبوکارهای مجازی در مورد امکان رجیستر نشدن اینگونه گوشیها و تبلتها و نحوه پیگیری مشتریان نیز افزود: معمولا اقلام دیجیتال که واردکنندگان رسمی و با ثبت در سامانههای رسمی وارد میکنند، مشکل غیرقانونی بودن و قاچاق ندارد و کالاهای عرضه شده در فروشگاههای مجازی نیز با توجه به الزام آنها برای رعایت ضوابط و مقررات مشکل واردات غیرقانونی یا قاچاق بودن ندارد اما فروشندگان اینترنتی نمیتوانند گوشی پلمب را با جانمایی سیمکارت در حضور مشتری، رجیستر کرده و تحویل دهند.
او ادامه داد: مشتریان میتوانند شکایت خود را از شرکتهای اینترنتی دارای مجوز از این اتحادیه در زمینه رجیستر نشدن گوشی و تبلت، از طریق سایت اتحادیه اعلام کنند تا بررسی و اقدام شود. در مورد شرکتهای مجازی که از این اتحادیه مجوز ندارند نیز امکان پیگیری حقوق مشتریان با استفاده از شرایط و ضوابط نماد اعتماد الکترونیک وجود دارد.
الفتنسب، افزود: بهدلیل شرایط و ضوابط خاص سامانه رجیستری اکنون این شیوه فروش اینترنتی گوشی و تبلت با تأخیر چند روزه یا چند هفتهای رجیستری به روال تبدیل شده اما در قوانین رجیستری تأکید شده فروشندگان به عرضه گوشی، تبلت و سایر محصولات دیجیتال پس از رجیستر شدن به مشتریان ملزم هستند.
منبع: همشهری
آخرین اخبار و گزارشها در حوزه استارتاپ و فناوری اطلاعات را در صفحه اختصاصی استارتاپ تجارتنیوز دنبال کنید.
نظرات