به گزارش تجارت نیوز، مرکز افکارسنجی ملت مرکز پژوهش های مجلس در گزارش «سنجش دیدگاه مردم درباره خدمات الکترونیکی و اینترنتی دولت» آورده که مرکز افکار سنجی ملت نظرسنجی حاضر را در آذرماه سال ۱۴۰۳ انجام داده است. جامعه آماری این پروژه همه افراد ۱۸ سال و بیشتر در کل کشور بودهاند. در این پیمایش تعداد ۱۱۰۰ پرسشنامه بهروش تلفنی از این جامعه آماری گردآوری شده است. هدف از اجرای این پیمایش، سنجش دیدگاه و استفاده مردم از خدمات الکترونیکی و اینترنتی دولت بوده است.
در بخشی از این نظرسنجی به استفاده از خدمات غیرحضوری و اینترنتی دولتی پرداخته شده و بیان شده که ۱/۴۲ درصد از مردم معمولاً کارهای اداری خود را با «مراجعه حضوری به ادارهها» ، ۱/۳۰ درصد بهروش «اینترنتی» و ۱/۱۷ درصد با «مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیکی» انجام میدهند. گفتنی است ۲/۱۰ درصد از مردم از دیگران میخواهند تا چنین اموری را برایشان انجام دهند.
همچنبن در این نظرسنجی آمده که ۴۸ درصد از مردم اذعان کردهاند مهارت لازم جهت انجام کارهای اداری بهصورت اینترنتی را بهمیزان «زیاد یا خیلی زیاد» داشته و ۹/۳۸ درصد بهمیزان «کمی» دارند. همچنین، ۸/۱۱ درصد «اصلاً» توانایی مورد نیاز جهت انجام این امور بهصورت اینترنتی را ندارند.
در بخش دیگری از این نظرسنجی ذکر شده که از نظر ۳/۱۱ درصد از مردم انجام کارهای اداری بهصورت اینترنتی اصلاً پیچیده نیست. از طرفی، ۸/۴۴ درصد پیچیدگی آن را «کم» و ۶/۴۰ درصد «زیاد یا خیلی زیاد» عنوان کردهاند. از نظر ۸/۶۳ درصد از مردم اطلاعرسانی دولت درباره خدمات اینترنتی که ارائه میدهد «کم یا خیلی کم» است.
تجربه و نظر مردم درباره دفاتر الکترونیک هم بخش دیگر نظرسنجی مرکز افکار سنجی ملت است. در این بخش بیان شده که در بررسی میزان مراجعه مردم به دفاتر خدمات الکترونیکی طی یکسال گذشته، ۳/۵۳ درصد از پاسخگویان به دفاتر پلیس+۱۰، ۳/۵۳ درصد به دفاتر پیشخوان دولت، ۶/۳۱ درصد به دفاتر پیشخوان قوه قضائیه و ۷/۱۰ درصد به دفاتر خدمات الکترونیک شهر مراجعه داشتهاند.
در این نظرسنجی آمده که رضایت مراجعان دفاتر مختلف الکترونیک درباره خدمات ارائه شده در این دفاتر بدین شرح بوده است: ۷/۷۳ درصد از مراجعان به دفاتر پیشخوان دولت، ۲/۷۲ درصد از مراجعان به دفاتر پلیس+۱۰، ۷/۶۲ درصد از مراجعان به دفاتر پیشخوان قوه قضائیه و ۸/۴۹ درصد از مراجعان به دفاتر خدمات الکترونیک شهر از خدمات دفتر مربوطه راضی بودهاند.
در نظرسنجی مرکز افکار سنجی ملت ذکر شده که بیشترین چالش برای کسانیکه طی یکسال گذشته حداقل به یکی از دفاتر نام برده شده مراجعه کردهاند بهترتیب کندی و قطع شدن سیستمها (۶/۷۲ درصد)، درخواست کپی از مدارک هویتی مثل کارت ملی یا شناسنامه (۹/۶۷ درصد)، کم بودن تعداد کارمندان (۹/۴۵ درصد) و درخواست کپی برابر اصل مدارک (۴۰ درصد) بوده است.
در ادامه این نظرسنجی تصریح شده که نزدیک به سهچهارم از مراجعان (۴/۷۲ درصد) بیان کردهاند هنگام مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک، درباره نرخ مصوب خدمات به آنها اطلاعرسانی نشده بود. همچنین، ۱/۴۳ درصد نیز معتقدند اطلاعرسانی مناسبی درباره مدارک مورد نیاز هنگام مراجعه به این دفاتر نشده است.
پنجره ملی خدمات دولت هوشمند هم مورد پرسش قرار گرفته است. در این زمینه آمده که پس از ارائه توضیحی درباره سایت پنجره ملی خدمات دولت هوشمند، ۳/۴۲ درصد از پاسخگویان بیان کردهاند با این سایت آشنایی داشته و ۵/۵۷ درصد تابهحال اسم این سایت را نشنیدهاند.
در ادامه بیان شده که نزدیک به نیمی از کاربران پنجره ملی خدمات دولت هوشمند (۹/۴۶ درصد) اعلام کردهاند خودشان به تنهایی و ۹/۱۶ درصد به کمک دیگران از این سایت استفاده کردهاند. ۱/۳۶ درصد نیز در یکسال گذشته اصلاً از آن استفاده نکردهاند. ۷/۷۲ درصد از کسانی که در یکسال گذشته بهمنظور دریافت یک خدمت دولتی برای خودشان از سایت پنجره ملی خدمات دولت هوشمند استفاده کردهاند، کار کردن با این سایت را بهمیزان «زیاد یا خیلی زیادی» آسان تلقی کرده و ۷/۲۵ درصد نیز آن را کمتر آسان ارزیابی کردهاند. علاوهبراین، ۸/۷۳ درصد از این افراد از خدمات این سایت راضی و ۸/۲۲ درصد ناراضی بودند.
در جمع بندی این بخش ذکر شده که اغلب مطلعان از درگاه ملی خدمات دولت هوشمند (۳/۸۰ درصد) بیان کردند که تاکنون از اپلیکیشن درگاه ملی خدمات دولت هوشمند استفاده نکردهاند و تنها ۱۸ درصد تجربه استفاده از این اپلیکیشن را دارند.
سنجش میزان استفاده مردم از خدمات الکترونیکی دولت هم در نظرسنجی مرکز افکار سنجی ملت مورد پرسش واقع شده است. در این بخش ذکر شده که۵/۲۷ درصد از مردم جهت انجام پرداخت های مربوط به خودرو با استفاده از اپلیکیشنهای موبایلی، ۵/۱۸ درصد با مراجعه به دفاتر خدمات دولتی و ۱۳ درصد با استفاده از سایتهای اینترنتی این خدمات را انجام میدهند. از طرفی، ۳۴ درصد از مردم اذعان کردهاند این پرداختها را خودشان انجام نمیدهند یا از این قبیل پرداختها ندارند.
در این نظرسنجی بیان شده که حدوداً نیمی از مردم (۵/۵۲ درصد) اعلام کردهاند با استفاده از اپلیکیشنهای موبایلی، ۴/۱۱ درصد از طریق سایتهای اینترنتی، ۹/۷ درصد از طریق خودپرداز بانک، ۶/۴ درصد بهوسیله دستگاه پوز و ۲/۳ درصد با مراجعه به بانک پرداختهای مربوط به قبوض خود را انجام میدهند. گفتنی است ۸/۱۵ درصد از مردم اذعان کردهاند این پرداختها را خودشان انجام نمیدهند یا چنین پرداختهایی ندارند.
در بخش دیگری از این نظرسنجی تصریح شده که نیمی از مردم (۷/۴۹ درصد) اذعان کردهاند از خدمات قضایی شامل پیگیری پروندههای قضایی، دریافت گواهی عدم سوءپیشینه و … استفاده نکردهاند. از طرفی، ۱/۱۶ درصد از طریق سایتهای اینترنتی، ۸/۱۲ درصد با مراجعه به دفاتر خدمات دولتی، ۴/۱۰ درصد با مراجعه حضوری و ۶/۵ درصد نیز با مراجعه به کافینت خدمات قضایی خود را انجام میدهند.
در جمع بندی این بخش آمده که حدوداً سهچهارم از مردم (۳/۷۳ درصد) از خدمات شهری و ساختمانی شامل صدور مجوزهای ساختمانی، صدور پروانه ساخت و پایان کار استفاده نمیکنند. از طرفی ۶/۱۶ درصد بهروش مراجعه حضوری و ۱/۶ درصد با مراجعه به دفاتر خدمات دولتی، خدمات شهری و ساختمانی خود را انجام میدهند.
بیش از ۷ درصد مردم، بیش از سه ساعت در شبانهروز از اینترنت استفاده میکنند!
سنجش مصرف اینترنت بخش دیگر نظرسنجی مرکز پژوهش ها است. در این بخش بیان شده که میانگین مصرف اینترنت پاسخگویان در یک شبانهروز به این شرح است؛ ۷/۳۵ درصد بیش از سه ساعت، ۲/۳۲ درصد یک تا سه ساعت و ۴/۱۷ درصد کمتر از یک ساعت در شبانهروز از اینترنت استفاده میکنند. گفتنی است ۶/۱۴ درصد از مردم اصلاً از اینترنت استفاده نمیکنند. اغلب کاربران اینترنت بیان کردهاند که برای استفاده از اینترنت بیشتر از تلفن همراه خود استفاده میکنند (۲/۹۴ درصد) و تنها ۶/۴ درصد از لپتاپ و کامپیوتر استفاده میکنند.
در این نظرسنجی تصریح شده که یکسوم از کاربران اینترنت (۵/۳۴ درصد) اصلاً از سرعت اینترنت خود راضی نیستند. همچنین، ۲/۴۳ درصد بهمیزان کمی و ۲/۲۲ درصد تا حد زیاد یا خیلی زیادی از سرعت اینترنت رضایت دارند. ۱/۵۵ درصد از کاربران اینترنت بیان کردهاند که اینترنت در محل سکونتشان همیشه در دسترس است و ۳/۴۱ درصد میگویند فقط در برخی مواقع در دسترس است.
همچنین در این نظرسنجی بیان شده که حدود نیمی از کاربران اینترنت (۴/۴۹ درصد) از فیلترشکن رایگان و ۳/۳۰ درصد از فیلترشکن پولی استفاده میکنند. گفتنی است ۹/۱۸ درصد اصلاً از فیلترشکن استفاده نمیکنند.
آخرین یافته این نظرسنجی از این قرار است که با وجود اینکه ۷/۳۱ درصد از کاربران اینترنت بر این باورند که دولت آقای پزشکیان تا حد «زیاد یا خیلی زیادی» توان رفع محدودیت شبکههای اجتماعی را دارد، ۷/۲۶ درصد به آن احتمال کمی داده و ۸/۲۴ درصد رفع فیلترینگ شبکههای اجتماعی در دولت ایشان را منتفی میدانند.
شما میتوانید برای پیگیری اخبار اکوسیستم فناورانه داخل و تازههای تکنولوژی صفحه علم و تکنولوژی تجارتنیوز را دنبال کنید.
منبع: سیتنا