به گزارش تجارت نیوز، علی ماجدی، سفیر اسبق ایران در آلمان، در بخشی از گفتوگوی خود با با برنامه صدای دیپلمات روایت متفاوتی از خروج دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، از برجام ارائه کرده است که در ادامه میخوانید.
ابزار دیپلماسی، گفتوگوست
ابزار دیپلماسی، گفتوگوست. یعنی اگر ما به دیپلماسی باور داریم ابزار آن گفتوگوست و غیر از آن ابزار دیگری برای دیپلماسی وجود ندارد. در رابطه با مباحثی هم که الان پیرامون این قضیه مطرح میشود میتوانیم به گذشته برگردیم و ببینیم واقعاً چه مراحلی طی شده است که ما حالا می توانیم به راحتی از مقوله مذاکره سخن بگوییم.
اگر به روندهایی که از ابتدای انقلاب تا به امروز داشتیم نگاهی بیاندازیم درمییابیم که حتی یک زمانی با صحبت از موضوع «مذاکره» هم برخورد میشد. ما این روند را طی کردیم تا آن زمان که «مکفارلین» و مرحوم هاشمی رفسنجانی در زمان جنگ مذاکراتی را انجام دادند و یکسری رفتوآمدها داشتند که البته بعداً برملا شد. روند معمول در کشور ما اینطور بوده است که واقعیتهای رخ داده همیشه یا انکار یا خیلی با سختی بیان شده است. به شکلی که انجام مذاکرات معادل این بود که جنایت کردهایم.
ولی ما دیدیم که در برجام با 1+5 که متشکل از 5 عضو دائم شورای امنیت به اضافه آلمان بودند نشستیم و مذاکره کردیم. نتایج مذاکرات هم طبق نظر اکثریت برد ـ برد بود. بالاخره شما وقتی مقابل 6 قدرت بینالمللی مینشینید خیلی آسان نیست و به نظرم جای تقدیر هم از آقای ظریف و هم تیم پشتیبانی وجود دارد که نتایج قابل قبولی حاصل شد. یک سال پس از آن ترامپ از برجام خارج شد، اما اگر فراموش نکرده باشیم آقای روحانی به عنوان رئیسجمهور وقت، صحبت از برجام 2 و 3 کرد، یعنی ما قصد داشتیم وارد یک پروسه مذاکره شویم تا مشکلاتمان با آمریکا حل شود. خب آن موقع اجازه داده نشد و بعد هم وقایعی رخ داد که آمریکاییها در هر حال مدعی شدند. دقت کنید که ترامپ شخصیتاً تاجرپیشه است. درست است که در رأس بالاترین قدرت دنیا نشسته است، اما یک مقدار هم تاجرپیشه است.
*خب ما این نگاه تاجرپیشگی را هم 4 سال پیش داشتیم، اما تحریم شدیم. یعنی همین نگاه تاجرپیشه بودن ترامپ …
اتفاقاً به همین خاطر تحریم شدیم.
*چرا؟
زیرا آمریکاییها میخواستند وارد بازار ایران شوند.
پس از برجام به آمریکا اجازه ندادیم وارد بازار ایران شود و تحریم شدیم
*یعنی همان موقع آمریکا خواست که وارد بازار ایران شود و ایران تمایل نداشت و ما تحریم شدیم؟
بله. درواقع آن زمان آنچه که آمریکاییها میگفتند این بود که چه دلیلی دارد (با برجام کشورهای دیگر با ایران تجارت داشته باشند اما آمریکا خیر). دقت کنید که برای آمریکا از سوی ایران تهدید امنیتی وجود ندارد، ما کجا، آمریکا کجا؟! چه از نظر مسافت و چه از نظر قدرت. تعارف که نداریم. بنابراین (آمریکا) گفت من بیایم مذاکره کنم و آن موقع هم اگر یادمان باشد آقای روحانی گفت که باید با کدخدا مذاکره کنیم. بالاخره من وقتی سفیر وقت ایران در آلمان بودم. آنجا مذاکرات انجام میشد و کنفرانس مونیخ هم همانجا برگزار شد.
*بین ایران و آمریکا؟
بین 5 کشور انجام میشد، اما مذاکرات جداگانهای هم آقای ظریف با آقای کری داشت.
*یعنی آمریکاییها خواستند که در قالب همان مذاکرات مونیخ و مذاکرات دیگر وارد بازار ایران شوند. خب دلیل ما چه بود که اجازه ندادیم آمریکاییها بیایند؟ چون در قالب 1+5 این فرصت باید برای همه کشورها مهیا میشد.
وقتی برجام امضا شد، من به عنوان سفیر ایران در آلمان حضور داشتم و میگویم اولین کسی که وارد ایران شد آقای زیگما گابریل معاون صدراعظم، خانم مرکل و وزیر اقتصاد آلمان بود و پس از آن از هر 16 ایالت آلمان به ایران آمدند. در آلمان ایالتی نبود که از ایران دیدار نکند.
*من هنوز پاسخ سوالم را نگرفتم، چرا ایران اجازه نداد آمریکاییها به ایران بیایند و سرمایهگذاری کنند؟
چرا از من میپرسید؟ من شنیدهها را میگویم.
ترامپ از برجام خارج شد چون به تجار آمریکایی اجازه ورود به ایران داده نشد
*میخواهم بدانم شنیدههایتان چه بوده است؟
از قرار معلوم به این دلیل بوده که خودروسازان آمریکایی و دیگر تجار این کشور میخواستند به ایران بیایند اما به آنها اجازه ورود داده نشده بود.
*به همین دلیل هم ترامپ تحریمهای مجدد را اعمال کرد؟
بله. گفت چرا من امضا کنم و منافع آن را اروپاییها ببرند؟ بالاخره اگر ادامه پیدا میکرد (شرایط دیگری رقم میخورد!) شما بدانید که در حال حاضر ما عنوان دارنده دومین منبع گازی دنیا و چهارمین منبع نفت جهان را داریم.
ایران بالقوه یک زمینه توسعه اقتصادی دارد و نیازمند سرمایهگذاریهای کلان است که این سرمایهگذاریهای کلان هم میتواند اقتصاد ما را در یک دهه واقعاً دگرگون کند
*ولی آنقدر تجهیزاتمان فرسوده است که امکان برداشت نداریم.
من هم میخواهم همین را بگویم. یعنی ایران بالقوه یک زمینه توسعه اقتصادی دارد و نیازمند سرمایهگذاریهای کلان است که این سرمایهگذاریهای کلان هم میتواند اقتصاد ما را در یک دهه واقعاً دگرگون کند و هم کشورها و شرکتهایی که مربوط به کشورهای مختلف هستند سود ببرند. اگر ما به قطر، عربستان و امارات نگاه میکنیم، میبینیم که وقتی یک سرمایهگذاری انجام میشود هر شرکت تولیدکننده، شرکتهایی که درگیر هستند را با خود پای میز مذاکره میبرد. مذاکره میکنند و سود حاصل از این تولید و مصارف بین طرفین تقسیم میشود.
متن و ویدئو کامل گفتوگوی علی ماجدی با تجارتنیوز را اینجا بخوانید و ببینید.