به گزارش تجارتنیوز، جایگاه های شارژ خودروهای برقی را میتوان بزرگترین آرزویی دانست که عباس علیآبادی با خود از مپنا به وزارت صمت آورد.
حالا گویا او آرزوی خود را در آغوش گرفته است؛ چراکه در هفته دولت خودروهای برقی را در حیاط دولت به نمایش درآورد و با ابراهیم رئیسی هم دوری با آن زد و ششم شهریور هم با حضور در محوطه برج آزادی تهران آیین افتتاح همزمان 15 ایستگاه شارژ خودروهای برقی را برگزار کرد.
روز دوشنبه هفت خودروی برقی در ایستگاههای شارژ خودرو به نمایش گذاشته شد که دو نمونه آن وارداتی و پنج مدل، مونتاژی بودند. در این بین نکته جالب توجه این بود که تمام این خودروها از مسیر مپنا، یعنی جایی که وزیر صمت بیش از 10 سال مدیریت آن را بر عهده داشت عبور کرده بودند. اتفاقی که نشان میدهد علیآبادی در قامت وزیر صمت هم بدش نمیآید مارکتینگ مپنا را ادامه دهد.
ناترازی برق سدی در برابر جایگاه های شارژ خودروهای برقی
شاید چنین نمایشی در هفته دولت و تبلیغات گسترده برای آن نشان از عزم جزم دولت برای واردات خودرو و استفاده از محصولات برقی باشد، اما سوال اصلی این است که آیا زیرساختهای آن اکنون در کشور فراهم است؟
زیرساخت اول مربوط به تولید و واردات خودروست؛ اکنون حدود 18 ماه است که از لغو ممنوعیت خودرو به کشور میگذرد، اما تا کنون بهرغم تبلیغات گسترده حتی یک خودروی وارداتی جدید هم در بازار مشاهده نمیشود. از سوی دیگر تولیدکنندگان هم در تولید خودروهای بنزینی با مشکلات عدیدهای مواجهاند و همچنان به هدفگذاریهای صورتگرفته حتی نزدیک هم نشدهاند.
حال در چنین شرایطی چطور قرار است صنعت خودروسازی ایران از سوخت بنزینی به سمت سوخت برقی حرکت کند؟
از سوی دیگر، آمار نشان میدهد در تابستان امسال، کشور روزانه با ناترازی 10 هزار مگاواتی مواجه شد؛ اکنون در شرایطی که وزارت نیرو حتی در تأمین برق شبکه خانگی با مشکل مواجه است، چطور میخواهد توان خود را در تأمین برق مورد نیاز خودروهای الکتریکی بگذارد؟
همین دو نکته کافی است تا بتوان گفت دولت پیش از آنکه کت را بدوزد، به دنبال دکمه آن رفته است.
به نظر میرسد افتتاح ایستگاههای شارژ خودروهای برقی باز هم یک شوآف برای دستاوردسازی دولت است و صنعت خودروسازی ایران برای برقیشدن و عبور از بحران بنزین احتمالاً به سالها زمان نیاز داشته باشد.
برای دریافت اخبار و اطلاعات بیشتر صفحه اخبار خودرو را در تجارتنیوز دنبال کنید.
شوآف رو خوب اومدی!