به گزارش تجارت نیوز، رئیس اسبق سازمان محیط زیست در برنامه مقتصاد تجارتنیوز گفت: فرسایش لاستیک خودروها رتبه اول آلودگی محیط زیست را دارد
معصومه ابتکار، رئیس اسبق سازمان محیط زیست:
- قطعا بنزین و کیفیت بنزین خیلی در آلودگی هوا نقش دارد. از اول هم برنامه جامع کاهش آلودگی هوا در دولت هفتم و هشتم تصویب شد و این بحث کیفیت بنزین در آن دیده و اقدامات موثری برای ارتقاء کیفیت بنزین انجام شده است در قانون هوای پاک؛ قانونی که تمامی تکالیف ارتقای استانداردهای بنزین و بهبود کیفیت سوخت است و اتفاقات خوبی هم افتاد، ما در این دوران کارهایی هم کردیم مثلا حذف گوگرد از مخزن گازوئیل که سوختی است که در خودروهای سنگین استفاده میشود.
- کماکان در ارتباط با گوگرد وضعیت خوبی داریم تا آلودگی هوا. مثلا حذف سرب از بنزین در دوره آقای خاتمی، دولت هشتم، که دیگر در آلایندههای هوای شهرهای بزرگ سرب وجود ندارد و این خیلی اتفاق بزرگی بود.
- پس از این کارهای خوبی که کردیم و هنوز داریم نتایجش را میبینیم. پس کیفیت بنزین خیلی مهم است. اما همهاش هم این نیست. دوستان جدیدی که بر سیاههها مطالعه انجام دادند و کارهای خوبی که روی سیاهه جدید زیست آلایندهها، نشان فرسایش لاستیک رتبه اول را دارد.
- یعنی خودروها در اثر حرکتی که روی آسفالت دارند، تایرهایشان فرسایش پیدا میکند و اینها ریز ذرهها و میکروپلاستیکها هستند که متاسفانه آثار بسیار بدی این ذرات در آلودگی هوا برای افراد دارد. اینها دارد جدی مطرح میشود.
- باید برای اینها فکری کرد. بنزین، گازوئیل، استفاده از مازوت و غیره در آلودگی هوا قطعا نقش دارند. هیچ شکی نیست. اینکه استانداردهای بنزین خیلی مهم است و اینکه این استانداردها را ارتقا دهیم.
- آقای دکتر جعفری، معاون انسانی سازمان محیط زیست در آن دوره همیشه این مثال را میزدند و میگفتند که در مورد حذف سرب از بنزین من گفتم نمیشود و مردم اعتراض خواهند کرد و به پمپ بنزینها میریزند.
- به هر حال داشت اتفاقاتی میافتاد. ایشان راه حل داد و گفت به تدریج شروع کنید، نه یک شبه. همه پمپ بنزینها تدریجا شروع کنند، اول با 5 پمپ بنزین بعد با 10. افراد میگویند که نمیخواهیم و این بنزین سرب ندارد، بنابراین به پمپ بنزین دیگری، دو خیابان پایینتر میروند.
- این تدریج خیلی مهم است و اینکه این مساله واقعا با حداقل فشار به معیشت مردم حل شود و روشهای جبرانی برای مردم پیشبینی شود.
متن و ویدیو کامل گفتگو با معصومه ابتکار را اینجا بخوانید.