موضوعات داغ: # ارزش دلاری بورس # ارزش معاملات بورس # قیمت مسکن # بازار سهام # پیش بینی بازارها # قیمت سکه # بانک مرکزی # تغییر ساعت رسمی کشور
غلامحسین حسنتاش، کارشناس ارشد انرژی در برنامه مقتصاد تجارت‌نیوز:

فقدان دستگاه سیاست‌گذاری یکپارچه منجر به ناترازی شد

عماد صدر 2 اردیبهشت 1404 ساعت 20:30
ناترازی انرژی به همه بخش‌های حوزه انرژی رسوخ کرده و به عقیده کارشناسان دلیل اصلی این ناترازی فقدان دستگاه یکپارچه سیاست‌گذاری در این حوزه بوده است.

به گزارش تجارت نیوز، کارشناسان عقیده دارند که یکی از دلایل اصلی ناترازی انرژی در ایران این است که دستگاه حکمرانی در مدیریت حوزه انرژی نداریم.

غلامحسین حسنتاش، کارشناس ارشد انرژی:

  • در بخش انرژی دچار فقدان دستگاه حکمرانی هستیم. حکمرانی به معنای سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی، کنترل و نظارت یکپارچه منظور من است.
  • قبل از شوک اول نفتی که در سال‌های 1973 میلادی اتفاق افتاد حتی در آمریکا که کشور پیشرفته‌ای بود هم انرژی به صورت تصادفی و بدون برنامه جلو می‌رفت. یعنی مثلا خود مردم یک روزی داشتند نسل نهنگ‌ها را از اقیانوس‌ها پاک می‌کردند تا از روغن نهنگ به عنوان سوخت روشنایی استفاده کنند.
  • بعد از آن زغال سنگ کشف شد و مردم به استفاده از زغال سنگ روی آوردند. بعد از آن نفت کشف شد. چون سوخت مرغوب‌تری بود، حمل و نقل آن آسان بود، ارزش حرارتی بیشتری داشت و فراورده‌های مختلف هم از آن می‌ساختند. حالا مردم به جان نفت افتادند. در ابتدا مصرف انرژی در کشورها چندان ضابطه‌ای نداشت.
  • در سال 1973 که شوک اول نفتی اتفاق افتاد، به تعبیر برخی از نویسندگان شوکی هم در ذهن مدیران کشورهای صنعتی اتفاق افتاد. یعنی مدیران فهمیدند که انرژی موضوع بسیار مهم است.
  • مدیران صنعتی فهمیدند که انرژی یکی از مصادیق شکست بازار است. یعنی اینکه اگر بازار انرژی را رها کنیم که خود مردم آن را پیش ببرند، بحران ایجاد می‌شود.
  • آمریکایی‌ها در آن زمان فهمیدند که در بحث انرژی بیش از حد به خارج از کشور وابستگی پیدا کردند. بعد از آن شوک نفتی اکثر کشورهای صنعتی به این سمت حرکت کردند که انرژی را یکپارچه مدیریت کنند و برنامه‌ریزی بلندمدت برای این بازار داشته باشند.

متن و ویدیو کامل گفتگو با غلامحسین حسنتاش را اینجا بخوانید.

نظرات
آخرین اخبار