«تجارتنیوز» گزارش میدهد:
سقوط مصرف لبنیات/ محصولات لبنی رسماً گران شدند
سازمان حمایت امروز حداکثر قیمت محصولات لبنی پرمصرف را اعلام کرد. در پی گرانی لبنیات و افزایش بهای آن، مصرف لبنیات در بین ایرانیان بیش از هر زمان دیگری سقوط کرده است.
بر اساس اعلام سازمان حمایت قیمت شیر پاستوریزه کمچرب معمولی بطری یک لیتری 28 هزار تومان، شیر پاستوریزه کمچرب بطری یک لیتری با ویتامین D3 به قیمت 29 هزار و 800 تومان و قیمت شیر پاستوریزه کیسهای کمچرب ۹۰۰ گرمی ۲۳ هزار و 400 تومان تعیین شده است.
همچنین شیر پاستوریزه کمچرب ۸۰۰ گرمی با ویتامین دی سه نیز ۲۲ هزار و 500 تومان تعیین شده است.
قیمت پنیر یواف ۴۰۰ گرمی نسبتاً چرب ۵۶ هزار تومان و ماست کمچرب دبهای ۲.۵ کیلوگرمی ۷۷ هزار و 500 تومان تعیین شده است.
قیمتهای فوق بر مبنای شیر خام درِ دامداری هر کیلوگرم 18 هزار تومان و چربی هر کیلوگرم 30 هزار تومان تعیین شده است.
قیمت سایر محصولات لبنی به تناسب قیمتهای فوق (لحاظ ارزش چربی و تناسب وزنی) با هماهنگی سازمان حمایت از سوی شرکتهای تولیدی در سامانه ۱۲۴ بارگذاری میشود.
پس از گرانی گوشت و حذف تدریجی آن از سفره خانوار ایرانی، اکنون نوبت به گرانی لبنیات رسیده است، درحالیکه لبنیات از اصلیترین کالاهای اساسی و از مهمترین اقلام سفره خانوار برای تامین پروتئین و کلسیم به شمار میرود، افزایش قیمت تولیدات صنایع لبنی از سالهای گذشته تاکنون، هزینه سنگینی بر دوش خانوارهای ایرانی تحمیل کرده و منجر به حذف یا کاهش این کالا در بین قشرهای ضعیف یا متوسط جامعه شده است.
از سوی دیگر، فعالان صنعت لبنیات نیز به وضع موجود معترض و معتقدند وقتی دولت هزینههای تولیدشده را افزایش داده، نمیتواند انتظار داشته باشد که تولیدکنندگان کالای خود را با نرخ پیشین به بازار عرضه کنند.
چرا قیمت لبنیات افزایش یافت؟
احسان ظفری، مدیر عامل اتحادیه تعاونیهای تولیدکنندگان فرآوردههای لبنی ایران، درباره علت افزایش قیمت لبنیات گفت: افزایش قیمت لبنیات از قیمت شیر خام و مواد بستهبندی که عمدتاً مواد پتروشیمی، حقوق، دستمزد و حملونقل است نشأت گرفته است. شیر خام نسبت به سال 1403، ۲۰ درصد افزایش قیمت پیدا کرده و به تبعیت از آن محصولات لبنی هم حدود ۲۵ درصد نسبت به سال ۱۴۰۲ تاکنون رشد قیمتی داشتهاند.
او با تایید این موضوع که افزایش لبنیات، کاهش میزان تقاضا را در پی دارد اظهار کرد: دولت در ابتدای هر سال برنامه افزایش شیر خام را دنبال میکند و زمانی که بهای شیر خام افزایش پیدا میکند چارهای جز گران شدن لبنیات نیست. دولت میتواند راهکارهای دیگری هم داشته باشد که نرخ شیر خام را ثابت نگه دارد و جلوی افزایش لبنیات را بگیرد؛ زیرا هرچه قیمت بالاتر میرود سرانه مصرف پایینتر میآید و کارخانهها نیز به دلیل کاهش تولید متضرر میشوند.
این فعال بخش خصوصی در پایان توضیحاتش به موضوع گرانفروشی خردهفروشان پرداخت و اضافه کرد: تخلف در هر جایی که باشد باید دستگاههای نظارتی جلوی آن را بگیرند. در ابتدای سال هم چندتا از واحدهای لبنی خودشان قیمتها را بالا بردند که در حال حاضر مقرر شده آن واحدها مشمول جریمه شدهاند و دیگر نمیتوانند افزایش ۲۵ درصد را در محصولات خود اعمال کنند.
برای مطالعه بیشتر گزارش افزایش قیمت لبنیات شایعه یا واقعیت؟ را در تجارتنیوز بخوانید.
نظرات