تجارتنیوز گزارش میدهد؛
شرط افزایش ۳۲ درصدی سود خالص شبندر چیست؟ / تحلیل بنیادی سهام پالایش نفت بندرعباس
بررسی صورتهای مالی سه ماهه پالایش نفت بندرعباس نشان میدهد که شرکت در این دوره عملکرد خوبی نداشته اما در ادامه راه، روند تولید و فروش شرکت تغییر کرده است. همچنین نرخ فروش محصولات شبندر نیز طی تابستان تغییرات بسیاری را به همراه داشته است. همین موضوع سبب شد تا این گزارش به بررسی سود خالص شبندر در سال 1402 بپردازد.
به گزارش تجارتنیوز ، پیش از هر نکتهای باید نگاهی به گزارش عملکرد ماهانه شبندر در مردادماه انداخته شود. طبق گزارش فعالیت ماهانه مردادماه پالایش نفت بندرعباس، تولید و فروش شرکت در این ماه به ترتیب یک و سه درصد افزایش یافتند و به یک میلیون و 597 هزار متر مکعب و یک میلیون و 612 هزار متر مکعب رسیدند. باید اشاره شود که این مقادیر در ماه گذشته نیز رشد چشمگیری داشتند. به این ترتیب تابستان پالایش نفت بندرعباس پربار بود و سبب شد تا نگاه تحلیلگران به این سهم تغییر کند.
روند صعودی کرک اسپردها
همچنین نگاهی به سبد تولید پالایش نفت بندرعباس حکایت از آن دارد که نفت گاز محصول اصلی شرکت تلقی شده و بیشترین درآمد شبندر از فروش این محصول بوده است.
از آنجا که سودآوری نفت بندرعباس تا حد بالایی به قیمت نفت گاز وابسته است، باید بررسی شود میانگین نرخ این محصول در بازارهای جهانی چگونه بوده است و آیا نفت گاز در سال جاری افزایش قیمت دارد؟
همانطور که در نمودار زیر پیداست، نفت گاز از پایان سه ماهه اول 1402 وارد یک رالی صعودی شده است. در طرف دیگر ماجرا قیمت جهانی نفت، روزبهروز بالا میرود و به مرز 100 دلار نزدیک میشود. اگر سیاستهای تولید چین بررسی شود، مشخص میکند که نرخ تولید صنعتی و خردهفروشی چین در ماه آگوست بیش از انتظار تحلیلگران بوده و همین امر مصرف نفت چین را بالا برده است. در سمت دیگر ماجرا نیز عرضهکنندگان تلاشی برای تعادل در معاملات نفت نداشتند. به طور کلی باید گفت دادههای موجود نشان از گران شدن نفت در کوتاهمدت دارد.
تغییرات قیمت نفت گاز از نیمه تابستان سال گذشته تا کنونپیشبینی سود خالص شبندر در سال 1402
بنابراین بعید است مسیر صعودی نفت گاز و سایر محصولات شبندر به یکباره تغییر جهت دهد. در این صورت باید گفت پیشبینیهای سود 1402 پالایشیها در اوایل تابستان به احتمال زیاد تحقق نخواهد یافت.
در طرف دیگر ماجرا نرخ تسعیر دلار برای فروش محصولات پالایشی در بورس کالاست که از 28 هزار و 500 تومان تا 37 هزار و 500 تومان (نرخ حواله) بالا رفته است. با این اوصاف اگر دادههای فعلی مورد بررسی قرار گیرند در حال حاضر پیشبینی سود شبندر نسبت به اوایل تابستان کمی متفاوت خواهد بود.
برای مثال بنزین-92 از 89 دلار بر بشکه در اواخر بهار به 112 دلار رسیده است. همچنین قیمت بنزین-95 از 95 تا 118 و نفت گاز از 91 تا 127 دلار بالا رفته است. تمامی موارد ذکرشده نشان میدهد، وضعیت سودآوری شرکتهای پالایشی از جمله شبندر در تابستان بهبود خواهد یافت.
حال اگر فرض شود نرخ محصولات این شرکت تا پایان سال نزول چشمگیری نداشته باشد و همین روند فعلی را طی کند، باید گفت در صورت حفظ ثبات در تولید و فروش و تکرار عملکرد سال گذشته، شبندر در پایان سال 1402 سود خالصی معادل 54 هزار و 32 میلیارد تومان شناسایی خواهد کرد که در مقایسه با سود 40 هزار و 897 میلیارد تومانی شرکت در سال 1401 حدود 32 درصد افزایش خواهد یافت.
اما اگر نرخ محصولات شرکت در ادامه راه پایینتر بیاید، سود خالص شبندر در پایان سال چقدر خواهد بود؟ برای پاسخ به این سوال کافیست میانگین وزنی نرخ محصولات شرکت در سال 1402 محاسبه شود. در این صورت ارقام 84 دلار برای بنزین-92، 88 دلار برای بنزین-95 و 86 دلار برای نفت گاز به دست خواهد آمد.
بنابراین در صورتی که شبندر در سال جاری نیز روند تولید و فروش خود را در سال گذشته تکرار کند سودی معادل 32 هزار و 631 میلیارد تومان شناسایی خواهد کرد. این عدد در مقایسه با سود خالص 1401 حدود 20 درصد کاهش خواهد یافت.
اما نکتهای که باید به آن توجه کرد، این است که روند فعلی قیمت فرآوردههای نفتی صعودیست و همین امر میانگین آن را نیز در ادامه بالا خواهد برد. به این ترتیب بعید است سود خالص شبندر در پایان سال 1402 نسبت به پایان سال 1401 کاهش یابد.
گزارشهای بیشتر را در صفحه بازار سرمایه بخوانید.
نظرات