به گزارش تجارتنیوز، چین و روسیه در حال تغییر نقش خود در روابط تجاری با ایران هستند. رویآوردن روسیه به ارزانفروشی محصولات صنعتی و منابع انرژی باعث شد تا ایران مهمترین مشتریان خود یعنی چین و هند را از دست بدهد.
چین نهتنها در بخش واردات، بلکه در حوزه صادرات و سرمایهگذاری نیز قصد دارد کشورهایی نظیر قطر و دیگر کشورهای عربی را جایگزین ایران کند. اطلاعات بهدستآمده حاکی از آن است که قطر به میادین مشترک گازی ایران ورود و اتفاقا بر سر این میادین قراردادهایی امضا کرده است.
همین میادین گازی هستند که قطر را در مسیر توسعه قرار دادهاند، اما ایران به دلیل تحریم هنوز توان بهرهبرداری از این میادین را ندارد. در حالی که چین و روسیه هم ایران را در مسیر تجارت تنها گذاشتهاند، به نظر میرسد ونزوئلا آخرین کورسوی ایران برای ماندن در بازارهای صادراتی است.
البته ونزوئلا هم توانست با مذاکره با آمریکا مسیر خود را پیدا کند، اما برخی از مذاکرهکنندگان ایران در وین فعلاً به جای چانهزنی برای رفع تحریم و احیای برجام، در توئیتر مشغول نوشتن شعارهایی هستند که گاه آنچنان مبهم هستند که کارشناسان را از هر نوع تحلیلی بازمیدارد.
آمریکا بر سر میادین گازی ایران
در این بین موضوع فقط چین و روسیه یا دیگر شرکای تجاری ایران نیستند. گرچه ایران قصد همکاری با آمریکا را ندارد، اما این کشور از طریق قطر به منابعی دست یافت که بخشی از آن متعلق به ایران است. چنانکه روز سهشنبه وزیر انرژی قطر از امضای قرارداد با شرکت آمریکایی برای توسعه میدان گازی مشترک با ایران خبر داد.
قطریها پیش از این برای توسعه میدان گازی شمالشرقی با یک شرکت دیگر آمریکایی و دو شرکت ایتالیایی و فرانسوی به توافق رسیدند. در این طرح توسعه قرار است ظرفیت تولیدی قطر تا سال ۲۰۲۷ به ۱۲۶ میلیون تُن در سال برسد.
کمرنگشدن روابط با چین و روسیه
برخلاف قطر، ایران همچنان در فشار تحریم و بلاتکلیفی برجام حق برداشت از میادین مشترک را به قطر واگذار کرد. این کشور حتی در حال ازدستدادن شرکای تجاری خود ازجمله چین و روسیه است.
چین که بزرگترین شریک تجاری ایران شناخته میشود، همچون آمریکا در مراحل پایانی سرمایهگذاری در توسعه میادین گازی قطر قرار دارد.
روسیه نیز پس آغاز جنگ با اوکراین به ارزانفروشی نفت و فولاد به مشتریان اصلی ایران یعنی چین و هند روی آورد.
علاوه بر چین و روسیه، دیگر مشتریان و شرکای ایران هم در حال تغییر رفتار هستند. ایران که از ابتدای روی کار آمدن دولت جدید طالبان در افغانستان قصد ورود جدیتر به معادن این کشور را داشت، حالا در این حوزه هم با دستانداز قطر مواجه است. چنانکه طالبان برای سرمایهگذاری در معادن خود پیشنهاد رسمی به قطر ارائه داد.
با توجه به سفر اخیر نیکلاس مادورو به ایران شاید ونزوئلا کورسوی امید ایران برای حفظ حیات خود در بازارهای تجاری باشد. اما به نظر میرسد این کشور هم قصد دارد برای همکاری با آمریکا و ورود جدیتر به بازار اروپا راههای جدیدی را محک بزند. از این رو تغییر بازیگران تجاری در رابطه با ایران موضوعی جدی به نظر میرسد.
برای مطالعه بیشتر خبر همکاری با ونزوئلا چه نفعی برای ایران دارد؟ را بخوانید.
هر کشوری بدنبال منافع خود است ایران هم باید چنین کند
اعتماد به چین و روسیه بسیار بدتر از امریکا است
مرگ بر آمریکا که مانع ورود سرمایه گذار به ایران میشه
ما هیچ چاره ای جز اینکه با همه دنیا تعامل داشته باشیم نداریم ، خود چین و روسیه در هیچ شرایطی روابطشان را با غربی ها و جوامع بین المللی قطع نمیکنند ، این بمعنی زیر سلطه رفتن نیست .
هیچ تفاوتی بین روسیه و چین یا آمریکایی ها نیست عزیزم ، همه این کشورها به دنبال منافع حداکثری خودشون هستند، طبیعی ایران هم باید چنین کند منافع ایران در هر موضوعی اولویت ایران هست در ضمن کشورهای خلیجی منظورت شیخ نشین های عربی حوزه خلیج فارس ؟ این آب راهه نام تاریخی دارد وقتی تو از منافع ملی ایران حرف میزنی و هراس داری از اینکه نام این آبراهه فارسی ایرانی رو به زبان بیاری پس بهتره راجب منافع ملی شعار هم ندهی عزیزم !
مشکل ایران اینه که راهی روکه بایداول انتخاب میکردآخرانتخاب میکنه چین وروسیه اصن ارزش دل بستن ندارن وفقط نفع خودشونومیبنن وهیچ خیری به کشوردوستشون نمیرسونن اماآمریکااگه یه نفعی ببره یه نفریم میرسونه کشورای حاشیه خلیج ژاپن وکره جنوبی و…و…همه نمونه طرفای آمریکاوایران وکره شمالی وونزوئلانمونه های رابطه باچین وروسین آخرش ایران بایدبره به سمت آمریکابرای پیشرفت چاره ای جزاین نداره.
چین ورودیه مگر وکیل مدافع ایران هستند دوتا کشور کمونیستی چرا باید با ایران رابطه داشته ودر امور آن دخالت کند؟
ههمشون فیلم بازی میکنن تا سر ایران کلاه بزارن
چه ارزونی؟!؟
چینوروسیه شرق هستندنبایدشعارنه شرقی نه غربی رافراموش کنیم فقط ازدرون بارویکرددولتهادچارمشکل نشویم هیچ قدرتی نمی نونه زمین گیرمون کنه باروش جدیداخذمالیات ازملت بنام تراکنش وپوزاقتصادفلج میشه پول که ازبانک صادروتراکنش مبالغ کسرمیگرددچراوالیاتش رادرهمه چرخشهامالیات میگیرن خزانه ات به چپاول رفته که نمیشه به زورازملت گرفت یارانه نخواهیم به کی بگیم بنام یارانه معیشت پدرملت داره درمیادمالیات نفس کشیدن رادارن میگیرن نماینده های بییخال مجلس حق سکوت نداره شماوکیل ملت هستیدنه دولت اکردولت بنام مالیات داره مردم رافشارحداکث ی میاره سکوت شمابرای چیست برای انتخابات به حوزه های انتخاباتی خواهیدآمدروسیاه
چین فعلا مشتری اصلی نفت ایران است و مطابق اظهارات مقامات صادرات ایران افزایش یافته .نفت روسیه هم عمدتا جانشین نفت عربستان شده است