«تجارتنیوز» از آمار استتیستا گزارش میدهد:
بررسی وضعیت تولید ناخالص سرانه در کشورهای جهان/ پیشبینیها از آینده درآمد سرانه ایرانیان چه میگویند؟
تولید ناخالص داخلی سرانه یک شاخص اقتصادی کلیدی است که با تقسیم تولید ناخالص داخلی سالانه یک کشور بر جمعیت متوسط آن کشور در آن سال محاسبه میشود. این یک معیار از قدرت اقتصادی یک کشور به شمار میرود و تغییر مثبت در تولید ناخالص داخلی سرانه، نشاندهنده رشد اقتصادی است.
در سال 2023، لوکزامبورگ کشوری بود که بالاترین تولید ناخالص داخلی سرانه را در جهان داشت. از 20 کشوری که بالاترین تولید ناخالص سرانه را دارند، 13 کشور در اروپا و چهار کشور در آسیا قرار دارند و ایالات متحده، کانادا و استرالیا نیز در میان این کشورها قرار میگیرند؛ اما هیچ کشور آفریقایی یا آمریکای لاتینی در بین 20 کشور برتر وجود ندارد.
19 کشور از 20 کشوری که پایینترین تولید ناخالص داخلی سرانه تخمینی در جهان در سال 2023 را دارند، در زیر صحرای آفریقا قرار دارند. برآورد میشود که کشور بروندی دارای تولید ناخالص داخلی سرانهای معادل فقط 324.9 دلار آمریکا باشد. تولید ناخالص داخلی سرانه لوکزامبورگ حدود 400 برابر و تولید ناخالص داخلی سرانه ایالات متحده بیش از 250 برابر تولید ناخالص داخلی سرانه بروندی است.
پیشبینیها از آینده تولید ناخالص داخلی سرانه ایران چه میگویند؟
در سال 2023، تولید ناخالص داخلی سرانه در ایالات متحده، عددی بین 81 هزار و 632 و 82 هزار و 715 دلار بود. این عدد برای سالهای 2025، 89 هزار و 677 و برای سال 2029، 102 هزار و 986 دلار تخمین زده شده است. تولید ناخالص داخلی سرانه تخمینی در برزیل کمی بیشتر از 10 هزار دلار بود و بر اساس پیشبینی استتیستا، تا سال 2026 به 11 هزار و 422 دلار و تا سال 2029 به 13 هزار و 222 دلار میرسد.
در مدت مشابه، تولید ناخالص داخلی سرانه در آلمان تقریباً 53,565.04 دلار بود که احتمال میرود تا سال 2029 به 65 هزار و 324 دلار برسد. پیشبینی میشود تولید ناخالص داخلی سرانه در سوئد تا سال 2029 به 68,908.43 دلار برسد.
در سال 2023، تولید ناخالص داخلی سرانه در اندونزی حدود 4,900 دلار، در ایتالیا حدود 39 هزار دلار و در اسپانیا حدود 33,071.35 دلار بود. تولید ناخالص سرانه در روسیه نیز حدود 13 هزار و 738 دلار بوده که احتمالاً با افزایش سالانه تا سال 2029 به عدد 16 هزار و 792 دلار برسد.
این وبسایت تولید ناخالص سرانه در ایران در سال 2023 را چهار هزار و 347 دلار تخمین زده است و آن را با روندی افزایشی تا سال 2029، حدود 6 هزار و 500 دلار تخمین میزند.
سایه فقر بر مناطق زیر صحرای آفریقا
بسیاری از مناطق آفریقای زیر صحرایی، برای بیش از یک قرن در زمره فقیرترین نقاط جهان بودهاند که به دلیل کمبود زیرساختهای تغذیهای و بهداشتی، جنگ و درگیریهای مداوم و بیثباتی سیاسی است. این مسائل همچنین با تغییرات آب و هوایی تشدید میشوند؛ وجهی که در آن کشورهای آفریقایی از آسیبپذیرترین کشورهای جهان هستند.
افزایش جمعیت در قرن بیست و یکم نیز به فاجعه میافزاید. البته، تمام جمعیت زیر صحرای آفریقا در فقر زندگی نمیکنند و کشورهای واقع در بخش جنوبی قاره و همچنین کشورهای تولیدکننده نفت در برخی نقاط اطراف خلیج گینه (به ویژه در مناطق شهری) دارای ثروت قابل توجهی هستند. با این حال، در حالی که تولید ناخالص داخلی سرانه ممکن است در این کشورها بالاتر باشد، توزیع ثروت اغلب بسیار نابرابر است و ارقام تولید ناخالص داخلی سرانه نمایانگر استانداردهای زندگی متوسط در میان جمعیت نیستند.
عقبماندگی تولید ناخالص داخلی سرانه از کشورهای عربی
یمن تنها کشوری است که در فهرست کشورهایی با پایینترین تولید ناخالص داخلی سرانه، خارج از آفریقا قرار دارد. این امر به دلیل دههها جنگ داخلی و بیثباتی در این کشور است. یمن از برخی از کشورهای عربی همسایه خود بسیار عقب مانده است. برخی از این کشورها به دلیل بخش انرژی بسیار بزرگتر خود در زمره ثروتمندترین کشورهای جهان قرار دارند. علاوه بر این، صندوق بینالمللی پول (IMF) گمانی از تولید ناخالص سرانه برای کشور افغانستان نزده است در حالی که احتمالاً آن کشور نیز در این فهرست قرار میگرفت.
تولید ناخالص داخلی سرانه چیست؟
تولید ناخالص داخلی (GDP) یک شاخص مفید برای اندازهگیری حجم یا قدرت یک اقتصاد و تولید ناخالص داخلی سرانه به مراتب بیشتر منعکسکننده استانداردهای زندگی است. به عنوان مثال، وقتی که با امید به زندگی یا شاخصهایی مانند شاخص توسعه انسانی یا گزارش جهانی شادی مقایسه میشود، همپوشانی قوی وجود دارد. 14 کشور از 20 کشور این فهرست که بالاترین تولید ناخالص سرانه را دارند، همزمان در میان شادترین 20 کشور سال 2024 نیز هستند و همه 20 کشور «شاخص توسعه انسانی» بسیار بالایی دارند.
با این حال، ارقام تولید ناخالص داخلی سرانه میتوانند گمراهکننده باشند و برای ترسیم تصویر کاملتری از استانداردهای زندگی یک کشور، باید به چندین معیار نگاه کرد. ارقام تولید ناخالص داخلی سرانه میتوانند به دلیل نابرابریهای توزیع ثروت تحریف شوند و در کشورهایی مانند دولتهای خاورمیانه، سهم نسبتاً بزرگی از جمعیت در فقر زندگی میکنند در حالی که تعداد کمی از افراد زندگی مرفهی دارند.
نظرات