حذف ارز چند نرخی چه تاثیری بر اقتصاد ایران دارد؟
یک اقتصاددان گفت: ارز چند نرخی تجربه ناخوشایندی برای اقتصاد ایران است، بنابراین باید با اولویت به سمت حذف ارز چند نرخی برویم.
علی اکبر نیکواقبال، اقتصاددان و استاد دانشگاه دستور کار دولت در نزدیک کردن نرخ ارز نیما و بازار آزاد را سیاستی درست دانست و گفت: در هیچ اقتصاد مترقی و در هیچ یک از کشورهای پیشرفته و حتی نیمه پیشرفته با پدیده ارز چند نرخی مواجه نیستیم، چرا که وجود شکاف در نرخ ارز موجب بروز رانت و فساد میشود.
وی با اشاره به آسیبی که اقتصاد ایران از تجربه ارز چند نرخی متحمل شده است، اظهار کرد: در ظاهر نرخ ارز پایین تر برای حمایت از مصرف کننده و معیشت مردم در نظر گرفته میشود اما نتیجه عملی اجرای آن سوءاستفاده از رانت و بروز فساد بوده است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: دولت ناگزیر به حرکت به سمت تک نرخی شدن ارز است چرا که تجربه چند نرخی بودن ارز نه تنها هیچ کمک موثری به جامعه هدف و مصرف کننده نهایی نداشته بلکه به تکرار مشکلاتی همچون بروز رانت منجر شده و چند بار باید این اشتباهات تکرار شود که به سمت حذف ارز چند نرخی برویم؟
نیکواقبال تصریح کرد: شاید در ظاهر آنچه دولتها را به سمت ارز چند نرخی سوق داده حمایت از مصرف کننده باشد اما تجربه نشان داده که نه تنها مصرف کننده منتفع نمیشود حتی ممکن است به دلیل سودجویی برخی، متضرر نیز شود.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: دولت اگر قصد حمایت از گروه خاص و یا جلوگیری از گرانی کالاها را دارد ابزارهای دیگری غیر از نرخ ارز وجود دارد که بتواند با بهره بردن از آنها و با هزینه بسیار کمتر برای اقتصاد این موضوع را انجام دهد.
نظرات