کد مطلب: ۴۲۹۰۹۲

آيا انتظارات كارشناسان بازار سهام برآورده می‌شود؟

آيا انتظارات كارشناسان بازار سهام برآورده می‌شود؟

شاخص کل بورس روز شنبه با رشد نزدیک به ۷ هزار واحدی به کار خود پایان داد. فشار فروش سهام، جهش بیش از ۹ هزار واحدی این نماگر را در ابتدای معاملات محدود کرد. شاخص سهام در حالی از میانه ابرکانال ۴۰۰ هزار واحد نیز عبور کرد که بار دیگر ارزش معاملات خرد بورس تهران از ۴ هزار میلیارد تومان فراتر رفت.

به گزارش تجارت‌نيوز ، گرچه تردید درباره ارزندگی سهام میان تحلیلگران افزایش یافته است، اما همچنان مطابق هفته‌های قبل اوج‌گیری ارزش معاملات می‌تواند مسیری متفاوت با انتظارات کارشناسان سهام را رقم بزند.

شاخص کل بورس تهران روز گذشته را با جهش بیش از 10 هزار واحدی (بیش از دو درصد) آغاز کرد اما در ادامه با تشدید فشار فروش سهام از سقف روزانه خود فاصله گرفت و در نهایت با رشد نزدیک به 7 هزار واحدی (معادل 6/ 1 درصد) به معاملات خود پایان داد.

ارزش معاملات خرد بورس تهران به حدود 4400 میلیارد تومان رسید و همچنان سیگنالی قوی برای معاملات سهام محسوب می‌شود. استقبال از سهام سنگ‌آهنی، پالایشی و هلدینگ‌های بزرگ پتروپالایشی جهش شاخص کل را رقم زد و از سوی دیگر افزایش فشار فروش در نمادهایی که در هفته‌های اخیر پیشرو مسیر صعودی بودند نیز جالب توجه بود.

به این ترتیب سهام خودرویی از جمله نمادهایی بودند که با فشار فروشندگان تا صف فروش پیش رفتند و صف‌های فروش برخی نمادها مانند سایپا تا لحظات پایانی معاملات باقی ماند، گرچه صف فروش دیگر خودروساز جمع شد.

همچنین سهام مخابرات ایران به‌ عنوان نماد با بیشترین اثر منفی بر شاخص کل بود. «اخابر» نیز از نمادهایی بود که در هفته‌های قبل رشدهای پرشتابی را تجربه کرده بود و دیروز با فشار فروش به کف قیمتی روزانه رسید.

به‌صورت مشخص وضعیت کنونی سهام را نمی‌توان با هیچ‌یک از معیارهای ارزش‌گذاری سنتی و معتبر بورس سنجید. سهام بسیاری از شرکت‌ها از خطوط قرمز ارزندگی عبور کرده‌اند. با این حال این موضوع از چند هفته قبل مطرح بود و موضوع تازه‌ای نیست و با این وجود سهام به مسیر تند صعودی خود ادامه داد و حتی دیروز نیز که نشانه‌ها از افزایش فشار فروش مشاهده شد شاخص کل بورس تهران به میانه ابرکانال 400 رسید.

ارزش بالای معاملات و سیگنال‌ها از ادامه پمپاژ نقدینگی به سهام را نمی‌توان به هیچ‌عنوان نادیده گرفت و گرچه از نظر معیارهای سنتی، سهام از سقف انتظارات ذهنی بسیاری از کارشناسان نیز عبور کرده است و دیگر معیارهای ارزش‌گذاری برای خرید سهام را نمی‌توان ملاک قرار داد با این حال بدون توجه به پمپاژ نقدینگی به بورس ممکن است ذهنیت اشتباه از مسیر سهام شکل بگیرد.

به عقیده فعالان بازار تشدید فشار فروش در معاملات دیروز نیز بیشتر به‌ دنبال تشکیل صف‌های فروش در برخی از نمادهای پیشرو هفته‌های قبل بود که به کل بازار کشیده شد. از سوی دیگر صف‌های خرید نمادهای پالایشی چند بار عرضه شدند اما در نهایت تا پایان بازار بار دیگر شاهد تشکیل صف‌های خرید در این نمادها و سایر گروه‌ها بودیم.

بر این اساس گرچه از نگاه تحلیلی قیمت سهام واقعا از سقف ارزندگی عبور کرده است و این موضوع ریسک را برای نمادهای بسیاری به‌وجود آورده است اما همچنان این احتمال وجود دارد که مطابق هفته‌های گذشته نقدینگی افسارگسیخته‌ بر عرضه غلبه کند (باید توجه داشت بار دیگر ارزش معاملات از 4 هزار میلیارد تومان نیز عبور کرد) و همین اصلاح نامحسوس سهام نیز دوام آنچنانی نداشته باشد. بر این اساس اگر در معاملات دیروز چرخش کامل معاملات رقم خورد نباید تعجب کرد. اما از طرفی نمی‌توان تنها به نقدینگی دل بست و در صورتی‌که هیجان فروش به اپیدمی در بازار سهام تبدیل شود ریسک اصلاح سنگین برای بورس را باید مدنظر قرار داد. بر این اساس برخی از فعالان بازار نقش سهام پیشرو هفته‌های اخیر مانند خودرویی‌ها را در تعیین مسیر کوتاه‌مدت مهم ارزیابی می‌کنند.

حجم اندک صف فروش در مقایسه با ارزش معاملات

در پایان معاملات دیروز ارزش معاملات خرد بورس تهران به 4390 میلیارد تومان رسیده بود. ارزش کل معاملات خرد بازار سهام کشور (بورس و فرابورس)، با حذف معاملات بلوکی، صندوق‌ها و اوراق از 6700 میلیارد تومان عبور کرده است.

بر این اساس با برآوردی از حجم نقدینگی کل کشور و لحاظ سرعت رشد نقدینگی تابستان برای 4 ماه اخیر نسبت ارزش معاملات به نقدینگی کشور به حدود 29/ 0 درصد رسیده است که این عدد در سقف تاریخی خود قرار گرفته است که این درحالی‌ است که در بورس تهران ارزش صف فروش برای 45 نماد تنها 144 میلیارد تومان بود. این عدد برای بازارهای اصلی فرابورس حدود 84 میلیارد تومان و برای بازار پایه نیز حدود 19 میلیارد تومان بود. بر این اساس کل ارزش صف‌های فروش در بازار سهام کشور در پایان معاملات دیروز کمتر از 250 میلیارد تومان بود که این عدد تنها معادل 4 درصد از کل ارزش معاملات سهام است. بر این اساس هیچ بعید نیست که از صف‌ فروش بار دیگر به مدار مثبت حرکت کنیم.

سوگندنامه‌ها برای نجات سهام

یکی از اتفاقات جالبی که فعالان بازار در روزهای تعطیل پایان هفته شاهد آن بودند قول و قرار سهامداران یک سهم برای عدم قرارگیری در صف فروش روز شنبه بود. قول و قراری که مطابق با انتظارات شکست خورد و دیروز نیز سهام آوانوین صف فروش نزدیک به 60 میلیارد تومانی را تجربه کرد.

داستان «وآوا» بارها مورد بررسی قرار گرفته است و همچنین سایر کارشناسان و منابع تحلیلی بورس تهران نیز از حباب سنگین قیمتی سهام آوانوین گفته‌اند. این موضوع حتی چندین بار از سوی مدیران شرکت نیز در سامانه کدال در مسیر تند قیمتی این سهم مورد اشاره قرار گرفته بود. با این حال این سهم رشد می‌کرد و احتمالا خریداران این نمادها یا به هیچ منبع تحلیلی دسترسی نداشته‌اند (که باورش سخت است) یا با وجود ریسک سنگینی که در معاملات این نماد وجود داشت به خرید خود ادامه می‌دادند.

حال نیز استرس ریزش مداوم قیمت سهام آوانوین سهامداران این سهم را دستاویز هر کاری می‌کند تا بتوانند از ریزش ارزش ثروت خود جلوگیری کنند. اما این نخستین بار نیست که بازار سهام کشور چنین مواردی را تجربه می‌کند.‌ سهام بسیاری از شرکت‌ها در سال‌های دور و نزدیک بی‌پروا و بدون توجه به هرگونه هشداری مسیر صعودی پرشتاب را در پیش گرفتند و در نهایت زیان سنگین را آخرین خریداران این سهام تجربه کردند.

ممکن است بعضا مطرح شود که سهام حتی بزرگان بورس نیز با ریسک مواجه هستند واین موضوع کاملا آشکار است. ریسک سرمایه‌گذاری در بورس با یک سال قبل و حتی اوایل امسال قابل مقایسه نیست و با جهش قیمتی سهام طبیعی است که نسبت بازدهی مورد انتظار در برابر ریسک‌های موجود کاهش یافته است.

با این حال در سهام بزرگ‌تر شاید بتوان بهانه‌هایی را برای توجیه قیمت‌های کنونی سهام پیدا کرد (توجه داشته باشید تنها بهانه و نه دلایل منطقی) که در نهایت با معیارهایی مانند لنگرهای ذهنی قیمت بتواند سطوح کنونی را توجیه کنند یا به زبان بهتر این موارد برای بازاریان بهتر مورد قبول واقع شود تا سهام شرکت کوچکی که با حباب آشکار قیمتی در بازاری غیرشفاف مانند بازار پایه معامله می‌شوند.

نمی‌توان اظهارنظر قاطعی در مورد رویه آتی معاملات سهام داشت. از طرفی نگرانی از پایداری صف‌های فروش نمادهای پیشرو و سرایت هیجان فروش به کل بازار وجود دارد اما در عین حال ارزش صف فروش با ارزش معاملات کل بازار سهام کشور قابل مقایسه نیست و در آنی احتمال بازگشت قیمت و شروع موج صعودی دیگر وجود دارد.

ریسک معاملات بالا رفته و معامله‌گران باید در نظر داشته باشند که کسب سود از سهام مانند گذشته آسان نیست و بهتر است که طمع خود را کنترل کنند.

نباید فراموش کرد شاخص کل بورس تهران که یک سال قبل در سطوح کمتر از 160 هزار واحد قرار داشت دیروز از نیمه ابرکانال 400 نیز عبور کرده است. در این شرایط یکی از الزاماتی که باید مورد توجه معامله‌گران قرار گیرد پذیرفتن مسئولیت زیان‌های احتمالی است. ‌

منبع: دنيای اقتصاد

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.