خبر مهم:

کد مطلب: ۴۸۷۷۳۵

تحلیل مدیر معاملات کارگزاری بانک پاسارگاد درباره وضعیت بورس:

پشت پرده افت بازار سرمایه/ چگونه اصلاح بورس ادامه‌دار شد؟

پشت پرده افت بازار سرمایه/  چگونه اصلاح بورس ادامه‌دار شد؟

بازار سرمایه در هفت ماه گذشته هم روی خوش خود را به مردم نشان داد و هم روی ناخوشش را. ظرف هفت ماه گذشته شاخص کل بازار تا دو میلیون واحد پیش رفت و حالا با ۸۰۰ هزار واحد افت، به کانال یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحدی رسیده است. مشکل کجاست؟ آیا ما اکنون شاهد خالی شدن حباب بورسیم؟

به گزارش تجارت‌نیوز ، بسیاری معتقدند که رشد بورس همپای رشد اقتصادی نبوده و این رشد درست زمانی رخ داده که اقتصاد کل دنیا درگیر کرونا و رکود بود. پس آیا فرضیه حباب صحیح است؟

مجتبی شهبازی، مدیر معاملات کارگزاری بانک پاسارگاد در این خصوص در تحلیلی برای تجارت‌نیوز نوشت: اقتصاددانان معمولا حباب را شرایطی می‌دانند که در آن قیمت یک دارایی با ارزش ذاتی آن منطبق نباشد. این توصیف تاحدودی برای بازار سرمایه ما ناقص است، چراکه اختلاف میان قیمت‌های سهام و ارزش ذاتی آن آنقدر در ایران متداول است که می‌توان گفت حباب یک خاصیت دائمی بورس است.

بورس دچار حباب است؟

به گفته شهبازی تعریف قابل درک‌تر از حباب به شرایطی برمی‌گردد که در آن بازارها ارزش‌گذاری فوق‌العاده بالایی را به دارایی‌ها اختصاص می‌دهند. قیمت آنقدر بالا می‌رود که امکان محاسبه سودهای ایجاد شده جهت پرداخت سود سهام به هیچ وجه تناسبی با قیمت سهام پیدا نمی‌کند. به کلام دیگر در زمان حباب به طور مثال قیمت‌های سهام یک شرکت در نقطه‌ای حدود 100 برابر درآمدهایش قرار می‌گیرد و تنها راه برای کسب سود از سهام، فروش آن است.

با این مقدمه آیا واقعا با توجه به شرایط کلی اقتصاد کشور در نقطه اوج شاخص بورس، آیا میانگین قیمت به درآمد بازار سرمایه در این حد و اندازه بود که آن را حباب بنامیم؟
شهبازی می‌گوید: شاید در مورد برخی از سهام‌ها دچار به اصطلاح حباب شده باشیم اما قطعا در کلیت بازار سرمایه به‌هیچ عنوان این امر مصداق نداشت.

دست نامرئی در بازار

پس افت ناگهانی شاخص کل بازار سرمایه را چگونه می‌توان تحلیل کرد؟ چراکه تنها در پنج ماهه ابتدای سال جاری بازدهی بورس ۲۴۳ درصد بود. از طرف دیگر نرخ دلار تا اواخر مهر ماه حتی به ۳۲ هزار تومان هم رسید. اما چه شد که بازار چنین سقوط آزادی را علی‌رغم رشد نرخ دلار تجربه کرده است؟

مدیر معاملات کارگزاری بانک پاسارگاد برای پاسخ به این پرسش به گفته میلتون فریدمن، اقتصاددان اشاره می‌کند و می‌گوید: بحران‌های بزرگ ناشی از عوامل بیرونی است که توسط دولت‌ها ایجاد می‌شود.

به گفته این کارشناس بازار سرمایه «جواب چرایی وضعیت فعلی بورس هم در دخالت‌های دولت و ایجاد اخلال در نظام بازار است.

چراکه دولت در هنگام بالا رفتن شاخص، برنامه‌ای برای سیراب کردن ولع تقاضاهای جدید نداشت و متاسفانه به سیاست‌های آزمون و خطا روی آورد و هنگامی که موفق به اخلال در مکانیزم بازار شد، خیال کرد جلوی حبابی شدن بازار را گرفته‌ اما غافل از آنکه این سرآغاز وضعیتی است که طی آن اعتماد در بازار سرمایه کمرنگ می‌شود.»

چگونه اصلاح به ریزش تبدیل شد؟

به گفته وی هر موقع در بازار سرمایه اعتماد کمرنگ شود ما شاهد بحران خواهیم بود. پس از شروع ریزش بازار نیز متاسفانه با دخالت‌های نابجا و ایجاد محدودیت‌های سلیقه‌ای و خودساخته، سیاستگذاران باعث طولانی شدن اصلاح بازار شدند. در واقع در آتش بی‌اعتمادی ایجاد شده دمیدند. مواردی از جمله ایجاد ممنوعیت فروش برای کدهای فروشنده و سایر محدودیت‌ها و امنیتی شدن فضای بازار سرمایه سبب شده تا اصلاح قیمت سهام پس از رشد‌های افسارگسیخته یک سال اخیر، فرسایشی شود و نتوان نقطه پایانی برای آن متصور بود.

سیاست‌‌‌های حساب نشده و غیرکارشناسی دولتمردان در دعوت سرمایه‌گذاران خرد به بازار سهام در دوره رشد قیمت‌ها و قوانین سلیقه‌ای و غیر‌اصولی و غیر‌علمی، روند معمول بازار را بر هم ریخت و در کنار هراس از ریزش بیشتر قیمت‌ها، بی‌اعتمادی سرمایه‌گذاران را نیز به‌دنبال داشت.

به گفته این کارشناس بازار سرمایه، به تمام موارد ذکر شده باید وضعیت نابسامان اقتصاد کشور و ترس از سقوط بیشتر ارزش ریال و رکود اقتصادی و تهدیدات بین‌المللی را نیز اضافه کنید تا این وحشت عمومی در بازار سرمایه را بتوان اندکی درک کرد.

اکنون هم دولتمردان و سیاستگذاران بزرگترین خدمتی که می‌توانند به بازار سرمایه داشت باشند عدم دخالت در بازار و برهم نزدن مکانیزم بازار است. نوسان، ذات بازار است. ولی دولت با دخالت‌های نابجا باعث برهم خوردن تعادل در بازار می‌شود.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    بخشی از گفتارها ایشان قابل قبول است ولی آنجا که باید اصل داستان را میگفت بنا به ملاحضات خوداری کرد دلیل اصلی ریزش بله امنیتی کردن است انهای که از رانت برخوردار بودن بهمراه دولت کریمه نقدینگی بازار را خالی کردن و فعلا تا مدتها باین بازار نمایند براحتی میتوانید بفهمید بجز دولت چه کسانی حجم زیادی از نقدینگی بورس را خالی کردن و الان شما از مردم که دار ندار خودشان را باختن انتظار ورود مجدد دارید

  • ناشناس

    تصمیمات آبکی مدیران اقتصاد ما را به این روز کشانده است.70 درصد تورم بر اثر بی مدیریتی و بی تدلیری قوه مجریه است.

  • ناشناس

    فقط کافیه یک هفته کسی هیچ سهمی رو برای فروش نذاره .خودش برمیگرده

  • رصا

    بفرمائید صفها رو شطرنجی کنند اگه نمیتونند بردارند .هرکس با تحلیل خودش اقدام به خرید و فروش کنه. دامنه نوسان رو هم بردارند، صفر تا ۱۰۰ ، بعد مرد نر می خواهد و گاو کهن که بتونه تو این بازار بمونه و موفق باشه.

  • عین الله

    خدا کند
    هیچوقت‌نشه‌هشت‌وسی
    یواش‌یواش‌‌میایی‌موذی
    باهمه‌‌می‌گیری‌گرم‌گرم
    یکدفعه‌میشی‌نرم‌نرم
    به‌تن‌کنی‌قبای‌سبزسبز
    میایی‌نوسان‌میگیری
    چندبارشاخص‌می‌بینی
    تعدادی‌سهام‌میفروشی
    تاهمه‌بیان‌جون‌بگیرند
    همه‌جاراخون‌میگیره
    اتیش‌بگیره‌خونه‌ات
    سیل‌بیفته‌لونه‌ات
    تاکه‌میایی‌نوسان‌بگیری
    یاکه‌شاخص‌روببینی
    خداکنه‌کرونا بگیری‌بمیری

  • ناشناس

    سلام چراباوعده دروغ وپوچ اندک پس انداز وام ازداوجی مردم به بورس آوردین وگفتین هرچه دارین به بورس بسپارین وآتیش زدین به اندوخته وام مردم وهمه چیو ربط دا ین ومیدین به امریکا تنهاکشور آزادومسلمانی که ازآمریکا نفرت داره وهرچه ضربه می۷وره از آمریکاست حالا چه شده که یکدفه برادرشده واسه ملت گوجه سیب زمینی گوشت وپرایدوبورس داخلی چه ربطی به تحریم وآمریکادارد هرسگی ازآمریکا رییس جمهوربشه بحال مافرقی نداره مامسلمانیم درمکتب امام حسین نه صلح مکنیم نه مذاکره چرا مردمو کشورتو اذیت میکنی بخدا آن دشمن خارجی شرف به کسانی دارد که وطن فروشی میکنن وهرچیزو ربط میدن به آمریکا وازآنطف آقازادهاشون توآمریکا باپولهای این ملت کیف میکنند نمیدونم چه بگم

  • ناشناس

    علت نزول بازار سرمایه شرکت های حقوقی است چون نقدینگی رااز بازاردر اوج قیمت خارج کردند و حالا با اقدامات گوناگون سعی در منفی نگه داشتن بازار دارند تا بموقع بز خری کنند

  • ناشناس

    در کشور ما هیچ مدیری ولو اینکه تخلف آن آشکار هم باشه عذر خواهی نمی کنه و همیشه طلبکار هستن حداقل باید یکی از مدیران برکنار بشه تا جو مقداری آرام بگیرد الویت وزیر اقتصاد

  • ناشناس

    دوستان کسی به فکر منو و شما نیست
    تورو خدا یک هفته هیچی نفروشید
    بخدا بدبختتتتت شدیم

  • تنخواه دولت??

    همه جا صحبت از دخالت دولته چرا نباید کنار بکشن، چرا نباید عده ای به مسولین قضایی پاسخگو باشن.مردم شدن موش ازمایشگاهی.جمع کنید بسات مسخره رو