کد مطلب: ۴۴۶۵۱۲

رانت عرضه اولیه چگونه برچیده می‌شود؟

رانت عرضه اولیه چگونه برچیده می‌شود؟

داود سوری اظهار کرد: چرا اجازه نمی‌دهند با تغییر آزاد قیمت در روزهای بعد از عرضه اولیه همه خریداران از تمام منفعت توزیع‌شده بهره‌مند شوند؟ آیا آن توزیع چند ده هزار تومانی روز اولیه بین همه خریداران صرفا بهانه‌ای برای توزیع سودهای چند میلیاردی روز بعد بین برخی از خریداران نیست؟

به گزارش تجارت‌نیوز ، پس از انتقادهای بسیار نسبت به رانت در عرضه اولیه‌های بورسی، هرچند رئیس سازمان بورس وعده پیگیری داده اما خبر جدیدی در این مورد منتشر نشده است.

در همین حال امروز، داود سوری، اقتصاددان در این باره راهکاری را پیشنهاد داده و نوشته است: چرا اجازه نمی‌دهند با تغییر آزاد قیمت در روزهای بعد از عرضه اولیه همه خریداران از تمام منفعت توزیع‌شده بهره‌مند شوند؟

متن کامل این نوشته در روزنامه دنیای اقتصاد را در زیر می‌خوانید:

این روزها اقبال به بازار سرمایه بسیار است، چرا؟ مورد بحث این نوشته نیست. بسیاری از کارشناسان در مورد آن صحبت کرده‌اند و راهنمایی‌های ارزشمندی ارائه می‌کنند، وارد حیطه دانش و تخصص آنها نمی‌شوم. از زاویه دیگری به این هجوم گسترده و ممتد برای خرید سهام بنگاه‌های ارزشمند و حتی غیرارزشمند نگاه می‌کنم و آن نقش مدیریت بازار در دامن زدن به این هیجان است.

از یکسو بسیاری از کارشناسان و فعالان باسابقه با بیم و امید به این هیجان می‌نگرند و اندرزهای فراوانی به دولت و مردم می‌دهند و از سوی دیگر دولت بر تندی این آتش می‌دمد و می‌گوید «تمام‌قد در حمایت از بازار سرمایه ایستاده است.»

نظر کارشناسان مشخص است. می‌گویند حساب‌شده خرید کنید، مشورت بگیرید و اصول مدیریت ریسک را رعایت کنید. اما حرف دولت بی‌معنی است، تمام‌قد حمایت می‌کنم یعنی چه؟ آیا در صورت وقوع زیان، زیان خریداران را جبران می‌کند؟ به‌طور حتم، خیر. از دولت به جز اینکه به‌عنوان یک سهامدار بخشی از سهام بنگاه‌های خود را بفروشد اما همچنان به‌عنوان سهامدار عمده مدیریت آنها را در اختیار مدیران اغلب ناکارآی خود قرار دهد و همچنان به‌عنوان دولت و قانون‌گذار بازار نهاده و محصول آنها را کنترل و مختل کند، انتظار بیشتری نباید داشت.

این وظیفه ذاتی هر سرمایه‌گذاری است که خود تصمیم بگیرد وارد این بازار بشود یا نه و اگر وارد شد چه میزان از سرمایه خود را وارد این بازار بکند، در چه بنگاه یا بنگاه‌هایی سرمایه‌گذاری کند و در چه زمانی خارج شود. دولت تنها وظیفه دارد این فرآیند را برای سرمایه‌گذاران تسهیل و شفاف کند، نهادهایی شکل دهد که به گردش آزاد اطلاعات کمک می‌کنند و مانع از تبانی‌ها و پیدایش و توزیع نامتقارن اطلاعات شود.

ورود و خروج آزاد به هر بازار قانونی و فعالیت اقتصادی در آن، حق قانونی هر شهروندی است که متاسفانه غالبا به اشکال مختلف مورد تعرض دولت قرار می‌گیرد. این تعرض در بازار سرمایه به شکل‌های مختلف انجام می‌شود. بارزترین آن وضع محدودیت بر دامنه تغییر قیمت و مفهومی خودساخته با نام حجم مبنا است که کارکردی جز محدود کردن تغییر قیمت و ایجاد صف برای ورود به بازار و حتی خروج از بازار ندارد.

طبیعی است که این محدودیت نیز به روال معمول با ماسک حمایت از سهامدار انجام می‌شود اما در واقع به زیان سهامدار خرد، ناآگاه و فاقد ارتباط با سرمایه‌های درشت تمام می‌شود. صف در بازار هیجان ایجاد می‌کند و هیجان برخلاف تحلیل و در تضاد با عقلانیت عمل می‌کند.

اگر می‌بینید کل خیزش و ریزش بورس‌های دنیا حداکثر در یک روز تمام می‌شود و سپس جریان طبیعی مبادلات بر آنها حاکم می‌شود نتیجه تخلیه سریع هیجان‌های درست و نادرست ذاتی بازار سهام است.

آنها محدودیت‌های خودساخته‌ای ندارند که این هیجان‌ها را در طول زمان توزیع کنند و هیجان بیشتر نیز بیافرینند. ناگفته روشن است کسانی که از این هیجان به دور باشند برنده بازار سرمایه هستند و کسانی که در بند هیجان اسیر باشند بازنده خواهند بود. امـا چه کسی کمتر از روی هیجان تصمیم می‌گیرد؟

آن‌که این روزها با دیدن اخبار یومیه وارد بازار سهام می‌شود و با اندک تحلیلی در انتهای یک صف می‌ایستد یا آن‌که سابقه و اطلاعات بیشتری دارد و با سرمایه‌ای کلان حتی صف‌سازی نیز می‌کند؟ نقش قوانین به‌وجودآورنده صف در توزیع سود و زیان بین فعالان ناهمگن چگونه است؟ ریزش نیز از ویژگی‌های بازار سهام است، مجددا تصور کنید چه کسی برنده خروج سریع از بازار است؟

این روزها بحث‌های زیادی در مورد رانت خرید سهام عرضه اولیه در روز پس از بازگشایی صورت می‌گیرد. بله، سهام عرضه اولیه غالبا کمتر از قیمت و به تساوی بین متقاضیان تقسیم می‌شود اما روز بعد با وجود محدودیت در افزایش قیمت معمولا با صف خرید روبه‌رو هستند و آن‌که بتواند به فاصله ۳۰۰ میلی ثانیه از دیگری در ابتدای صف خرید قرار بگیرد می‌تواند از رانت کلانی برخوردار شود، شوخی نیست، ۳۰۰ میلی ثانیه! چه کسی چنین سرعتی دارد؟

سرمایه‌گذاری که برای خرید باید به کارگزاری مراجعه کند و تقاضای خرید پر کند و به متصدی خرید بدهد یا آن‌که به نرم‌افزارها دسترسی دارد و توان مالی و علمی کافی برای جنبیدن در ۳۰۰ میلی ثانیه(!) را دارد؟ چرا اجازه نمی‌دهند با تغییر آزاد قیمت در روزهای بعد از عرضه اولیه همه خریداران از تمام منفعت توزیع‌شده بهره‌مند شوند؟ آیا آن توزیع چند ده هزار تومانی روز اولیه بین همه خریداران صرفا بهانه‌ای برای توزیع سودهای چند میلیاردی روز بعد بین برخی از خریداران نیست؟

حمایت تمام‌قد دولت از بازار سرمایه با وجود چنین قوانین قیم‌مآبانه و محدودکننده‌ای شوخی‌‌ای بیش نیست و تا وقتی که دولت به خود اجازه می‌دهد در بازار نهاده و محصول شرکت‌های حاضر در بازار سرمایه دخالت کند، قیمت‌گذاری کند و خرید و فروش را ممنوع کند، این شوخی کسی را نمی‌خنداند.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    چرا همه سهام را درهمان عرضه اول بین خریداران تقسیم نمی کنند بهرام

  • مهدی وفاجو

    با تشکر از تجارت نیوز مردمی که به نوعی غیر مستقیم همراه ما ضعیف تر ها هست…
    پایدار و ماندگار باشی

  • جعفر

    سلام لطفا یکی بمن بگه کجا سهام می‌فروشند

    • Ms

      دفتر پیشخان دولت برو اونجا میتونی متوجه بشی

  • مجید

    من چندین روز بعد از عرضه شستا سر ثانیه سفارش فرستادم ولی کارگزاری سه ثانیه بعد ارسال میکرد یعنی فقط کسایی که تو ثانیه اول تونستن سفارش بزارن سهم گیرشون میومد بازار بورس در شرایط فعلی خطرناکه کسی که نمیتونه تو صف خرید بره و کمتر از یک ثانیه فرصت داره از کجا معلوم بتونه تو صف فروش هم بتونه بره امان از روزی که ریزش بورس شروع شه

  • عباس

    یکی به آقای روحانی خبر بده، ایشون خبر ندارن وگرنه حتما اقدام می کردن.

    • ناشناس

      آره حتما

  • خالد

    هسته معاملات دست کاری میشود چه کسی باید نظارت کند
    خیلی واضحه این تخلف
    عرضه اولیه معنی نداره از روز بعد ۵۰ هزار و ۱۰۰ هرار حجم خرید میزارن با وجود اینکه سالهاست اعتراض میشود مخصوصا چون خودشان ذینفع هستن این ترکیب را اصلاح نمی کنند

  • هرمز

    باید سجام با همکاری فرابورس نرم افزار واحد معاملاتی ارائه دهند تا نیازی به کارگزاری نباشد و انحصار کارگزاری ها شکسته شود در حال حاظر کارگزاریها هیچ خدماتی به مشتریان نمیدهند حتی تلفن و … را هم جواب نمیدهند ..!!!صرفا با یک سامانه دیزلی رده خارج که باعث ضرر مشتریان میشوند کارمزد معاملات میگیرند …!!! از ریس جمهور محترم درخواست میشود حال با توجه به بورس این مورد هم را هر چه سریع تر اصلاح کنند .

    • ناشناس

      مثل بقیه چیزهایی که اصلاح کردند

  • حمید

    دقیقا نویسنده محترم به نقطه کلیدی اشاره کرده ،اگر سهمی وجود دارد چرا بطور محدود در روز اول و بصورت کوپنی برای سهامداران جزء داده می شود ولی در روزهای بعدی به صورت قله ای برای عده ای رانتخوارتوزیع می شود

  • اسماعیل

    بلی من ازروزبعدشستا هرروزدرحد۷ثانه یا۱۰ثانیه خریدمیکنم ولی یاقبل ازمن صف میلیونی می شود ومن هیچ

  • احمدخ

    مانند روز اول که بهرکس تعداد معینی سهم می رسد روزهای بعد نیز سهم به نسبت مساوی تقسیم شود چرا یکنفر بتواند 100000 سهم بخرد اما کسی چیزی کیرش نیاد مگر نه اینکه روز اول عدالت را برقرار کردید تازه بعضی سهام مثلا 100 تومن است بعضی 4000 تومان است چرا محدودیت ریالی نمی گذارند من دکمه ارسال خرید را در متر از 1 ثانیه انحام دادم اما 8 ثانیه دیرتر ثبت می کنند زیرا کارگزاری ها مثل آگاه و مفید و… خودشان صندوق سهام دارند و بابت سبدگردانی 20 درصد از افراد سود می گیرند بنابراین سفارش خودشان را زودتر ارسال می کنند سهام را به نسبت مساوی تقسیم کنید وانگهی شرکتی که تازه وارد بورس شده و عملکردش در بین سایر سهام مشخص نیست چرا باید افزایش قیمت داشته باشد؟ این نشان میدهد بازار بورس بازار سالمی نیست مگر آنکه اصلاح شود