کد مطلب: ۴۸۵۴۷۶

گفتگوی تجارت‌نیوز با رئیس سابق پژوهشکده پولی و بانکی:

چرا سود بانکی افزایش پیدا نمی‌کند؟ / نگرانی بورسی‌ها به جا است

چرا سود بانکی افزایش پیدا نمی‌کند؟ / نگرانی بورسی‌ها به جا است

طبق آخرین گزارش شاخص قیمت مصرف‌کننده مرکز آمار در شهریور ۹۹، نرخ تورم نقطه‌ای خانوارهای کشور ۴/ ۳۴ درصد بوده است. بنابراین در حال حاضر، در حقیقت نرخ سود حقیقی، منفی است. با این حال هنوز تصمیم جدیدی در این مورد گرفته نشده است.

به گزارش تجارت‌نیوز ، با توجه به پرداخت نرخ پایین بانک‌ها نسبت به سایر بازارها، همچنین به‌دلیل نرخ بالای تورم و کاهش ارزش پول ملی، در ماه‌های اخیر سپرده‌گذاری در بانک‌ها برای بلندمدت به گزینه‌های آخر افراد تبدیل شده است.

آخرین بار شورای پول و اعتبار سه ماه پیش وضعیت نرخ سود بانکی را در بازار پول تغییر داد. بر این اساس نرخ سپرده سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت عادی ۱۰ درصد، نرخ سود سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت ویژه سه ماهه ۱۲ درصد، نرخ سود سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت ویژه شش ماهه ۱۴ درصد، نرخ سود سپرده سرمایه‌گذاری با سررسید یک‌سال ۱۶ درصد و نرخ سپرده سرمایه‌گذاری با سررسید دو سال به ۱۸ درصد رسید.

با توجه به این که طبق آخرین گزارش شاخص قیمت مصرف‌کننده مرکز آمار در شهریور ۹۹، نرخ تورم نقطه‌ای خانوارهای کشور ۴/ ۳۴ درصد بوده است. بنابراین در حال حاضر، در حقیقت نرخ سود حقیقی، منفی است.

علاوه بر این، به دلیل کاهش حجم سپرده‌های بلندمدت بانکی و افزایش سپرده‌های جاری قابل برداشت، نسبت پول به شبه پول رو به افزایش است، این موضوع ضرورت افزایش نرخ سود سپرده بانکی را نشان می‌دهد.

چندی پیش که شایعه افزایش نرخ سود بانکی به دنبال اشاره همتی به نرخ سود دهان به دهان می‌شد، مرکز پژوهش‌های مجلس نیز در گزارشی از این افزایش نرخ سود دفاع کرده و آن را در کاهش تورم و کنترل بازارها موثر خوانده است.

حتی رئیس جمهور نیز در سخنانش در ستاد هماهنگی اقتصادی بر استفاده از ابزار نرخ سود آن هم به صورت غیر دستوری و بر اساس مکانیزم بازار اشره کرد و به نوعی به آن چراغ سبز نشان داد.

با وجود حمایت‌های برخی سیاستمداران و توصیه‌های کارشناسان به نظر می‌رسد شورای پول و اعتبار همچنان در برابر افزایش نرخ سود مقاومت می‌کند. اما چرا؟

مقاومت در برابر افزایش نرخ سود

احمد مجتهد، رئیس سابق پژوهشکده پولی و بانکی، در گفتگو با تجارت‌نیوز در این باره می‌گوید: ابتدا اعضای شورای پول و اعتبار باید پاسخ بدهند که آیا مایل به کنترل تورم هستند یا خیر؟

او از موافقان افزایش نرخ سود است و باور دارد که در شرایط فعلی تغییر نرخ سود سپرده و تسهیلات می‌تواند یکی از روش‌های بازگرداندن نقدینگی‌هایی، که اکنون در بازار سهام، دلار، طلا و… سرگردان است، به بانک باشد.

مجتهد درباره علت مقاومت شورای پول و اعتبار در برابر افزایش نرخ سودهای بانکی عنوان می‌کند: با افزایش نرخ سود سپرده نرخ سود تسهیلات هم باید بالا برود در غیر این صورت بانک‌ها زیان‌ده می‌شوند. اعضای شورای پول و اعتبار نگران این هستند که افزایش سود تسهلات به زیانشان باشد و در برابر آن مقاومت می‌کنند.

او ادامه می‌دهد: اعضای شورای پول و اعتبار عمدتا در سمت وام‌گیرنده محسوب می‌شوند، طبیعی است که نخواهند نرخ سود تسهیلات بالا برود. مثلا نماینده وزیر صنعت، نماینده وزارت تعاون و…عضو شورا هستند، از آنجا که به نظر این افراد به جهت جهش تولید نیاز به دریافت وام برای سرمایه‌گذاری وجود دارد طبیعتا افزایش نرخ تسهیلات را به نفع بخش خودشان و سرمایه‌گذاران نمی‌دانند. در این عدم تصمیم‌گیری نوعی از تعارض منافع وجود دارد.

نگرانی‌ بورسی‌ها

با توجه به این که این تصور وجود دارد که بازار سپرده بانکی و سهام همواره رقیب هم هستند، فعالان بورس نگران هستند که افزایش نرخ سود سپرده بانکی، خروج پول از بازار سرمایه و ورود پول به بانک را به‌عنوان یک گزینه محتمل و کم‌ریسک برای سرمایه‌گذاری را به دنبال آورد که نتیجه‌اش هم طبیعتا شاخص کل را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

با در نظر گرفتن این موضع آیا هنوز هم می‌توان افزایش نرخ سود بانکی را ضروری تلقی کرد؟

مجتهد در پاسخ می‌گوید: بازار پول و سرمایه بهم مرتبط هستند. چند سال قبل که صحبت از ادغام این دو بازار بود من نگرانی خود را اعلام کردم و گفتم که جدایی این دو بازار بحث تعارض و عدم هماهنگی را ایجاد خواهد کرد. اما به هرحال بورس در طی سال گذشته بیش از انتظار رشد کرده، این که بخشی از این پول به بانک‌ها بازگردد تا جلوی حباب قیمتی را بگیرد منطقی است.

این کارشناس اعتقاد دارد از آن‌جا که خود دولت کسری بودجه را از طریق بورس جبران می‌کند، همچنین افزایش نرخ سود می‌تواند باعث شود که خرید اوراق قرضه دولت با نرخ‌های بالاتری توسط مردم و بانک‌ها صورت گیرد و هزینه‌های آینده دولت را افزایش دهد،بنابراین طبیعتا موافق افزایش نرخ سود بانکی نیست.

درحالی که به باور او شورای پول و اعتبار باید توجه کند اکنون خطرناک‌تر از هرچیزی برای اقتصاد ما روند افزایشی تورم در کشور است که باید با افزایش نرخ سود بانکی مهار شود.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    عدم افزایش سود بانکی خیانت به اقتصاد و در راستای ونزوئلایی کردن اقتصاد هست البته ظاهرا اقایون منتظرن ببین انتخابات امریکا چی میشه بعد تصمیم بگیرن

  • ناشناس

    شورای پول و اعتبار فکر تورم وبدبختی وگرونی مرغ و …دلار و اجناس زندگی مردم نیست فقط به فکر خودش است این است که یک سره حرف خودش را می زند علی رقم اینکه همه کارشناسان اقتصادی با افزایش سود بانک موافقند، برای مهار تورم وبی ارزش شدن پول ملی ،خلاصه منفعت شخصی برایشان مهم تر از منفعت عموم مردم یعنی گران شدن خوراک مردم ومایحتاج زندگی کل مردم؟!

  • ناشناس

    سلام سود سپرده هارو زیاد کنید چقدر ضرر سپرده گذار چقدر …دیگه وقتش هست کمی به فکر سپرده گذار هم باشید

  • ناشناس

    سود بانکی وقتی بالا رود تورم کاهش پیدا خواهد کرد سود بانکی را افزایش دهید

  • ناشناس

    به نظر من وقتی سود بانکی بالا برود تورم کاهش پیدا خواهد کرد

  • گنیا

    این موضوع وادادگی ودور تسلسل اقتصادی تو ایران گه هر از گاهی رخ میده البته منافع یکسری که قبل از نسخه پیچی تحلیل خودسان تو اون بازارجا سازی کرددند ی زمان بورس دلار خودرو مسکن حالا برای آسوده خاطری بدون دلهره ریسک پولهای تو ا ون بازار ها به جیب زدنند بیارنند تو بانک شبها آسوده سر به با لش بزارنند اخه مردان اقتصاد توکدام کشور تولید با سود تسهیلات بالا توانسته رو پاش واسته الان شرکتها دارند زیان اون تسهلات گذای باسود بالا نتونستند سر بلندکنند امثال خودرو یها و…….ی یکسری هم که ی کجداری مریض که فعالیت تولیدی ی خدماتی هم که داشتنند را مجبورکنند کار گاه ابزار خودشان بفروشن پولش برازن بانک سود بگیردنندبه سیل بیکاران ی مقدار دیگه اضافه شه مثل ۵سال قبل مثلی هم هست ادم مار گزیه ازدو سوراخ گزینه نمشه .البته این نیش زهر مار ترجیع میدن به منافعشان .

  • سید

    سود بانکی الان باید بالای سی درصد باشه نه بیست درصد شما سال1390سود بانکی بود 29 درصد همچی ارزون بود سود بره بالا تا مردم نرن دنبال سکه طلادلار خودرو از وقتی سود بانکی آوردن پایین همچی سر به فلک کشید یک سال30درصد همچی میاد پایین کی میره دلار سکه پراید بخره دست دولت خودش هم میتواند با پول مردم کار کنه وام بده خودرو سازی که پراید کردن صدمیلیون سود وام هم الان بآید چهل درصد باشه چون کارخانه دار ها همه ده برابر جنس گران میفروشند سود بانکی الان باید بالای 30درصد باشه همچی پایین میاد کسی نمیره ماشین چینی بخره 700 میلیون کجا ی همتی

  • سعید

    برای کنترل تورم و حجم زیاد نقدینگی در بازارهای دلالی لازم است به سرعت نرخ سود بانکی با تورم هماهنگ شود. در غیر اینصورت وضعیت برای مردم سخت تر خواهد شد. مگر اینکه آقایان قصد و نیت دیگری دارند.

  • ناشناس

    این یک دور باطل است افزایش نرخ سود بانکی مساوی افزایش تورم و افزایش تورم افزایش نرخ سود بانک و بچرخ تا بچرخیم

  • ناشناس

    کسی که از افزایش سود بانکی صحبت میکنه قطعا داره خیانت میکنه. افزایش سود بانکی مساوی افزایش چاپ پول و تورم بالاتر در آینده و انتقال بحران به آینده به علاوه ی آماده سازی یه بستر تضمینی برای پول های خارج شده از دلار و بورس و سکه و آماده شدن برای سوار شدن روی موج بعدی افزایش ها در آینده.
    از طرفی افزایش سود بانکی برای تولید کننده یعنی افزایش هزینه های مالی به علاوه رکود در بازار و کاهش فروش و در یک کلام ورشکسته کردن اقتصاد کشور.