فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۳۰۲۳۰۱

گفتگوی تجارت‌نیوز با یک کارشناس بازار سرمایه:

کاهش ارزش سهام پتروشیمی‌ها با افزایش نرخ خوراک/بورس با تصمیمات جدید ترامپ چه می‌شود؟

کاهش ارزش سهام پتروشیمی‌ها با افزایش نرخ خوراک/بورس با تصمیمات جدید ترامپ چه می‌شود؟

روند بازار سرمایه در آخرین روز جریان معاملاتی هفته پایانی شهریور ماه نشانگر استراحت کوتاه‌مدت و نفس گرفتن لیدرها و خودنمایی صنایع کوچک‌تر بود، سوالی که مطرح می‌شود این است که بازار با چه شرایطی وارد فصل پاییز می‌شود؟

به گزارش تجارت‌نیوز، ارزش معاملات بورس اوراق بهادار تهران در آخرین روز جریان معاملاتی هفته پایانی شهریور ماه به 9530 میلیارد ریال رسید و شاخص با کاهش 743 واحد در رقم 157337 جای گرفت. در جریان معاملات این روز بازار سرمایه نماد‎های «رمپنا، مبین، بفجر، خودرو، اخابر» بیشترین تاثیر مثبت را در شاخص کل و نمادهای «فولاد، فارس، پارسان، پارس، تاپیکو» بیشترین تاثیر منفی را در شاخص کل داشتند.

سلمان نصیر‌زاده، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با «تجارت‌نیوز» درباره دلیل ریزش 743 واحدی شاخص کل بورس در آخرین روز جریان معاملاتی بازار سرمایه در هفته پایانی شهریور ماه، معتقد است: مهمترین مشخصه بازار روز سه‌شنبه افزایش ارزش در سهام شرکت‌های غیرصادراتی و ارزی و تضعیف رشد و اصلاح قیمت در نمادهای صادرات محور بود.

این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: شاخص بورس اوراق بهادار نیز تحت تاثیر این رفتار با کاهش 743 واحدی به سطح 157328 واحد رسید که بیشترین نمادهای کاهنده شاخص را می‌توان فارس، پارسان، تاپیکو، پارس، فولاد و فملی نامید. ارزش معاملات این روز بورس اوراق بهادار نیز نسبت به روز دوشنبه تحت تاثیر فضای بازار و تعطیلی پیش رو با کاهش مواجه شد و 9529 میلیارد ریال ارزش معاملات این روز بود.

وی ادامه داد: بیشترین ارزش معاملات در این روز همچنان به گروه‌هایی نظیر شیمیایی، بانکی، فلزات اساسی و فرآورده‌های نفتی اختصاص داشت. در این روز بازار با چند خبر و رخداد مهم روبرو بود. روز دوشنبه اولین معاملات گروه پتروشیمی پس از آزادسازی قیمت‌ها در بورس کالا انجام گرفت که شاهد جهش نرخ‌های فروش به بیش از 60 درصد بودیم که در برخی محصولات نیز این افزایش نرخ مرز بیش از 100 درصدی را نیز درنوردید.

این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: در حقیقت عمده نمادهایی که از محل عرضه محصول در بورس کالا منتفع می‌شوند می‌توان به شاراک، پارس، مارون، جم، شکبیر و شغدیر اشاره کرد که بالغ بر نیمی از فروش خود را در بورس کالا عرضه می‌کنند. از این رو این آزادسازی می‌تواند رخداد حائز اهمیتی برای این نمادها باشد.

لزوم شفاف‌سازی نرخ خوراک

نصیر زاده افزود: اما در معاملات روز سه‌شنبه، بازار گویی توجهی به افزایش نرخ‌ محصولات پتروشیمی که هفته‌ها در انتظار آن بود، نداشت و فشار عرضه و افت قیمت سهام را در این گروه شاهد بودیم. درحقیقت همانطور که در گزارش‌های پیشین اشاره شد مطرح شدن افزایش قیمت خوراک بر پایه نرخ ارز 7500 تومان و عدم تعیین تکلیف نرخ خوراک محاسبات را سخت نموده که می‌تواند اثر منفی بر روند معاملات داشته باشد.

وی ادامه داد: اگر قرار باشد نرخ خوراک پتروشیمی افزایش پیدا کند باید با تخفیف باشد. همانطور که در مرحله پیشین نیز گروه پتروشیمی ملزم به ارائه ارز 4200 تومان بود، اما 90 درصد خوراک آن بر پایه ارز 3800 تومان محاسبه شد از این رو شانتاژهای خبری منفی در مقطع حاضر کار این گروه را سخت کرده است و امیدواریم زودتر این مهم تعیین تکلیف شود.

این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: در عین حال خوشبین هستیم طی 10 روز آتی با انتشار گزارش‌های ماهانه شهریور ماه شرکت‌ها، مجدد اقبال به این گروه بازگردد، اما نکته مهم شفاف شدن نرخ خوراک است تا محاسبات و ارزش‌گذاری‌ها را از این روند مبهم خارج سازد.

نصیر زاده افزود: در گروه فلزات اساسی نیز پیش از انتشار گزارش‌های ماهانه شرکت‌ها گویی سهامداران فرصت را برای یک تجدید قوا مناسب دیده‌اند و شاهد اصلاح نسبی قیمت‌ها بودیم. این روند در حالی شکل گرفت که در بورس کالا همچنان قیمت‌ها در حال افزایش است.

وی ادامه داد: در روز سه‌شنبه ورق گرم فولاد مبارکه با افزایش تا 12 درصدی نسبت به هفته گذشته در بورس کالا معامله شد و تقاضای قیمتی بیش از 40 میلیون ریال در تن را ثبت کرد. این در حالی است که میانگین پنج ماهه نرخ فروش این محصول 26 میلیون ریال است.

افزایش 53 درصدی نرخ مس کاتد

این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: از سوی دیگر روز دوشنبه شرکت ملی مس موفق به فروش مس کاتد با نرخ بیش از 466 میلیون ریال در هر تن شد که نسبت به میانگین نرخ پنج ماهه افزایش 53 درصد را نشان می‌دهد. این شرکت نیز درصدد خبرهای صادرات است، اما این روزها در بورس کالا پرحجم می‌فروشد که می‌تواند خبر مثبتی تلقی شود.

نصیرزاده افزود: همچنین شمش فولاد خوزستان نیز در هر تن به نرخی بیش از 34 میلیون ریال دست یافت که نسبت به عملکرد پنج ماهه افزایش 47 درصدی را نشان می‌دهد که خبر خوشی برای نمادهای فولادی و تولیدکننده‌های سنگ آهن است.

وی ادامه داد: تحولات بورس کالا بیانگر آن است که باید به گزارشات ماهانه و شش ماهه پیش روی گروه فلزی نیز خوشبین بود.

این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: اما این روزها گروه خودرویی پس از ماه‌ها تنزل ارزش سهام به واسطه عواملی از جمله افزایش نرخ ارز، رشد بهای تمام شده، عدم افزایش نرخ‌های فروش و رشد هزینه‌های مالی مجدد با اقبال مواجه شده است. در حال حاضر گروه خودرویی تحت تاثیر خبرهایی از جمله افزایش قیمت محصولات و افت محصوص ارزش سهام مورد توجه معامله‌گران ریسک‌پذیر قرار گرفته است.

نصیرزاده افزود: روز دوشنبه شرکت سایپا دیزل به شفاف‌سازی اثرات اجرای احتمالی طرح نوسازی ناوگان حمل و نقل جاده‌ای پرداخت و اعلام کرد که در صورت اجرا بالغ بر 2000 ریال به ازای هر سهم طی دو سال 97-98 به سودش افزوده خواهد شد.

وی ادامه داد: در حقیقت این نوع اطلاعیه‌ها با توجه به نوع شفاف‌سازی بسیار ناقص، مصداق جهت دهی و جریان سازی برای رشد ارزش سهام است در هر حال این خبر تاثیر مثبت خود را بر گروه داشت، البته نماد جهت شفاف‌سازی بیشتر متوقف شد و شنیده می‌شود که پیوستی جدید در ادامه شفاف سازی قبلی منتشر خواهد کرد.

ترس در دل بازار با تصمیمات یکجانبه ترامپ

این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: اما در بازارهای جهانی نیز یک خبر نمود داشت و آن تصمیمات جدید ترامپ است. بر این اساس رئیس جمهور آمریکا دستور اعمال 10 درصد تعرفه گمرک برروی 200 میلیارد دلار کالای چینی را ابلاغ کرد و گفت که از 24 سپتامبر اجرایی می‌شود و 10درصد تعرفه در اول ژانویه 2019 به 25 درصد نیز افزایش خواهد یافت.

وی ادامه داد: همچنین ترامپ تهدید کرد در صورت تلافی چین، اعمال تعرفه برروی 267 میلیارد دلار دیگر از محصولات چینی (فاز 3) در دستور کار قرار می‌گیرد.

نصیر زاده افزود: به نظر می‌رسد ترامپ یک تنه دنیا را به سخره گرفته است به نحوی که در حوزه سیاسی تصمیمات یک طرفه ترامپ برجام را به حاشیه برد و شرایط را سخت کرد. در حوزه اقتصاد بین‌الملل نیز تصمیمات یکجانبه ترامپ می‌تواند رکود اقتصادی و ترس را به بازارها تزریق کند.

این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: اما با تمام نوسانات روزهای اخیر مهر ماه می‌تواند عرصه‌ای دیگر برای بازار سهام رقم بزند، زیرا انتشار گزارش‌های ماهانه و عملکرد شش ماهه شرکت‌ها عاملی مهم برای تعیین جهت بازار است. از این رو پیشنهاد می‌شود که سهامداران داده‌های مهم ماهانه را هم از منظر تناژ تولید، فروش و صادرات و هم از منظر تغییر نرخ‌ها و ارزش ریالی فروش رصد کنند. بازار این روزها نیازمند خبرهای جدیدی است و سه ماه آتی پاییز می‌تواند فضای پرنوسان را برای بازار سهام رقم بزند.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.