کد مطلب: ۴۸۵۸۱۱

گفتگوی تجارت‌نیوز با یک کارشناس بانکی:

آیا دلار تک نرخی می‌شود؟

آیا دلار تک نرخی می‌شود؟

کاهش چشمگیر قیمت دلار در دو روز اخیر آن هم همزمان با افزایش قیمت دلار در سامانه نیما باعث شده برخی تصور کنند دولت می‌خواهد با این روش دلار را تک نرخی کند. سوال اینجاست که این تصور چقدر می‌تواند به واقعیت نزدیک باشد؟

به گزارش تجارت‌نیوز ، معاملات روز گذشته در بازار ارز با قیمت 30 هزار و 900 تومان پایان یافت. امروز هم بازار با قیمت 29 هزار و 680 تومان آغاز شد و تا ساعات پایانی معاملات به کانال قیمتی 27 هزار تومان راه یافت. از اولین قیمت در بازار امروز تا لحظه نگارش این گزارش دلار بیش از سه هزار و 350 تومان کاهش در بازار رسمی را تجربه کرده است. البته ریزش دلار مختص امروز نیست و دیروز هم بیش از هزار تومان افت کرد.

بهاءالدین حسینی‌هاشمی، کارشناس امور بانکی، درباره روند کاهشی قیمت دلار طی دو روز اخیر به تجارت‌نیوز می‌گوید: همان طور که افزایش قیمت دلار می‌تواند ناشی از اخبار و تبلیغات انتخابات آمریکا و سوداگری‌های برخی باشد، کاهش قیمت هم می‌تواند به همین دلیل رخ دهد. زیرا در این مدت هیچ واقعه اقتصادی خاصی در بازار رخ نداده که منجر به کاهش قیمت شود.

به اعتقاد این کارشناس در حال حاضر 50 درصد از دلایل اصلی نوسانات دلار ریشه بیرونی دارد که دست مایه اصلی آن تحریم است و تهدیدها و تبلیغات هم به آن دامن می‌زند. مابقی دلایل ریشه اقتصادی دارد.

آن طور که حسینی‌هاشمی می‌گوید با توجه به شاخص تورم قیمت‌ دلار نیز باید حداقل حدود 20 هزار تومان باشد و اضافه آن، ناشی از فضای روانی ایجاد شده داخلی و یا خارجی است.

او توضیح می‌دهد: همواره قیمت حواله از اسکناس بیشتر بوده اما اکنون این روند برعکس شده است چرا که بسیاری از مردم دلار خریده‌ و نگه می‌دارند. در بازار سهام بسیاری متضرر شدند. حالا همین عده می‌ترسند کاهش قیمت دلار ادامه‌دار باشد و با انتخابات امریکا این ریزش بیشتر هم شود.

این کارشناس نیز مانند برخی فعالان بازار معتقد است با پیروزی بایدن درانتخابات بخش زیادی از بار روانی تورمی از بین می‌رود. پس طبیعی است که مردم نگران متضرر شدن باشند و شروع و به فروش کنند با این که ممکن است هیچ اتفاقی هم نیفتد.

فراز و فرود همزمان دو نرخ

با توجه به آخرین نرخ اعلام شده برای دلار در صرافی ملی تا ساعت پنج بعد از ظهر، در حال حاضر اختلاف بین قیمت دلار در صرافی ملی و دلار نیمایی تنها حدود هزار تومان است. آیا ممکن است دولت قصد داشته باشد با نزدیک کردن این دو نرخ به هم دلار را تک نرخی کند؟

حسینی هاشمی در پاسخ به این سوال می‌گوید: دولت حتی اگر به دنبال تک نرخی کردن ارز هم باشد موفق نخواهد شد چون آنجایی که لازم است ارز تک نرخی شود در بحث دلار چهار هزار و 200 تومانی است نه سنا و نیما. زیرا نرخ نیمایی نزدیک به واقعیت است. حذف ارز چهار هزار و 200 تومانی نیز به راحتی ممکن نیست چرا که عوامل زیادی پشت آن هستند.

به اعتقاد او، دولت می‌خواهد از بازار عقب نماند و ارزش را با قیمت بیشتری در نیما بفروشد پس قیمت را بالا می‌برد علاوه بر این صادرکنندگان هم با این وضع راحت‌تر می‌توانند ارزشان را بازگردانند.

او یاد آور می‌شود: یکی از عواملی که ارزها بازنگشت این بود که صادرکنندگان مجبور به فروش ارزشان در نیما بودند که با بازار آزاد اختلاف قیمت زیادی داشت. الا هم انگیزه‌ کاهش فاصله قیمت این است که صادرکنندگان بتوانند ارزشان را برگردانند تا قیمت کاهش دلار پیدا کند.

حسنی هاشمی ادامه می‌دهد: ضمنا اگر بانک مرکزی بخواهد ارز خودش را در سامانه بفروشد بعید نیست که نرخ آن را با نرخ بازار آزاد یکی کند چرا که درست نیزدر فروش ارز دولتی ارزان فروشی کند تا رانت خواران سود ببرند.

تلاش برای کاهش تقاضا

چند روزی است که فاصله بین قیمت خرید و قیمت فروش در صرافی ملی زیاد شده و در هر بار تغییر نرخ سعی بر آن بوده که این فاصله بیش از دو هزار تومانی حفظ شود.

حسینی هاشمی علت این موضوع را احتمال افزایش نرخ در فاصله خرید و فروش ارز عنوان می‌کند و می‌گوید: این کار عاملی بازدارنده برای تقاضای ارز است.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • توحید

    کاملا تابلو هست کارشناس دلال ارز هست
    خدا به زمین گرم بزنه مسولین بی لیاقت رو
    که دور برشون پره مثل این کارشناس رانت باز
    که نیازهای اولیه زندگی(کار.خونه.ماشین)رو برا
    جوان ها آرزو کردین اونم تو پنچمین کشور ثروتمند دنیا
    دلار4200هم گرونه چه برسه20ت
    میخواد که با این حرفاش دلار زیر20ت نیاد

    • مرتضی

      حرف دل ما رو زدی دمت گرم.

  • ناشناس

    تک نرخی شدن ارز = پایان بسیاری از فسادها و بخور بخورها . امیدوارم واقعا رقم بخوره که قطعا به نفع ملت ایرانه.

  • ناشناس

    عزیزم دلیلش هجوم مردم برای فروش و همچنین انتخابات آمریکا و پس از اون توافق ایران آمریکا دیگه طرف دلار سکه میخواد چکار تو همین چند روزه اگه آبش نکنه رو دستش میمونه چون قطعا بعد مذاکره دلار به زیر 10 هزار تومان میرسه و جو روانی تورمی هم از بین میره دلیلش اینه نه تدبیر بانک مرکزی

  • سینا

    قیمت ارزها واقعاً حباب بوده و فکر کنم یه برنامه برای نقره داغ کردن دلالهای ارز و جبران کسری بودجه توسط دولت ایجاد شده
    آمریکا دوسال پیش همه چی ایران رو تحریم کرده بود و شوک اون وارد شده بود(یعنی همه چی تحریم بوده و چیزی نمونده بود که باز بالا بره از۸تومن و ۱۳تومن برسه به۳۰تومن!)
    این چیزهایی رو هم که آمریکا هر دفعه میگه تحریم میکنم؛ قبلاً سرشاخه هاش تحریم شده بودن، و بیشتر جنبه ی روانی میخواد ایجاد کنه(فشار حداکثری)-در واقع همه چی ۲سال پیش تحریم شده و شوک اون قبلاً وارد شده بوده و بازار هم فهمیده علت تحریمهای نمایشی آمریکا ، جنبه ی روانی داره تا عینیعلل کاهش قیمت ارز:
    -ارزهای بلوکه شده عراق آزاد شده
    -امید به فروش تسلیحات و واردات ارز
    -ارزهای صادر کنندگان کالاها(روزانه)
    -افشا و تعجب فروش یک و نیم میلیون بشکه ای نفت روزانه ایران(توسط رسانه های آمریکائی)
    -انتخابات آمریکا
    -مبادلات با ارز ملی کشورها و ارزهای دیجیتال، بجای دلار(که در بازارهای جهانی قابل تبدیله)
    -بالا بودن مخازن انرژی در ایران و جبران ارزهای خارجی با ماینرهای ارزهای دیجیتال(و قابل تبدیل بودن)
    و صدها دلیل ثابت میکنه ارز نباید این قیمت باشه و جای سقوط زیادی داره
    .
    ذخایر ارزی بانک مرکزی خیلی بیشتر از چیزیه که تصور میکنیم
    علت اینکه رو نمیکنن، دو تا چیزه
    نمیخوان منابع درآمدی ورود ارز رو افشا کنن
    از نهادهای بالادستی دستور داده شده بوده، ارز ذخیره کنن(بخاطر شرایط سیاسی و تنشها)
    .
    پس ارز هست، زیاد هم هست
    قیمتها هم حبابه، احتمال ریزش ارز بیشتر از این خیلی زیاده(حتی اگه باز ترامپ انتخاب بشه)

  • ناشناس

    چرا افزایش سرمایه های سهام عدالت در نماد های وبملت … شتران و شپنا که مبلغی در حدود 2 میلیون تومان میشه لحاظ نمی شه؟ دیگه دزدی از این واضح تر!!!!!! ما باید کجا این مسایل رو پیگیری کنیم؟