به گزارش تجارتنیوز، در شرایطی که بازار خودرو مدتهاست که در رکود به سر میبرد، قیمتها همچنان نوسان دارد و بعضی روزها در مورد برخی مدلها، افزایشی است.
در واقع این روزها، بازار خودرو مشتری چندانی ندارد و خرید و فروش زیادی در آن انجام نمیشود. با وجود این، نه همیشه ولی بسیاری مواقع، قیمتها کماکان در حال افزایش است.
در چنین شرایطی، انتشار اسکرینشات پیامی که در یکی از گروههای تلگرامی فروشندگان خودرو منتشر شده بود، بار دیگر توجهات را به سمت تلاش گروهی از فعالان بازار برای تاثیرگذاری روانی بر قیمتها جلب کرد.
این پیام نشان میدهد که گویی برخی فروشندگان، با استفاده از آگهیهای فروش خودرو دست به کنترل قیمتها میزنند. این افراد که بیشتر آنها در بازار خودروی تهران فعالیت میکنند، با ثبت آگهیهای فروش با قیمت بالا و به صورت مداوم، جلوی دیده شدن آگهیهای واقعی و با قیمت پایینتر را میگیرند. این اقدام افراد، بر قیمت خودروها در شهرهای دیگر کشور نیز تاثیر میگیرد و باعث افزایش قیمت خودروها، بعد از گذشت چند روز میشود.

پیامی که نشان میدهد برخی فروشندگان خودرو، در تلاش برای تاثیرگذاری روانی بر بازار هستند.
چگونه میتوان بازار خودرو را کنترل کرد؟
چگونه میتوان فعالیت این افراد را در بازار خودرو کنترل کرد و باعث جلوگیری از افزایش قیمتها شد؟
امیرحسن کاکایی، کارشناس صنعت خودرو در گفتگو با تجارتنیوز گفت: در گذشته در تمام دنیا سیاستمدارانی وجود داشتند که به کنترل بازار علاقهمند بودند. البته این سیاست در همه کشورها در نهایت شکست خورد. در چند سال گذشته این کشورها به این نتیجه رسیدند که با کنترل نمیتوان بازار را اداره کرد. باید عوامل موثر بر شرایط را کنترل و از نوسانات شدید قیمتی جلوگیری کرد.
او افزود: مهمترین عامل تاثیرگذار در بازار خودرو نیز میزان تولید و عرضه محصول به بازار است. ابزارهای کلانی وجود دارد که دولتها با استفاده از آن بازار را کنترل میکنند.
فعالان بازار خودرو را گران میکنند؟
کاکایی ادامه داد: افراد به طور معمول علاقه دارند تا محصولات خود را به قیمت بالا بفروشند. اما فضای بازار نیز برای جهش قیمت آماده است و دولت و سیتسم اقتصادی حاکم بر کشور اجازه چنین کاری را به افراد رانتخوار میدهند. دولت باید سیاستهای خود را تغییر بدهد.
این کارشناس صنعت خودرو توضیح داد: دولت باید به فکر راهحل درست باشد. اما مسئولان مشکلی را حل نمیکنند و تنها رویکرد دستوری دارند. در سطح کلان هم کشور نیاز به یک ثبات اقتصادی دارد. سیاستگذاری درست اقتصادی نیز با دستور عملی نمیشود.
چرا مشکلات ادامه مییابند؟
اما با وجود چنین مشکلاتی، چرا دولت به دنبال راهحل و رفع مشکلات نیست؟
کاکایی گفت: تصمیمات مسئولان با تناقض و مشکل همراه است. یکپارچه نبودن تصمیمات باعث میشود برنامهها اجرایی نباشند. در نتیجه معضل اصلی در حوزه سیاستگذاری و اقتصاد کلان است و نه بازارها.
آخرین اخبار خودرویی را در صفحه اخبار خودرو تجارتنیوز بخوانید.
ملت رو خسته کردین بعد ۲۱ بار ثبت نام هنوز در نیومده خدایش چرا بخوای پول بدی ماشین بگیری این همه ادمو اذیت میکنی
قبلا هر هفته قرعه کشی خودرو داشتیم اما الا وضعیت ببینید تورو خدا کجا دنیا دیدید ک ملت پول بدن بعد یک سال خودرو تحویل بگی ن تازه ب قیمت همون روز ک تحویل میگیرن واقعا باید ب این روزا خندید
کل اقتصاد مملکت در دست دلالان سیری ناپذیر میچرخد.
من بخاطر نیازم میخوام ماشین بگیرم اینقدر آگهی فیک زیاده گیج شده ام. زنگ میزنم میگویند بیا با ما قرارداد ببند و کل پول را بده ماشین را پلاک شده ( پلاک بنام فرد دیگری است ) بهت تحویل میدهیم. بعد از پانزده روز بیا وکالت تعویض پلاک بهت میدیم. جالب نیست؟
من با فردی و یا بنگاهی و بهتر بگم دلالی که پلاک بنامش نیست قراداد میبندم و کل پول را میدهم
ماشین را تحویل میگیرم.
بعد از پانزده روز وکالت تعویض پلاک میگیرم.
حالا برای تعویض پلاک بروم و پلاک توقیف باشد باید چکار کنم؟
اصلا در طی پانزده روز ماشین تکانی بخورد و وکالت تعویض پلاک بهم ندهند چکار کنم؟
اصلا صاحب پلاک ادعای سرقت بدهد چکار کنم؟
مطمئنا اینها در دولت دست دارند که نمیگذارند دولت اقدامی بکند تا بازار خودرو سروسامان بگیرد.
چه معنی دارد کسیکه واقعا” نیاز دارد و پولش را هم دارد نتواند بدون دغدغه ماشین بخرد.
عجب اوضاع و احوالی شده
قاعدتا اگر تولیدات محدود نباشه دلالی تاثیری ندارد . ضمنا کارخانه نیز گاها با مراجعه به اختلاف قیمت بازار و کارخانه اقدام به افزایش قیمت کارخانه ای محصولات میکنند . و این گرانی برای انان نیز دارای منفعت میباشد
این حرف ها چیه مگه اسکرین شات میتونه بازار صعودی کنه.وقتی خودرو قرعه کشی میاد وقتی خودرو سازها میگن با ضرر تولید میکنیم خب قطعا اختلاف قیمت بازار و کارخانه میاد.
پس همین روال در مورد مسکن و ملک هم وجود داره. پاسخ این همه شیادی به خودشون برمیگرده