کد مطلب: ۶۸۵۹۲۰

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

بحران منابع طبیعی، جز ۵ ریسک مهم اقتصاد کشور شد / ایران ۱۵ سال بعد آب ندارد؟

بحران منابع طبیعی، جز 5 ریسک مهم اقتصاد کشور شد / ایران ۱۵ سال بعد آب ندارد؟

مجمع جهانی اقتصاد، بحران منابع طبیعی را یکی از پنج ریسک اصلی اقتصاد ایران می‌داند. آب و خاک به عنوان دو مولفه منابع طبیعی، وضعیت مناسبی در ایران ندارد. تا جایی که پیش‌بینی‌ها از کمبود جدی آب در ایران برای سال ۱۴۱۵ حکایت دارد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، مجمع جهانی اقتصاد، بحران منابع طبیعی را یکی از پنج ریسک اصلی و مهم اقتصاد ایران می‌داند. این مجمع، گزارشی از ریسک‌های اصلی کشورهای مختلف منتشر کرد. در این گزارش ابتدا نگرانی‌های عمده جهان را عنوان می‌کند، سپس به ریسک‌های کشورها می‌پردازد.

این گزارش، بحران اشتغال و معیشت، سرخوردگی گسترده جوانان، رکود اقتصادی طولانی مدت، بحران منابع طبیعی و از دست دادن تنوع زیستی و فروپاشی اکوسیستم را پنج ریسک مهم اقتصاد ایران می‌داند.

مرکز پژوهش‌های اتاق ایران با انتشار گزارشی به این موضوع پرداخت و به صورت جداگانه به راستی‌آزمایی هر کدام از موارد بالا پرداخت. اما بحران منابع طبیعی در ایران چقدر جدی است؟

سال ۱۴۱۵، ایران با کمبود جدی آب مواجه است

بیش از ۹۰ درصد تولیدات گیاهی در ایران با آبیاری حاصل می‌شود. در شرایط متعارف حداکثر ۱۰ درصد تولیدات کشاورزی از دیم حاصل می‌شود. در حالی که در جهان به ترتیب ۳۵ و ۶۵ است.

میزان منابع آب تجدیدپذیر ایران در گذشته حدود ۱۳۰ میلیارد متر مکعب بود. اما حالا می‌توان گفت که ظرفیت منابع آبی کشور ۱۰۰ میلیارد مترمکعب است.

از سوی دیگر سرانه مصرف آب در ایران ۲۵۰ و در جهان ۱۵۰ لیتر نفر در روز است. ایران از سال ۱۳۸۵ وارد تنش آبی شد. پیش‌بینی می‌شود که در سال ۱۴۱۵ ایران به حد کم آبی (کمبود جدی آب) خواهد رسید. (دومیـن گـزارش ارزیابـی راهبـردی در راسـتای نظـارت بـر حسـن اجـرای سیاسـت کلـی محیـط زیسـت ایـران، کمیتـه محیـط زیسـت کمیسـیون زیربنایـی و تولیـدی مجمـع تشـخیص مصلحـت نظـام، ۱۳۹۹)

به عبارتی تا اینجا و بررسی موارد بالا، بحران منابع طبیعی به عنوان یکی از پنج ریسک اصلی اقتصاد ایران را تائید می‌کند.

پیش از این نیز احد وظیفه، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی به تجارت‌نیوز گفت: «سال آبی ۱۴۰۰ با خشکسالی گذشت. در حال حاضر ۵۰ درصد مجموع ذخایر سدهای کشور خالی است. در همین حال احتمالا سال آبی جدید نیز با خشکسالی مواجه باشیم.» ضمن اینکه سال آبی گذشته نیز با خشکسالی تمام شد. البته این تنها فقط وضعیت خشکسالی و بارندگی ایران برای اخیرا بود.

آلودگی، ۲۳ درصد تولید ناخالص ملی را از بین می‌برد

اما بحران منابع طبیعی در ایران به اینجا ختم نمی‌شود. به گزارش مرکز پژوهش‌های اتاق ایران ، سال ۹۵ رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گزارشی به مجلس ارائه کرد که بر اساس آن در ایران ۲۳ درصد تولید ناخالص ملی به دلیل آلودگی در بخش بهداشت از بین می‌رود.

ایران جز ۱۰ کشور اول گازهای گلخانه‌ای است. به این معنا که هم از آثار تغییرات اقلیمی رنج می‌برد، هم جز کشورهای تولید گازهای گلخانه‌ایست.

فرسایش خاک در ایران ۳ برابر میانگین جهانی

وضعیت خاک نیز از یکی از موارد مورد ارزیابی برای بررسی وضعیت منابع طبیعی است. ایران حدود ۶۵ میلیون هکتار وسعت دارد. ۸۹ میلیارد از این وسعت فاقد خاک و ۷۶ میلیون هکتار دارای خاک است.

به گزارش مرکز پژوهش‌های اتاق ایران، بیش از ۸۸ درصد مساحت کشور در معرض بیابان‌زایی قرار دارد. این در حالی است که برای تشکیل هر سانتی‌متر خاک در ایران ۷۰۰ تا هزار سال زمان نیاز دارد.

از سوی دیگر میزان فرسایش خاک به طور متوسط سالانه حدود ۱۶/۴ تن در هکتار است. به عبارتی فرسایش خاک در ایران تفریبا سه برابر میانگین جهانی است. حفظ خاک به دلیل امنیت غذایی، ذخیره بزرگ ژنتیکی است. در چنین شرایطی بارها فروش خاک در ایران خبرساز شد.

روز دوشنبه نیز شهروند در گزارشی از فروش خاک جنگل‌های هیرکانی خبر داد. بر اساس این گزارش هر ۱۰ کیلوگرم خاک جنگل‌های هیرکانی تا ۴۰ هزار تومان هم خرید و فروش می‌شود.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    چون مدیریت ندارین این پیش بینی ها رو میکنن اگه آب سیلابهارو هدایت کنید به کانالها و آبهای زیر زمینی مشکل فرونشست هم حل‌میشه و هم مشکل کم آبی فقط کاسب تحریم نباشید

  • اشکان

    ایرانو با راحتترین وکم هزینه ترین راه میشه آباد کرد توکشور ایران بخاطر کوهستانی بودن بهترین مزایا برا آبخیزداری هست قبل از سال‌های دهه‌ی هفتاد بیشترمراتع دیمکاری صورت می‌گرفت که باایجاد قوانین منابع طبیعی ممنوع شد وبعداز آن این زمین‌ها احیانشدوبصورت زمین‌های بایرهیچ گونه اقدامی درآن صورت نگرفت که اکثر مناطق ایران ودر برمی‌گیرد وبا بوجود آمدن خشکسالی در کشور باعث از بین رفتن پوشش گیاهی وازدست دادن استحکام خاک این روان ابهابصورت سیل همه جای کشور بوجود آمده هالا باید در کلیه ی زمین‌های منابع طبیعی عمل آبخیز داری انجام بگیره تاهم پوشش گیاهی احیا بشه هم زمین وخاک اصلاح بشه واینکاربصورت جهادی ودرکمترین زمان باید انجام بشود که اگردولت وارگان مربوطه بودجه ووقت کافی در اختیار نداره بصورت واگذاری به مردم در ازای آبخیزداری کردن وکاشت درختان دیم برا صنعت چوب به مردم یه قسمت‌های واگذاربشه ویم قسمت‌هایی هم خوده منابع طبیعی وابخیزداری انجام بدن و پژوهش کامل از کلیه ی سطح منابع طبیعی کشور بصورت کارشناسی و مهندسی شده ودقیق انجام بگیره وعملی بشه اینکار کشور رو هم از خشکسالهای آینده نجات پیدا میکنه هم دامداری وکشاورزی ومعیشت کثیری از مردم رونق میگیره وهم اینکه کمبوداب وذخایر آبی بوجود نمیاد بصورت ایجاد ابندهای کوچک از نقاط اولیه باکمترین هزینه ها اجرائیه وهم میشه صادرات غلات دیم چوب وگیاهان دارویی داشت در این زمینه گانوقت بسیاری از شغل‌ها رونق میگیره کشور رو به جلو میبره اگر مسعولین توجه کنن به اینکارها