کد مطلب: ۶۱۷۶۶۵

خودرو؛ برگ برنده توافق ۲۵ ساله؟

خودرو؛ برگ برنده توافق ۲۵ ساله؟

چینی‌‌ها در دهه۹۰ و به دنبال اعمال تحریم‌ها، وارد بازار خودروی ایران شدند و به دنبال تحریم‌های ثانویه، تولیدات چینی در داخل محدود شد. مطابق آنچه پیش‌تر اعلام شده توافق‌ ۲۵ساله قرار است به همکاری مشترک دو خودروساز داخلی با شرکای چینی منجر شود.

به گزارش تجارت‌نیوز ، اجرای توافق‌نامه ۲۵ساله ایران و چین چه تاثیری می‌تواند در صنعت خودروی ایران داشته باشد؟

به نقل از دنیای اقتصاد ، توافق ۲۵ ساله ایران و چین از روز جمعه اجرایی شد. در سفر اخیر وزیر امور خارجه ایران به چین، ۲۴ دی ماه ۱۴۰۰ به عنوان روز اجرای توافق جامع همکاری‌‌‌های راهبردی دو کشور اعلام شد.

با اجرای توافق ۲۵ ساله ایران و چین، حالا سناریوهای زیادی در مورد آینده خودروسازی ایران مطرح است. پیش از پرداختن به این سناریوها، پاسخ به سه سوال اساسی می‌تواند تبیین‌کننده روابط خودرویی ایران و چین باشد؛ اینکه خودروسازی ایران با پشت کردن به فرانسه، آیا روابط جدیدی با خودروسازان چینی آغاز خواهد کرد یا چین به عنوان قطب سوم خودروسازی می‌تواند انحصار خودرو در ایران را بشکند؟ و سوال دیگر اینکه، این کشور می‌تواند منشأ تغییر و تحول در خودروسازی کشورمان شود؟

خودروسازی چین می‌تواند منشأ تغییرات در صنعت خودروی ایران باشد

با نگاهی به سند جامع همکاری ایران و چین می‌توان چنین استنباط کرد که با اجرای این سند، خودروسازی چین می‌تواند منشأ بسیاری از تغییرات در صنعت خودروی کشورمان باشد.

بر اساس این سند جامع همکاری، دو خودروساز بزرگ ایران یعنی ایران‌خودرو و سایپا موظف به همکاری با خودروسازان چینی در زمینه انتقال دانش، فناوری و تکنولوژی خواهند بود. همکاری بین شرکت‌های خودروساز دو کشور به منظور انتقال فناوری و تولید مشترک برای عرضه در بازار دو کشور و کشورهای ثالث، مشارکت شرکت‌های خودرویی چینی با دو خودروساز ایرانی از قبیل اشتراک‌گذاری دانش‌‌‌های فنی در زمینه ایجاد پلت‌فرم‌‌‌های مشترک و در نهایت طراحی شهرک صنعتی تولید خودرو و صنایع مرتبط با تمرکز براستفاده از فناوری انرژی تجدید‌پذیر از مفاد مهم خودرویی در سند ۲۵ ساله ایران و چین است. به گفته بسیاری از کارشناسان اگر این مفاد در درازمدت اجرایی شود، می‌تواند مزایای فراوانی برای صنعت خودروی ایران داشته باشد، به شرط آنکه ضمانت اجرایی محکمی در پی این قرارداد باشد.

صنعت خودرو چین از چه زمانی وارد ایران شد؟

صنعت خودروی چین از دهه ۹۰ همزمان با تحریم‌های اولیه وارد بازار ایران شد، این در شرایطی است که برای بسیاری از مشتریان داخلی که از محصولات اروپایی بخصوص فرانسوی (فارغ از کیفیت و کمیت) استفاده می‌کردند، تحمل چینی‌های تازه‌وارد به صنعت خودرو کمی سخت و دشوار بود. در هر صورت چینی‌ها نه‌تنها در بازار ایران بلکه در بسیاری از بازار‌های جهانی به سرعت رشد کردند و به واسطه جوینت شدن با غول‌های مطرح خودروسازی دنیا، جایگاه خود در صنعت خودرو را یافتند. در ایران نیز محصولات خودرویی چین، به دلیل فراوانی آپشن و همچنین قیمت مناسب به سرعت نزد مشتریان داخلی جایگاهی برای خود یافت.

با این حال اما در تحریم‌های ثانویه، خودروسازان چینی مجبور به ترک ایران شدند و تنها تعداد انگشت‌شماری در بازار کشورمان به فعالیت خود ادامه دادند.

با تمام این تفاسیر در توافق ۲۵ ساله ایران و چین، گزینه‌های قابل‌توجهی برای همکاری خودرویی دو کشور پیش‌بینی شده است. اهدافی که اگر اجرایی شود می‌تواند منشأ تغییرات زیادی در خودروسازی ایران باشد. با توجه به حضور بیش از یک دهه خودروسازی چین در ایران، می‌توان سه سناریو در مورد آینده خودروسازی این کشور در ایران متصور شد، حضوری تمام‌عیار که منشأ تغییرات زیادی در بازار خودروی ایران خواهد بود، حضوری شبیه شرایط کنونی (مونتاژ محصولات خاص) یا بی‌اعتمادی به آینده روابط آتی و کمرنگ شدن حضور این شرکت‌ها در بازار ایران.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    خدا را شکر چه راحت کشوری را به استعمار در می آورند کاش تو مملکت ۴ مرد وطن پرست مثل ظریف داشتیم

  • ناشناس

    به جای حل مشکل برجام رفتید مشکل دیگری باز کردید

  • ناشناس

    کاش ما این صنعت خودرو را نداشتیم

  • محمد

    واقعا تحت تاثیر میذاره یه پای مردم رو میذارن تو لوازم یدکی و اون پاش هم میذارن تو گاراژ

  • محمد

    با این فرمون عمرتان به ۲۵ سال قد نمیده.

  • ناشناس

    حدود نیم قرن پیش که ایران پیکان می ساخت چین سه چرخه وارابه هم به سختی میتونست بسازه. بیچاره به کشور ما که محتاج خودرو سازی چینی ها شده مگه ما از چینی ها چه چیزی کم داریم؟ کشور مابهترین نخبه های جهان رو دار ه فقط کمی تفکر مسعولین رو میطلبه که از این مغز ها در خودروسازی استفاده کنه. واقها برای کشور باعظمت ما که در حرف اول رو میزنه افت داره که از چینی های سوسک خوار کم بگیره

  • ناشناس

    یادی کنیم از قرارداد ترکمن چای و.. که توی کتابهای تاریخ درسی داد میزدن که وای چه ها شد وای مملکت استعمار دیگران شد.از چاله افتادیم تو چاه.

  • ناشناس

    چین هم اگه ببینه رقیب اروپایی تو ایران نداره اشغالهاش رو به قیمت روز میفروشه ایران یعنی به جای درجه ۲ یا سه به همون قیمت درجه های پایین تر از ۵ رو میفروشه و خودرو ساز هم که مجبوره و با ارامش میگه بمنچه میخرن دیگه دستشونم به جایی نمیرسه قطعه رو وارد میکنه

  • مصطفی

    از دستبوس میل به پابوس کرده اید
    خاکم به سر ترقی معکوس کرده اید
    بعد از آمریکا و انگلیس و فرانسه قرار بود از تکنولوژی پیشرفته آلمان در صنعت خودروسازی استفاده کنیم که متاسفانه با هدر دادن سرمایه دست به دامن اسباب بازی های بی کیفیت و افتضاح چینی های متقلب شدن !☺??هزاران آه و افسوس

  • احمد

    تا وقتی قیمت خودرو در ایران ۳ برابر کشورهای دیگه است ، امیدی به صنعت خودرو نیست