کد مطلب: ۴۲۵۷۳۴

ترکیه ؛ زیر سایه سنگین زلزله

ترکیه ؛ زیر سایه سنگین زلزله

ترکیه زلزله‌های مرگبار زیادی را تاکنون تجربه کرده است. زمین لرزه 7.6 ریشتری ایزمیت شاید یکی از هولناک‌ترین این زمین لرزه‌ها بوده است. این زمین لرزه که در ساعت 3 نیمه شب رخ داد بین 14 تا 17 هزار نفر را کشت و حدود نیم میلیون نفر را بی‌خانمان کرد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، ترکیه زلزله‌های مرگبار زیادی را تاکنون تجربه کرده است. زمین لرزه 7.6 ریشتری ایزمیت شاید یکی از هولناک‌ترین این زمین لرزه‌ها بوده است. این زمین لرزه که در ساعت 3 نیمه شب رخ داد بین 14 تا 17 هزار نفر را کشت و حدود نیم میلیون نفر را بی‌خانمان کرد. گسل شمال آناتولی به عنوان مرکز این زمین لرزه معرفی شد. زمین لرزه ازمیت درست زمانی اتفاق افتاد که ترکیه خیز برداشته بود تا دوره گذار از یک کشور در حال توسعه به کشور توسعه یافته را پشت سر بگذارد. این زمین لرزه اما با خسارت اقتصادی بزرگی که وارد کرد تمام معادلات اقتصادی ترکیه را به‌هم ریخت.

ترکیه درست مانند ایران یکی از لرزه‌خیزترین کشورهای دنیاست. بخش اعظم این کشور روی صفحه آناتولی قرار گرفته است. بیشتر زلزله‌های شدید ترکیه روی یکی از دو گسلی رخ داده‌اند که در دو طرف صفحه آناتولی قرار دارند. این اتفاق کابوس زلزله استانبول را برای مردم ترکیه ایجاد کرده است. استانبول در نزدیکی این گسل قرار دارد و این مساله به همان اندازه برای مردم ترکیه نگران‌کننده است که زلزله تهران را برای شهروندان ایرانی به کابوس تبدیل کرده است.

سازمان مدیریت بحران و حوادث ترکیه پیش‌بینی کرده است که حدود یک دهه دیگر زمین لرزه‌ای بزرگ استانبول را به یک ویرانه تبدیل می‌کند.

گسل‌های زلزله خیز آناتولی در سا‌ل‌های اخیر فعال‌تر شده‌اند و همین موضوع ترکیه را نگران‌تر کرده است. بیشتر این زلزله‌‌‌ها در بخش‌های غربی ترکیه رخ داده است و منطقه مرمره، استانبول، کاناکاله و ازمیر هم زلزله‌های زیادی را در مقیاس‌های کوچکتر به ثبت رسانده‌اند.

مرمره همان نقطه‌ای است که زلزله مرگبار ایزمیت را به نام خود ثبت کرده است و حالا نگرانی‌های جدی برای استانبول ایجاد کرده است که 15 میلیون نفر جمعیت دارد. گروه‌های تحقیقاتی ساختمان‌های بلند و غیرمقاوم را عامل کشتار وسیع شهروندان ترکیه در زلزله ایزمیت می‌دانند. ساختمان‌های بلندی که مانند کاغذ مچاله شدند و بتون‌های آنها تا چند سال کنار صدف‌های دریاچه وان قابل مشاهده بود.

با این حال مهمت سوقانچي، رييس انجمن مهندسين و معماران تركيه معتقد است که ترکیه از نظر اصول ساختمان‌سازی ذره‌ای پیشرفت نداشته است و به عقیده او زلزله هولناک ایزمیت می‌تواند باز هم در ترکیه تکرار شود.

رجب طيب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه هم در واکنش به این زلزله گفته بود دلايل ويراني در شهر وان عبارتند از تضعيف بتون با ماسه و استفاده كم از تيرآهن و ستون‌هاي فولادي براي ايجاد فضاي بيشتر. اردوغان تاکید کرده بود وقتي به ساختمان‌هاي مخروبه نگاه مي‌كنيم، متوجه مي‌شويم كه چگونه در احداث آنها از مواد بي‌كيفيت استفاده شده است. مي‌بينيم كه مردم بهاي بتوني را كه به ماسه تبديل شده يا بلوك‌هاي بتوني غير مقاوم مورد استفاده در طبقات پاييني را مي‌پردازند. شهرداري‌ها، ساختمان‌سازان و ناظران بايد ببينند كه اهمال آنها، اكنون برابر با قتل است.

طبق اعلام انجمن مهندسين و معماران، 30 درصد ساختمان‌هاي كنوني تركيه نيازمند مقاوم‌سازي هستند، اين در حالي است كه 10 درصد آنها را نمي‌توان استفاده كرد. جالب است که بدانید شرکت‌های بیمه ای ترکیه هم تنها حدود 26درصد از ساختمان‌های این کشور را مقابل زلزله بیمه کرده‌اند زیرا معتقدند که سایر ساختمان‌های این کشور ایمنی کافی در برابر زلزله ندارد و بیمه کردن آنها با خسارت هنگفت برای شرکت‌های بیمه‌ای مساوی است.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.