خبر مهم:

کد مطلب: ۶۹۵۵۷۲

ضامن تضمین ها باید دست ایران باشد

ضامن تضمین ها باید دست ایران باشد

به نظر می‌رسداختلاف بر سر پرونده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به بزرگ‌ترین مانع در راه رسیدن به توافقی در این زمینه مبدل شده است.

به گزارش تجارت‌نیوز ، آخرین اخبار از مذاکرات احیای برجام را بخوانید.

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در گفت‌وگو با اقتصادآنلاین گفت: آقای باقری کنی از پیش‌نویس اتحادیه اروپا راضی است. از سوی دیگر آن قدر از این پیش‌نویس راضی بوده که به تهران برای تصمیم گیری نهایی آورده است. با این حال چقدر این پیش‌نویس منافع ما را تامین می‌کند یا خیر، موضوع دیگری است که باید پاسخ دهند.

عباس زاده در مورد تفاوت پیش‌نویس امروز با برجام ۲۰۱۵ گفت: پیش‌نویس امروز دیگر برجام ۲۰۱۵ نیست. برجام ۲۰۱۵ هیچ ضمانت اجرایی نداشت. آمریکایی‌ها یک طرفه از برجام خارج شدند و هیچ آسیبی ندیدند. برهمین اساس امروز ما خواهان تضمین هستیم. به نظر من تضمین باید در داخل توافق تعبیه بشود که اگر طرف مقابل به توافق خود عمل نکرد، به صورت خودکار دو برابر آسیب ببیند. همچنین ضامن این تضمین باید دست ایران باشد.

راه فرار ایران و آمریکا از اعلام شکست مذاکرات چیست؟

علی‌رغم آن‌که گفته می‌شود بیش از هر زمان دیگری به احیای برجام نزدیک‌تر شده‌ایم، به نظر می‌رسداختلاف بر سر پرونده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به بزرگ‌ترین مانع در راه رسیدن به توافقی در این زمینه مبدل شده است.

به نقل از اقتصادنیوز، اختلاف بر سر پرونده پادمان آژانس این خطر را در بطن خود دارد که توافق کنار گذاشته شود. ایران در ضمن مذاکرات بر سر احیای برجام مصر بوده تا آژانس بین المللی انرژی اتمی را وادار به بستن تحقیقات کند. این تحقیقات [ادعایی] مربوط به سایت‌های ظاهرا قدیمی است که مربوط به قبل یا حدود سال ۲۰۰۳ است. ایران فعالیت‌های هسته‌ای در این سایت‌ها را انکار کرده و آن را با انگیزه‌های سیاسی می‌داند.

با توجه به امتناع غرب از تعهد به بستن تحقیقات در یک تاریخ مشخص، و اصرار ایران که در صورت باز ماندن آن توافق را به طور کامل اجرا نخواهد کرد، به نظر می رسد حداقل چهار سناریو ممکن وجود داشته باشد.

بر اساس سناریوی اولی، ایران نگرانی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را به موقع برآورده می‌کند و توافق ۲۰۱۵ دوباره احیا می شود.

بر اساس سناریوی دوم، تهران در برآوردن رضایت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، از برداشتن گام‌های هسته‌ای برای به سرانجام رساندن توافق خودداری می‌کند و واشنگتن از کاهش تحریم‌های پیش‌بینی‌شده در مرحله نهایی توافق خودداری می‌کند.

با این حال، محدودیت‌های هسته‌ای و کاهش تحریم‌ها که در مراحل اولیه توافق پیشنهادی ارائه می‌شود، اتفاق می‌افتد.

یک منبع آگاه گفت: «من تصور می‌کنم، [بر اساس این سناریو] ایرانی‌ها غنی‌سازی با درجه بالا -۲۰ درصد و ۶۰ درصد- را متوقف و ایالات متحده برخی تحریم‌ها را کاهش می‌دهد، البته این تحریم‌ها بسیار اندک و نه چندان مهم است».

با این حال، یک مقام آمریکایی و ایرانی تائید کردند در این شرایط، این احتمال وجود دارد که زمان‌بندی توافق هسته‌ای تمدید شود و زمان بیش‌تری به ایران داده شود تا آژانس راضی کند و تکمیل توافق را به تعویق بیندازد.

مقام آمریکایی مذکور گفت در متن پیش‌نویس ماده‌ای وجود دارد که به موضوع آژانس اتمی مربوط نمی‌شود و به ایران یا ایالات متحده اجازه می‌دهد تا درخواست تاخیر در روز اجرای مجدد را داشته باشند.

بر اساس سناریوی سوم، تهران ممکن است توافق را اجرا کند، حتی اگر تحقیقات آژانس خاتمه نیابد -سیاستی که ممکن است برای مقامات ایران سخت باشد و در داخل با مشکل مواجه شوند.

سناریوی چهارم، ممکن است این باشد که فشار سیاسی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را وادار کند که تحقیقات را ببندد، حتی اگر از پاسخ‌های ایران راضی نباشد -هرچند مقامات آمریکایی گفته‌اند در این زمینه آژانس را تحت فشار قرار نخواهد داد.

هنری روم، تحلیلگر گروه اوراسیا، گفت که اگر توافقی حاصل شود، احتمال اجرای آن بیش‌تر از عدم اجرای آن است و متذکر شد: «اما اکنون نسبت به سال ۲۰۱۵ عدم اطمینان بسیار بیش‌تر خواهد بود».

وزیر سابق آمریکا خروج از توافق هسته‌ای را غیرعقلانی خواند

به نقل از ایرنا، مونیز، وزیر سابق انرژی آمریکا، در ویژه برنامه «جی پی‌اس» شبکه تلویزیونی سی ان ان با اشاره به این مطلب که جان کربی؛ هماهنگ کننده ارتباطات استراتژیک در شورای امنیت ملی در کاخ سفید گفته است، آمریکا به احیای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) با ایران نزدیک‌تر شده است، گفت: بله اینطور به نظر می رسد که به حصول این توافق نزدیک تر شده‌ایم.

وی در ادامه این مصاحبه گفت: ما پنج سال باارزش را به علت تصمیم نابخردانه رئیس‌جمهور ترامپ که منجر به خروج آمریکا از توافق هسته ای در سال ۲۰۱۸ شد، از دست دادیم، هنوز هم بر این باورم که بهتر می بود که به این توافق بازگردیم.

فشار حداکثری اقدامی بی‌اثر

مونیز افزود: در این میان، باید بگویم فشار به اصطلاح حداکثری که ترامپ با خروج از برجام در سال ۲۰۱۸ علیه ایران به راه انداخت، هیچ "تاثیری مادی" بر برتری منطقه‌ای ایران نداشته است. در واقع، تصور می کنم به راحتی می توان استدلال کرد که تنش منطقه‌ای نه تنها کاهش نیافته بلکه تشدید هم شده است چرا که به نظر نمی‌رسد منابع مالی بر توانایی آنها (ایران) در داشتن برتری منطقه‌ای متغیر کلیدی به شمار رود.

این عضو سابق تیم مذاکره‌کننده هسته ای آمریکا در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما با اشاره به اقدام نابخردانه دولت قبل آمریکا در خروج از برجام افزود: امروز، یکی دیگر از تبعات ناگوار تصمیم سال ۲۰۱۸ آمریکا مبنی بر خروج از برجام این است که ایران را بیش از پیش به سمت روسیه و چین سوق داده‌ایم.

لاپید: خطرات برجام بزرگ‌تر شده

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی گفت که ارتش اسراییل و موساد از ما دستور گرفته‌اند که خود را برای هرگونه سناریویی آماده کنند.

به نقل از ایسنا، یائیر لاپید، نخست‌وزیر رژیم‌ صهیونیستیدر صفحه توییترش از برگزاری نشستی مطبوعاتی درباره توافق هسته‌ای ایران خبر داده و نوشت: اینتوافق، توافقی بد است.وقتی در سال ۲۰۱۵ امضا شد هم توافق خوبی نبود. امروز خطراتی که در بر دارد بزرگ‌ترند. این توافق به تاریخ پایانش نزدیک‌تر است و ایران در زمینه فناوری در جایگاه متفاوتی قرار دارد.

لاپید ادامه داد: دستورالعمل ما از روز اول مبارزه با این توافق با تمام توان ولی بدون آسیب رساندن به روابط راهبردی‌مان با آمریکا و بدون خدشه وارد کردن به توجه آن‌ها نسبت به استدلال‌ها و بحث‌هایمان[در این باره] بوده است.

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی همچنین نوشت: ما نباید به وضعیتی برگردیم که در سال ۲۰۱۵ در آن قرار داشتیم. هنوز در حال خسارت دادن بابت سخنرانی نتانیاهو در کنگره آمریکا هستیم که در نتیجه آن، دولت آمریکا گفتمان با ما را متوقف کرد و به اسراییل اجازه نداد پیشنهادات اصلاحی‌اش را برای توافق ارائه کند.

او گفت: ارتش اسراییل و موساد از ما دستور گرفته‌اند که خود را برای هرگونه سناریویی آماده کنند. ما در اقدام برای حفظ امنیت اسراییل آماده خواهیم بود. آمریکایی‌ها این موضوع را درک می‌کنند، جهان این موضوع را درک می‌کند و جامعه اسراییل باید این را بداند.

این ادعاهای لاپید در بحبوحه تلاش طرفین مذاکرات وین برای احیای توافق هسته‌ای و پیشرفت‌های اخیر در این زمینه مطرح می‌شود.

آمریکا و ایران در مدت اخیر در حال بررسی پاسخ‌های یکدیگر نسبت به متن پیشنهادی اتحادیه اروپا برای احیای توافق هسته‌ای بوده‌اند که به گفته جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده مذاکرات وین، آخرین متن پیش‌نویس و آخرین پیشنهاد برای رسیدن به توافقی بر سر احیای توافق هسته‌ای است.

این پیش‌رفت‌ها در مدت اخیر مقامات ارشد رژیم صهیونیستی را به واکنش واداشته و درباره انجام شدن توافق احتمالی ابزار نگرانی کرده‌اند.

علاوه بر این، پایگاه خبری صدی البلد، با استناد به اظهارات برخی منابع رسانه‌ای در گزارشی نوشته بود، مذاکرات هسته‌ای میان ایران و قدرت های بزرگ در مراحل نهایی خود است و رژیم صهیونیستی تلاش می‌کند که واشنگتن را قانع کند تا مواضع خود در پرونده توافق هسته‌ای را تشدید کند.

هنوز اختلافاتی وجود دارد

کاخ سفید می‌گوید، به خاطر آمادگی تهران برای چشم‌پوشی از برخی خواسته‌هایش، به توافق نزدیک‌تر شده‌ایم.

سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا می‌گوید به خاطر آمادگی تهران برای چشم‌پوشی از بعضی از خواسته‌هایش، ایران و آمریکا نسبت به دو هفته قبل به توافق هسته‌ای نزدیک‌تر شده‌اند.

به نقل از انتخاب، کربی یکشنبه در مصاحبه با شبکه خبری سی‌ان‌ان گفت هنوز اختلافاتی وجود دارد و اتحادیه‌ اروپا و ایران مشغول بررسی پاسخ آمریکا هستند.

ایالات متحده هفته گذشته پس از دریافت و مطالعه پاسخ ایران به طرح پیشنهادی اتحادیه اروپا برای احیای برجام، پاسخ خود را در اختیار این اتحادیه قرار دارد. به گفته بورل، آمریکا به تلاش برای دستیابی به توافق ادامه خواهد داد و در پی نتیجه‌گیری از مذاکرات است.

هدف از مذاکرات برجام رفع اتهام‌ها و لغو پایدار تحریم‌هاست

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: از هدف از مذاکرات برجام این است که تحریم‌ها به صورت پایدار لغو شود تا مردم ایران از وضعیت اقتصادی انتفاع برایشان حاصل شود.

محمد اسلامی صبح امروز در بدو ورود به استان لرستان در جمع خبرنگاران گفت: اساس مذاکرات برجامی برای دفع اتهامات و گرفتن بهانه از دشمن بوده است که مرتب علیه کشور اخبار و مدارک ادعایی را مطرح می‌کنند.

به نقل از فارس، وی افزود: تحریم‌هایی که به این بهانه وضع شده با مذاکرات برجام باید لغو می‌شده است.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: الان هدف از مذاکرات این است که تحریم‌ها به صورت پایدار لغو شود تا مردم ایران از وضعیت اقتصادی انتفاع برایشان حاصل شود.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • میثم

    سرکارییییییییییییییم