کد مطلب: ۵۷۳۵۲۲

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

دولت رئیسی به دنبال حذف دلار!/ دقیقا چه اتفاقی می‌افتد؟

دولت رئیسی به دنبال حذف دلار!/ دقیقا چه اتفاقی می‌افتد؟

ظاهرا دولت سیزدهم دو طرح کلی برای نظام ارزی کشور دارد. یکی تلاش برای حذف دلار از مبادلات و جایگزینی با تهاتر، دیگری استفاده از دلارهای خانگی مردم و زنده‌کردن دوباره حساب‌های ارزی. دو طرحی که در دولت احمدی‌نژاد کم و بیش امتحان خود را پس دادند و هر دو شکست خوردند.

به گزارش تجارت‌نیوز ، در همین چند روز گذار از دولت روحانی به دولت سیزدهم، نرخ دلار آمریکا بیش از سه هزار تومان افزایش یافته است. حالا همه منتظرند تا ببینند دولت جدید برای تقویت ارزش پول ملی چه می‌کند؟

به زودی قرار است تیم اقتصادی ابراهیم رئیسی با برنامه‌های جدیدی برای نظام ارزی کشور از راه برسند؛ برنامه‌هایی که از دلارزدایی تا تشکیل صندوق سرمایه‌گذاری ارزی را در برمی‌گیرد اما نکته اینجاست که تمام این طرح‌ها پیش از این امتحان شده و شکست خورده‌اند.

مبارزه با دلاریزه شدن امکان‌پذیر است؟

«مسیر دلار زدایی از اقتصاد ایران سهل الوصول است». این را سید رضا فاطمی امین، وزیر صنعت و معدن پیشنهادی رئیسی گفته بود.

او در ویدئویی که در تارنمای سایت ستاد ابراهیم رئیسی منتشر شده بود، درباره پرهیز از دلاریزه شدن اقتصاد گفته و اظهار کرده بود:« ما با دست خودمان اقدام به دلاری کردن اقتصاد کرده‌ایم و یکی از راهکارهای اقتصادی دولت رئیسی برای خروج از فضای شرطی اقتصاد، عدم دلاریزه کردن اقتصاد کشور است».

البته ظاهرا او تنها عضو تیم اقتصادی نیست که چنین نظری دارد. احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد پیشنهادی نیز پیش از این درباره حذف دلار از مبادلات کشور حرف زده بود. اما این مسئله در شرایط فعلی چه کمکی به وضعیت اقتصاد ما می‌کند؟

سید کمال سیدعلی، معاون ارزی سابق بانک‌مرکزی، در پاسخ عنوان می‌کند: به نظر می‌رسد اطلاعات این عزیزان از شرایط کشور و این که چرا اقتصاد ما دلاریزه شده نواقصی دارد.

او به تجارت‌نیوز می‌گوید که عمده دلاریزه شدن اقتصاد ما به خاطر فروش نفتی است که به دلار می‌فروشیم و اگر قرار باشد پرداخت ارز نفت با ارز دیگری باشد باید از قبل در معاملات ذکر شود و این مساله هزینه تبدیل دارد.

سیدعلی بیان می‌کند که ظاهرا ایده دولت جدید برای حذف دلار از مبادلات به پیشنهاد تهاتر ختم شده است.

او توضیح می‌دهد: یکی از برنامه‌های وزرای دولت سیزدهم استفاده از معاملات تهاتری است. از ابتدای دولت احمدی‌نژاد یعنی از ۱۵ سال پیش مطرح شد و از رئیس مجلس تا معاون اول و همه وزرا هم قراردادهای تهاتری با تمام کشورها امضا کرده‌اند، اما حتی یک مورد هم اجرا نشده است.

این کارشناس می‌افزاید: اگر کابینه آقای رئیسی به سابقه تصمیمات اقتصادی رجوع کنند و این موارد را ببینند، متوجه می‌شوند که معاملات تهاتری در نهایت به دلار تسویه می‌شوند و هیچ کشوری هم حاضر به تهاتر با ما نیست. چون بانک‌ها در دنیا خصوصی شده‌اند و تحت اختیار دولت و رئیس‌جمهورشان نیستند و دولت‌ها نمی‌توانند آن‌ها را مجبور کند که حتما تهاتر با بانک‌های ایران را بپذیرند. پس ما یک طرفه نمی‌توانیم ادعا کنیم که دلار را از مبادلات حذف می‌کنیم.

به باور او برای حل این مشکل به جای ارائه گزاره‌های کلی باید شرایط را سنجید و ریشه مشکل را پیدا کرد. معاون سابق ارزی بانک مرکزی توضیح می‌دهد: مثلا وقتی چین را می‌بینید که در معاملات تهاتری موفق بوده علتش این بوده که آسیای جنوب شرقی معاملات را بر مبنای یوان انجام می‌دهد اما ما و کشورهای منطقه این شرایط را نداریم.

او ادامه می‌دهد: ما اگر بخواهیم با سایر کشورها تهاتر کنیم اولین سوال بانک‌ها این است که آیا شما عضو fatf هستید؟ و همین‌جا بحث تمام می‌شود. اگر دولت‌ها هم بپذیرند و قرارداد تهاتر ببندند بانک‌های سایر کشورها به خاطر بسیاری از مشکلات بانک‌های ما از جمله fatf، کفایت‌سرمایه، ترازنامه و… با ما کار نمی‌کنند.

او در نهایت تمرکز بر حذف دلار را تمرکز دولت بر موضوعی فرعی می‌خواند و تاکید می‌کند: در ارتباط با مسائل ارزی کشور نباید بخش‌های فرعی را مورد توجه قرار داد و باز هم مسیرهای انتخاب کنیم که بارها امتحان کردیم و ناموفق بوده است. ما با انواع ارز در معاملات سروکار داریم و تمرکز روی حذف دلار اصلا معنایی ندارد.

افتتاح حساب بانکی با دلار!

صندوق سرمایه‌گذاری ارزی یکی دیگر از برنامه‌های دولت سیزدهم است. اقدام دیگری که پیش‌تر یک بار شکست خورده است. ظاهرا برنامه این است که با ایجاد این صندوق مردم در عوض سپرده‌گذاری ریالی در بانک‌ها، دارایی‌های خود را به صورت ارز در حساب ارزی قرار دهند. بر این اساس سودی که این صندوق‌ها به سرمایه‌گذاران یا مردم می‌دهند هم به صورت ارزی باشد.

سیدعلی خاطر نشان می‌کند که ما در دولت نهم و دهم پیشینه تلخی از حساب‌های ارزی داریم؛ چرا که قرار بود سود ارزی به صورت حواله و اسکناس به مردم بازگردد اما در نهایت برخی بانک‌ها به شکل ریالی با مردم تسویه کردند.

او می‌گوید: این برنامه‌ها برای شرایط فعلی کشور ما مناسب نیست. بلکه زمانی خوب است که در کشور ثبات ارزی داشته باشیم، مردم به شبکه بانکی اعتماد داشته باشند و بانک مرکزی امنیت سرمایه‌گذاری برای سرمایه‌گذاران فراهم کند.

او ادامه می‌دهد: ضمنا اگر این سرمایه‌ها صرف خریدهای خارجی شود در نهایت کالاهای وارداتی به صورت ریالی در داخل فروخته می‌شود و به عبارت بهتر این ارز مصرف می‌شود و اگر شرایط طوری شود که بالای دو میلیون بشکه نفت بفروشیم و بتوانیم با ارزهای فروش نفت جایگزین کنیم، ممکن است که این طرح اجرایی شود اما الان چون برجام چشم‌انداز موفقی ندارد، طرح قابل اجرا نیست.

سید علی معتقد است در حال حاضر اولین اولویت دولت باید مدیریت بازار ارز باشد. بعد هم مالیات، فروش نفت و…. درچنین شرایطی پرداختن به فرعیات مسائل ارزی کشور به جای مشکلات اصلی و اساسی و ارائه راهکار شفاف برای آن‌ها اصلا درست نیست.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    تمام این راهها به شکست منجر میشه وگشایشی در سفره مردم دیده نخواهد شد ،گرسنگی ،فقر وبیکاری وکاهش ارزش پول ملی،،اینکارها در دوران دکترر احمدی نژاد شروع شد وشکست آن را هم دیدیم

    • ناشناس

      حالت بازدخوبه دقیقادوست ن محترم
      مطالب مثل حمایت ازfetf کار رسانه ای غرب رو انجام میده_حمایت از معاهده ای که چند راه دور زدن تحریم را باید برای خزانه داری آمریکا روشن کنند که ارز برای مریضها رو هم ببندند_میدونم که حذف میکنید تجارت نیوز

  • ناشناس

    اتفاقا حذف دلار خیلی تصمیم درستیه و چندین کشور این طرح رو احرا کردن و نتایج مثبتی دیدن،شکستن اقایی دلار یک گام مهم برای گشایش اقتصادی بلند مدت است،هیچ فرد عاقلی اقتصاد کشورش رو به دست دشمنش(دلار امریکا)نمی سپاره

    • حسین

      این کامنتت نشون میده از بدیهیات اقتصاد دنیا کوچکترین اطلاعی نداری. فقط با شعار دادن میخوای یه چیزی گفته باشی.
      65کشور دنیا کل چرخه اقتصاد و مالی کشورشون رو مستقیما به دلار متصل کردن. بعد تو سعی کن دلار رو حذف کنی.
      هنوز یه سرم آب نمک رو نمیتونیم درست تولید کنیم. از خواب بیدار بشین.

    • ناشناس

      شما هم مشخصه کل کشورای دنیا رو تو آمریکا و چند کشور اروپایی میبینی و چین و روسیه و امارات و ترکیه و ……. همشون کشکن !!!!

  • ناشناس

    ایشاا.. از هر راهی که میشه خدا بزاره سرراه این دولت شاید ملت مظلوم و زحمتکش ایران بتونن زندگی کنن بخدا دلم واسه جوونایی که بخاطر این وظعییت نمیتونن ازدواج کنن یا باعث جدایی شده کباب میشه خدایا این ملت مظلومو از راه خودت به آسایش برسون

  • ناشناس

    تا حدودی تایید می‌بن‌ماییم

  • مهدی

    چه بخواهیم و چه نخواهیم دلار از جهان حذف خواهد شد

  • ناشناس

    مشکل اقتصاد ایران دلاره. دلار باید حذف بشه

  • رضا

    انشاله که دولت آقای رییسی راه حلی برای اوضاع پیدا کند.تا ملت رنج کشیده ایران کمی به آرامش برسند .اوضاع کار ‌برای کارگران بیچاره بهتر شود.کارگران ساختمانی بخاطر اوضاع گرانی آهن وسیمان ماهاست که بیکار شدندوبیچارهها ب سختی روزگار میگزرانند.به امید روزهای خوب برای دولت آقای رییسی وروند ساخت وساز مسکن برای تمامی جوانان ویک زندگی مستقل.انشاله…

    • ناشناس

      آنهایی که منفی دادن به چی منفی دادن
      خدا ما رو از شر وطن فروشان خائن نجات بده

  • ناشناس

    دولت احمدی‌نژاد تقریبا این روشها رو رفت ولی استارت بدبختی مردم از همانجا شروع شد

  • ناشناس

    بهترین راه پیشرفت کشور تعامل با دنیا. یک مثال ساده. مگه میشه یک خانواده توی یک خیابانی که زندگی می کند با همسایگان قهر باشد ودشمنی کند خب بالاخره اونا هم آون خانواده رو اذیت میکنند. به همین راحتی

    • ناشناس

      منظورت از دنیا همه دنیاست یا فقط امریکا؟

  • ناشناس

    دلار پشتوانه طلا نداره حذف بشه بهتر برای ایران چون زمان تحریم به ما که دلار ندادن حذف بشه اتفاقی نمی افته ۸۰درصد اقتصاد ما با چین روسیه ترکیه امارات هستش که سه کشور گفتن دلار بزاریم کنار و با پول ملی خودمون تبادل کنیم. تمام.