به گزارش تجارتنیوز، پاییزسال گذشته رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد که هزینه ضرب هر قطعه سکه ۵۰۰ تومانی به ۸۰۰ تومان رسیده است. البته این که ارزش سکه از ارزش اسمی آن بیشتر شده خبر جدیدی نبود و این ماجرا از چندین سال قبل با انتشار خبرهایی درباره ذوب سکههای رایج و فروش فلز آنها حسابی داغ شده بود. موضوعی که به کسب و کار جدیدی برای عدهای تبدیل شده و گفته میشد با جمعآوری سکههای رایج و ذوب آن سود کلانی به جیب میزنند.
حالا با افزایش قیمت فلزات، آن هم همزمان با کاهش بیشتر ارزش پول ملی بار دیگر موضوع ذوب کردن این سکهها و حتی قاچاق آلیاژ آن به خارج از کشور مطرح شده است. اما باید دید آیا تکرار این ماجرای قدیمی هنوز هم ممکن و به صرفه است؟
به دردسرش نمیارزد
آیت محمدولی، رئیس اتحادیه طلا و جواهر درباره احتمال ذوب و قاچاق مسکوکات رایج به تجارتنیوز میگوید: در گذشته ۲۵ تومانیهای دو رنگی ضرب میشد که در ترکیب آن برنج به کار رفته بود و فلز آن به کار میآمد اما فلز مسکوکات فعلی کاربرد چندانی ندارد که بخواهند آن را ذوب کنند.
او ادامه میدهد: اولا درحال حاضر حجم مسکوکات در دست بسیار کم شده و جمعآوری سکه در حجم بالا ممکن نیست دوما فلز آن چندان کارآمد نیست. بنابراین به هزینه آن نمیارزد. فلز این سکهها به درد صنعت طلا، نقره و پلاتین هم نمیخورد چون یا آنقدر نرم است که مثل سرب و قلع ممکن است به راحتی از بین برود یا مثل استیل بسیار محکم است و به آسانی ذوب نمیشود.
به اعتقاد محمدولی با این که بانک مرکزی به علت بیشتر بودن هزینه این سکهها از ارزش اسمی آن، ضربش را بشدت کاهش داده اما ارزش فلز به کار رفته در این اسکناسها و سود ناشی از آن انقدری نیست که به دردسر جمع کردن، ذوب کردن و قاچاق آن بیارزد چون در سکههای فعلی مثل سکههای قدیمی فلزات گرانقیمت وجود ندارد.
کدام آلیاژ در کدام سکه؟
سکههای آلومینیوم – برنزی ۱۰۰ تومانی با عیار ۹۲ درصد مس، ۶ درصد آلومینیوم و ۲ درصد نیکل تولید میشوند در حالی که سکههای نیکل – برنجی ۲۰۰ و ۵۰۰ تومانی با عیار ۶۴ درصد مس و ۲۴ درصد روی و ۱۲ درصد نیکل ضرب میشوند . ترکیب آلیاژهای به کار رفته در سایر سکه های ۵۰، ۱۰۰، ۲۰۰ و ۵۰۰ تومانی هم تقریبا به همین شکل است درحالی که به گفته کارشناسان این نوع سکهها در نقاط دیگر دنیا با حدود ۲۰ درصد نیکل ساخته میشود.
پس به نظر میرسد به طور کلی در سکههای ساخت ایران، به طور میانگین از آلیاژ گرانقیمت نیکل کمتر از سایر نقاط دنیا استفاده میشود. البته در گذشته سکهها (سکههای ۲۵ و ۵۰ تومانی) دارای درصد بیشتری از فلز نیکل بودند و عیار نیکل سکههای فعلی بسیار کمتر از قبل شده است.
بنابراین از این نظر ذوب سکههای رایج امروزی برای به دست آوردن فلز گران قیمت نیکل به صرفه نیست. ضمن این که به باور کارشناسان پولی به طور کلی قاچاقچیها زمانی شروع به ذوب مسکوکات میکنند که ارزش فلز سکه به ۱٫۵ الی ۲ برابر قیمت پولی آن سکه رسیده باشد.
سلام کسی هست متوجهم کنه قضیه چیه خدا شاهد خوشهالش میکنم اگه قسمت بشه
باسلام من چهار کیلو پول یک تومانی بادوتومانی شاهنشاهی دارم درونیم کیلو هم دوریالی شاه دارم ودویست عدد هم یک شاهی دارم آیا خریدار هست و قیمت چقدر می خواهید
سلام قیمت
سلام
هرچقدر سکه دارین من به بالاترین قیمت میخرم
اگه خواستید شماره بدین که تماس بگیرم
سلام
شماره بدین من به بالاترین قیمت میخرم
ايا بافلز سكه مشه قاشق وچنگال درست کرد یانه
سلام من دوکیلوسکه همه رقمی هست می فروشم کسی خواست
سلام قیمت
سلام
هرچقدر سکه دارین من به بالاترین قیمت میخرم
اگه خواستید شماره بدین که تماس بگیرم
سلام من دارم میفروشم
قیمت؟
سلام من تقریبا 3 کیلو سکه 250 ریالی دو رنگ دارم کسی قیمت شون و میدنه که چقدره؟
سلام کسی خریدار سکه هست
سلام خوبی دویست و پنجاه هزار تومان میخرم سه کیلو رو
کیلویی۳۲۰شد
سلام کیلو ۱۲۰ میخوام
سکه همه رقم دارم خریدار واقعی میفروشم
من 30 تا پنصدی سکه دارم کسی خواست در خدمتم
۱۵هست من۱۷هرارمیخرم
باسلام مقدار۱۵کیلوسکه۵۰۰تومنی دورنگ وسفیدباهم یکجامیدم کسی خواست زنگ بزنه معامله کنیم
سلام کیلوچنده
ببینید کی این پولارو ساخت و بعد ابشون کرد
سلام منم یه خرده سکه از شاهی جمهوری ۲کیلو میشه هرکی میخواد زنگ بزن
سلام قیمت چنده
سلام کیلوچنده