موضوعات داغ: # ایران خودرو # شرکت کروز # تعطیلی مدارس # سرما # پیش بینی بازارها
مهدی مطهرنیا، کارشناس مسائل خارجی تحلیل می‌کند:

پیش‌بینی آینده رابطه ایران و امریکا

مذاکره ایران و امریکا

احتمال مذاکره میان ایران و امریکا چقدر است؟ مهدی مطهرنیا، کارشناس مسائل بین‌الملل و آینده‌پژوه، در تحلیلی توضیح می‌دهد که در آینده ممکن است روابط ایران و امریکا به چه شکل شود.

رئیس‌جمهور امریکا روز دوشنبه برای دیدار و مذاکره بدون پیش‌شرط با رئیس‌جمهور ایران اعلام آمادگی کرده است. این در حالی است که بسیاری درباره اعتماد به دونالد ترامپ و انجام مذاکرات مجدد تردید دارند. مهدی مطهرنیا، کارشناس مسائل بین‌الملل و آینده‌پژوه اما معتقد است، همه جنگ‌ها در جهان به مذاکره انجامیده و در ادبیات سیاسی اعتماد به طرف مقابل محور ایجادِ اعتبار نیست.

او در تحلیلی که متن کامل آن را می‌توانید در اینجا بخوانید، عنوان کرده است: سیگنال‌های متفاوتی در وضعیت کنونی وجود دارد که نشان‌ می‌دهد افزایش امکان گفتگوهای دیپلماتیک میان ایران و امریکا در حال شکل گرفتن است. سیگنال‌ها و پیشران‌های موجود همگی نشان‌دهنده و نمایانگر این است که به هر تقدیر وضعیت سیاسی واشنگتن و تهران اقتضا می‌کند که این رودرویی و تقابل به یک تعامل مقتدرانه بینجامد و اکنون پرخاشگری واشنگتن و تهران و بیان گزاره‌های جدی رودررویی و تقابل خود نمایانگر ایجاد یک اقتدار معنادار برای نشستن پای میز مذاکره است. اگر به تاریخ جهان بنگریم، در بسیاری از جنگ‌ها که جهان تجربه کرده و انسان‌ها آن را به عینه باز دیده‌اند، در نهایت مذاکره انجام شده است. جنگ‌های امپراتوری ایران  و رم، جنگ‌های صلیبی، جنگ‌های 30 ساله بین پروتستان‌ها و کاتولیک‌ها، جنگ جهانی اول، جنگ جهانی دوم و جنگ سرد، به هر ترتیب در نهایت به مذاکره انجامیده است. اگر هر اتفاقی هم بین امریکا و ایران روی بدهد در نهایت این پشت میز مذاکره است که پایان رقم می‌خورد.

وی ادامه داده است: آنچه که امروز باید مورد توجه قرار گیرد، شناسایی دقیق محیط بازی و استفاده از امکانات و ابزاری است که به سرعت بتواند جامعه ملی ایران را از هزینه‌های گزاف در محیط‌های گوناگون دور نگه داشته و بتواند با ابزار دیپلماسی و مذاکره با هزینه‌های کمِ موجود در دیپلماسی به امتیازات بالا دست یابد.

او با اشاره به امتیازاتی که ایران در مذاکرات پیشین از دست داده، می‌گوید: در ارتباط با پرونده هسته‌ای زمانی بیان می‌شد که امریکا و کل جهان -نه پنج کشور دیگر- حاضر هستند ایران به سازمان تجارت جهانی بپیوندد، پول‌های ایران از بلوکه خارج شود و سازمان ملل آن را در واقع صحه گذاشته و ایران بتواند به یک برجامِ زودهنگام دست پیدا کند. در آن زمان مسئولان ایرانی این پکیج را آب‌نبات چوبی خواندند و در برابر آن ایستادند و در نهایت ما شاهد شکل‌گیری برجامی بودیم که اکنون توسط ایالات متحده امریکا و رئیس‌جمهور نومحافظه‌کارِ آن پاره شده است.

وی تصریح کرده است: اگر ما می‌خواهیم از دیپلماسی استفاده کنیم، باید در زمان‌مندی و مکان‌مندی مناسب از آن بهره ببریم. ملاقات کردن با یکدیگر و با یکدیگر مذاکره کردن، نشان‌دهنده سازش و عقب‌نشینی نیست.

این کارشناس مسائل بین‌الملل در مورد مساله بی‌اعتمادی به رئیس‌جمهور امریکا می‌گوید: اساسا در دنیای سیاست که هیچ‌کس دوست دائم و دشمن دائم ندارد. بر اساس یک گزاره جدی در ادبیات سیاسی، هیچ‌کس و هیچ‌ فرد و هیچ‌ بازیگری در آن سوی میز مذاکره قابل اعتماد نیست. اصل بر بی‌اعتمادی به همگان و اعتماد به توانایی‌هایِ خود در گرفتن امتیاز است. اما نمی‌توان به واسطه اینکه طرف مقابل قابل اعتماد نیست، اعتبار خود را در مذاکره پایین آورده و ترس از مذاکره داشته باشیم.

 

نظرات